skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii este in legitima aparare persoana careia i se sustrage un bun si exercita violente impotriva agresorului

In ce conditii este in legitima aparare persoana careia i se sustrage un bun si exercita violente impotriva agresorului

Furie, Lupta, Masculin, Om, Bărbaţi, Birou, Punch

Ca avocat drept penal am fost intrebat uneori despre legitima aparare si daca intr-o anumita imprejurare o persoana care a fost agresata poate invoca o astfel de situatie.

Aceasta pentru ca exista anumite situatii cand cineva,desi a comis o fapta penala impotriva agresorului,nu este tras la raspundere pentru acest lucru. Legiuitorul a avut in vedere unele cazuri cand au existat motive obiective care sa scuze,sa inlature vinovatia unei persoane.

 

Se pote spune ca,in astfel de cazuri,legiuitorul a retinut caracterul justificat al unei fapte prevazute de legea penala iar fapta nu constituie infractiune.

In acest sens,art.18 din Codul penal prevede ca nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă există vreuna dintre cauzele justificative prevăzute de lege.

De asemenea, prevede ca efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor.

 

  • Ce este legitima aparare

Pentru a da un raspuns in speta de mai sus este necesar sa cunoastem mai intai ce prevede legea despre legitima aparare.

Este o cauza care inlatura raspunderea penala,una din cauzele justificative, cum sunt denumite dupa modificarea Codului penal.

Dupa cum am aratat, in cazul legitimei aparari,o persoana,desi a comis o fapta penala nu raspunde de ea,astfel cum rezulta si din dispozitiile art.19 Cod penal  in care se arata ca este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.

 

Din continutul aceluiasi art.19 Cod penal mai rezulta si ca este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

Altfel spus,legitima aparare este acea actiune de aparare a unei persoane,care este nevoita sa inlature un atac material,direct,imediat si injust,care pune in pericol  persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general.

 

In alin.ultim al art.19 Cod penal este reglementata legitima aparare prezumata,adica,se prezumă a fi în legitimă apărare, acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

 

  • Care sunt cerintele privind atacul agresorului

Pentru existenta legitimei aparari sunt necesare anumite cerinte privind atacul agresorului si apararea persoanei aflata intr-o astfel de situatie.

Din cele aratate mai sus se poate constata ca,pentru a fi aplicata legitima aparare trebuie sa fie intrunite cerintele expres prevazute de lege in privinta atacului,si anume:

 

existenta unui atac. O actiune sau o inactiune apartinand agresorului cu intentia de a vatama victima,drepturile acesteia sau un interes general.

 

atacul sa fie material,adica exercitat prin mijloace care sa puna in pericol victima(comis cu un obiect care poate produce vatamari);

 

atacul sa fie direct. Manifestarea agresorului sa fie indreptata spre persoana in cauza sau cineva apropiat.

De mentionat ca insultele,amenintarile,nu pot fi considerate ca atacuri directe.

 

-atacul sa fie imediat,cu un pericol actual,iminent,astfel incat sa existe pericolul ca agresiunea sa fie in curs de aducere la indeplinire si ca nu exista niciun obstacol care sa-l impiedice pe agresor

 

Nu de putine ori in practica judiciara se intalnesc situatii cand o persoana care a fost agresata,desi invoca legitima aparare,aceasta aparare nu este acceptata de instant,a tocmai pentru ca nu au fost intrunite conditiile prevazute de lege,astfel cum au fost aratate mai sus.

 

Spre exemplu,nu a fost considerat in legitima aparare cel care a lovit victima in cap,dupa ce aceasta a fost imobilizata

In mod asemanator, nu a fost considerat in legitima aparare inculpatul care a lovit victima dupa ce atacul acesteia incetase. Aceasta pentru ca nu mai exista pericolul ca atacul sa fie reluat.

 

Cu toate acestea,daca exista pericolul actual,iminent ca atacul agresorului sa fie reluat dupa ce a fost dezarmat,se poate analiza existenta legitimei aparari, daca atacul devenise imediat si cert.

 

Asadar, pentru a stabili daca exista legitima aparare in situatia cand agresorul este dezarmat trebuie probat daca mai subzista pericolul ca atacul sa fie reluat,in conditiile prevazute de lege.

 

  • Revenind la speta aratata in titlul acestui articol,

 

Aceasta trebuie analizata conform cerintelor prevazute de lege,mai sus aratate,inclusiv privind caracterul actual al atacului.

Din aceasta perspectiva,analizand o astfel de imprejurare,in literatura juridica s-a aratat ca,daca proprietarul unui bun,in scopul de a incerca  recuperarea sau distrugerea acelui bun, care i se sustrage, exercita violente asupra persoanei care-i sustrage bunul, poate fi considerat in legitima aparare.

Daca insa, numai dupa ce trece un anumit interval de timp, proprietarul bunului respectiv exercita violente asupra faptuitorului,fara insa ca initial,la momentul sustragerii bunului sa se fi opus, nu va exista legita aparare.

 

-atacul sa fie injust,adica exercitat in virtutea legii,sa nu depaseasca limitele unei aparari proportionale cu gravitatea atacului.

 

  • Care sunt cerintele pentru aparare

 

-actiunea de aparare impotriva unui atac trebuie sa se materializeze intr-o fapta prevazuta de legea penala;

-actiunea de aparare sa fie necesara pentru respingerea atacului;

-fapt savarsita in aparare sa fie indreptata impotriva agresorului;

-apărarea sa fie proporţională cu gravitatea atacului.

Daca insa mijloacele folosite in aparare depasesc gravitatea atacului,ne aflam in prezenta unui exces in aparare,nu mai exista legitima aparare.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

In ce conditii se pedepseste conducerea unui vehicul sub influenţa unor substante psihoactive;

Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;

In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;

Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;

In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;

De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal;

-Drept penal-legalitate;

–In ce  conditii asiguratorul raspunde  pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

 

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

avocat_tudorion@yahoo.com

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media