skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate

Avocat Infractiuni Informatice

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate

 

Infractiunile informatice au devenit un domeniu de actualitate in aria dreptului penal ca urmare a dezvoltarii accelerate a tehnologiei dar si evolutiei fenomenului infractional.

Astfel, conform unui comunicat recent al Politiei Romane, un bărbat care avea un atelier de contrafacere a cardurilor bancare a fost depistat de polițiștii de la combaterea criminalității organizate. Aproape 400 de carduri neinscripţionate şi 18 carduri falsificate sau contrafăcute au fost ridicate de polițiști. Cel în cauză a fost reţinut.

 

Dintre fraudele comise prin sisteme electronice se constata ca o incidenta mai mare prezinta infractiunea prevazuta de art. 250 Cod penal, respectiv, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos si care consta in urmatoarele:

-efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia,

-efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive. Se pedepseste si transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, în vederea efectuării uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1).

 

O incidenta asemanatoare prezinta si infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice, intre care infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

Aceasta este prevazuta de art.360 Cod penal si consta in accesul, fără drept, la un sistem informatic.

De asemenea, se pedepseste accesul fara drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice.

Daca fapta de acces fara drept la un sistem informatic a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este mai mare.

 

Revenind la comunicatul Politiei Romane mai sus artatat, in acesta se mai precizeaza ca la data de 2 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti au depistat în flagrant delict  un bărbat, de 34 de ani, din Constanţa, imediat după ce ar fi utilizat un A.T.M. al unei bănci.

Cel în cauză avea asupra sa 32 de carduri bancare, dintre care 14 carduri neinscripţionate (blank) şi18 carduri falsificate şi contrafăcute.

De asemenea, asupra sa au fost găsiţi 12.000 de lei, bani pe care i-ar fi retras de la bancomat, având şi 6 chitanţe de retragere.

Din verificări a reieşit că bărbatul ar fi folosit respectivele carduri în mod fraudulos, în repetate rânduri, întrucat pe ele erau înscrise mai multe coduri PIN.

 

Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia şi accesul, fără drept, la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate şi punerea în circulaţie de valori falsificate.

 

Ulterior, în urma investigaţiilor, poliţiştii şi procurorii au stabilit că acesta deţinea un atelier de contrafacere a cardurilor bancare, fiind depistate ale 370 de carduri blank, mai multe echipamente destinate contrafacerii cardurilor bancare (dispozitiv de copiere şi scriere a benzii magnetice, calculatoare, imprimantă, laminator), precum şi 60.000 de lei proveniţi din conturile aferente cardurilor contrafacute.

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de  arestare preventivă.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media