skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere

In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere

Pot exista anumite situatii in viata sociala in care viata, integritatea corporala sau sanatata unei persoane ori patrimoniul acesteia sa fie supuse unor pericole imediate. Intr-o astfel de situatie, o alta persoana poate lua hotararea ca pentru a salva aceste valori sa savarseasca  o infractiune, cu grad de pericol mai mic.

Imagini pentru imagini conducere fara permis

Persoana care a săvârşit fapta respectivă nu va fi trasă la răspundere penală, conditia este insa ca sa existe una dintre cauzele justificative prevăzute de lege, astfel ca o faptă, deși este prevăzută de legea penală, nu constituie infracţiune.

 

  • Ce este starea de necesitate

Starea de necesitate este una din cauzele justificative si este prevazuta in art.20 din Codul penal, care dispune ca este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate.

  • Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a

salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.

 

  • Exemple de stare de necesitate

Unele exemple intlnite in practica judiciara si in literatura de specialitate privind starea de necesitate sunt urmatoarele:

-pompierul care, pentru a salva o persoană dintr-un incediu izbucnit într-un apartament, sparge ușa imobilului respectiv.;

-exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta;

-îndeplinirea unei obligaţii impuse de autoritatea competentă, în forma prevăzută de lege, dacă aceasta nu este în mod vădit ilegală.

 

  • Exemplu de stare de necesitate invocata in cazul infractiunii

privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere

A fost invocata starea de necesitate si in cazul infractiunii privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere,  prevazuta in art. 335 din Codul penal, face parte din infractiunile contra sigurantei circulatiei pe dumurile publice.

In acest sens, art.335 Codpenal dispune:

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

In speta respectiva, s-a a apreciat de instanta de judecata ca nu sunt intrunite conditiile mai sus aratate privind starea de necessitate, astfel cum aum au fost invocate de inculpat.

Instanta de fond l-a condamnat pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe un drum public având permisul de conducere anulat. Împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul, care a criticat-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că instanţa de fond nu a ţinut seama nici de circumstanţele reale şi nici de circumstanţele personale.

Tribunalul a respins ca nefondat apelul inculpatului.

În motivarea deciziei, tribunalul a arătat că în mod corect instanţa de fond a înlăturat apărarea inculpatului, care a susţinut că a fost nevoit să se urce la volan pentru a duce un prieten bolnav la spital,întrucât această împrejurare, relatată de martor nu se coroborează cu vreo altă probă din dosar.

Şi în eventualitatea în care declaraţia martorului nu ar fi înlăturată,în cauză pentru a putea fi considerată în stare de necesitate, acţiunea de salvare prin săvârşirea faptei prevăzută de legea penală trebuie să fi constituit singurul mijloc de înlăturare a pericolului. Însă, ştiind că are permisul de conducere anulat, că a consumat o bere (potrivit propriei declaraţii) şi că starea tehnică a autoturismului nu este corespunzătoare, inculpatul ar fi trebuit să refuze să se urce la volanul autoturismului.

Chiar din declaraţia martorului a rezultat că transportul persoanei la spital cu autoturismul inculpatului nu constituia singurul mijloc de salvare a acestuia, atât timp cât, imediat după producerea accidentului în care a fost implicat inculpatul, au oprit o altă maşină cu ajutorul căreia bolnavul a fost transportat la spital.

Inculpatul a declarat recurs, solicitând achitarea. Recursul este nefondat.   Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei astfel cum a fost reţinută în sarcina sa, fără a invoca vreo împrejurare special Martorii au precizat ca cel care conducea autoturismul era inculpatul, însă nu au relatat nimic cu privire la alte persoane prezente.

Chiar dacă împrejurarea relatată de martorul ar fi dovedită, în speţă nu poate fi reţinută săvârşirea faptei în stare de necesitate, întrucât nu sunt întrunite cerintele care preved că„este în stare de necesitate acela care săvârşeşte fapta pentru a salva dela un pericol iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa,integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau un bun important alsău ori al altuia sau un interes obştesc”.

Dacă s-ar accepta varianta martorului pe de o parte este discutabilă îndeplinirea cerinţei existenţei unui pericol iminent pentru viaţa, integritatea corporală sau sănătatea altuia, iar pe de altă parte nu este realizată condiţia potrivit căreia pericolul iminent să nu poată fi înlăturat altfel, câtă vreme existau şi alte posibilităţi de salvare a persoanei aflate în pretinsa stare de pericol iminent.

  • Alte articole de acelasi autor:

– De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal

-Drept penal-legalitate

–In ce  conditii asiguratorul raspunde  pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

-Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media