skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial

 

Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial

 Imagini pentru imagini proces verbal contraventie

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata asupra faptului ca in procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului de conducere lipsesc mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal.

 

In consecinta,Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea respectiva si s-a pronuntat cu privire la un recurs în interesul legii referitor la lipsa mențiunilor cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului de drept in care se aplica sanctiunea.

 

Hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial,astfel ca, incepand de astazi este obligatorie pentru instantele de judecata,respectiv, aceasta fiind Decizia nr.8 în dosarul nr.2798/1/2017 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care a fost admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Ploieşti.  

 

In esenta,Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca lipsa acestor mentiuni atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție prin care s-a dispus reținerea permisului de conducere.

 

Motivarea hotararii se refera la faptul ca, in interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere.

Aceasta hotarare este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

 

Precizam ca art.96 alin.(1) din OUG 195/2002 la care face trimitere hotararea mai sus mentionata a instantei supreme se refera la  faptul ca sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

De asemenea, art.517 alin.(4) din Codul de procedura civila dispune ca dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

In final, trebuie retinut ca prin aceasta ultima hotarare a instantei supreme  petentii au un motiv in plus pentru a contesta procesul verbal de contraventie rutiera.   Este necesar ca în procesul-verbal de contravenție să fie trecută nu doar măsura reținerii permisului de conducere, ci și măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri și temeiul legal.

Daca nu se procedeaza astfel, procesul-verbal de contravenție e anulabil ca urmare a admiterii unei plangeri contraventionale cu un asemenea obiect.

 

  • Alte articole de acelasi avocat

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.

-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;

Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;

– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de cli

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media