skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto

 

In ce  conditii asiguratorul raspunde  pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto

 

1.Ce este asigurarea de raspundere civila pentru autovehicule

 

Asigurarea de raspundere civila pentru autovehicule este forma de asigurare in care asiguratorul repara prejudiciul adus bunurilor si persoanelor in situatiile in care au suferit vatamari ca urmare a unui accident in care autovehiculul asigurat a fost implicat.

2.Asiguratorul nu raspunde daca prejudiciul a fost produs cu intentie.

 

Asiguratorul urmeaza sa raspunda pentru acele fapte care au prejudiciat si au fost savarsite de catre asigurat din culpa.

Prin urmare, in situatia cand prejudiciul a fost produs in mod intentionat nu va mai fi angajata raspunderea asiguratorului.

 

3.Chiar daca autorul accidentului este o persona necunoscuita sau neasigurat asiguratorul este obligat sa repare prejudiciul.

 

Prezinta importanta faptul ca pentru autovehiculul care a cauzat accidentul proprietarul sau detinatorul sau sa se fi asigurat.

Cu alte cuvinte, asiguratorul va fi obligat sa repare prejudiciul daca noul proprietar sau cel care-l detine este beneficiarul unui contract de raspundere civila auto.

 

4.Ce prevede legea asigurarilor

 

Aceste imprejurari rezulta din examinarea dispozitiilor art. 51 din Legea nr. 136/1995, care prevede urmatoarele:

-despăgubirile se acordă şi în cazul în care cel care conducea autovehiculul, răspunzător de producerea accidentului, este o altă persoană decât asiguratul;

-despăgubirile se plătesc şi atunci când persoanele păgubite nu au domiciliul, reşedinţa sau sediul în România.

-in caz de vătămare corporală sau deces al unei persoane ori de avariere sau distrugere de bunuri, se acordă despăgubiri dacă autovehiculul care a produs accidentul este identificat şi asigurat, chiar dacă autorul accidentului a rămas neidentificat.
4.Ce se intampla cand exista mai multe asigurari

 

Art. 52 din Legea nr.136/1995  prevede ca in cazul în care, pentru acelaşi proprietar de autovehicul, la data producerii accidentului, existau mai multe asigurări valabile, despăgubirea se suportă în părţi egale de către toţi asigurătorii. Despăgubirea se va plăti integral de către asigurătorul la care s-a adresat persoana păgubită, urmând ca ulterior asigurătorul în cauză să se îndrepte împotriva celorlalţi asigurători pentru recuperarea părţii de despăgubire, plătită în numele acestora.

Asiguratul are obligaţia de a informa asigurătorul despre încheierea unor astfel de asigurări cu alţi asigurători.

 

4.Ce reglementeaza  Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

 

Normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor stabilesc: -aplicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;

-limitele teritoriale de acoperire;

-nivelul despăgubirilor, condiţiile de plată, durata asigurării, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor, criteriile şi condiţiile pentru acordarea sau retragerea autorizaţiei, persoanele care au obligaţia să încheie contracte de asigurare, modalitatea de gestionare a cazurilor de refuz al asigurătorului de a încheia asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, dacă este cazul, precum şi alte informaţii referitoare la acest tip de asigurare.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media