skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii se pedepseste conducerea unui vehicul sub influenţa unor substante psihoactive

In ce conditii se pedepseste conducerea unui vehicul sub influenţa unor substante psihoactive

 

Pericolul social al unei astfel de fapte rezulta din aceea ca administrarea unor substante ce constituie drog afecteaza organismul uman,in special sistemul nervos,ceea ce determina ca  ca atentia conducatorului auto sa fie diminuata. Din acest motiv, conducatorul auto care este in trafic  si se afla sub influenta substantelor psihoactive ar putea reprezenta, potential,un pericol pentru siguranta traficului rutier.

 

Legiutorul a sanctionat o astfel de conduita a unui conducator auto aflat in trafic. In consecinta,aceasta infractiune se regaseste in art. 336 alin.(2) din Codul penal,ce poarta denumirea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe si reprezinta o infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

 

In acest sens,textul acestui articol prevede:”cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”.  Este vorba de pedeapsa pentru infractiunea de conducere sub influenta alcoolului, care se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

 

De asemenea, in afara de forma de baza mai sus aratata,exista si o forma agravanta a infractiunii,in care se tinea seama de calitatea faptuitorului si aceasta prevede ca:”Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

 

  • Care sunt conditiile pentru existenta infractiunii

Dupa cum se poate constata din examinarea textului de lege,spre deosebire de infractiunea prevazuta la alin.(1) al art.336 din Codul penal,subiectul infractiunii nu se afla sub influenta alcoolului ci a substantelor psihoactive.

Desigur ca este necesar sa se cunoasca ce se intelege prin substante psihoactive,aceasta fiind o conditie esentiala pentru existenta infractiunii.

In Codul penal nu se gaseste o definitie a substantelor psihoactive.

Un reper insa este dat de art.241din Legea de punere in aplicare a actualului Cod penal in care se arata ca prin substante psihoactive se intelege substantele stabilite prin lege la propunerea Ministerului Sanatatii.

Un exemplu mai cunoscut in acest sens este Legea nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului illicit de droguri.

 

Am aratat ca, o conditie esentiala pentru existenta infractiunii este ca faptuitorul sa se afle sub influenta substantelor psihoactive.

Din analiza textului de lege care incrimineaza aceasta infractiune se constata insa ca legiuitorul nu a stabilit o anume proportie sau concentratie a substantei psihoactive in organism. Ca urmare,determinarea prin analize medicale a unei anumite valori de substante psihoactive in organism este suficienta pentru a exista suspiciunea ca a fost savarsita fapta.

 

Desigur ca persoana cercetata va trebui sa demonstreze ca nu a savarsit aceasta infracriune in functie de circumstantele care il exonereaza de raspundere.

 

In ce priveste determinarea substantelor psihoactive procedura rezulta din art.13 din Ordinul 1512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

 

Se arata urmatoarele:

1)Pentru determinarea prezenţei în organism a substanţelor psihoactive se recoltează:

a)o mostră de sânge în cantitate de 15 ml;

b)o mostră de urină în cantitate de cel puţin 20 ml.

(2)Mostra de sânge recoltată va fi imediat distribuită în mod egal în cantităţi de câte 5 ml în 3 tuburi speciale de recoltare vidate, un tub special vidat care nu conţine substanţe anticoagulante şi două tuburi speciale vidate ce conţin o substanţă anticoagulantă.

(3)Mostra de urină care, de regulă, se recoltează după mostra de sânge, chiar şi după un oarecare interval de timp necesar acumulării urinei, va fi recoltată în flaconul special din trusa standard.

(4)Supravegherea persoanei implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier până la recoltarea mostrei de urină sau, după caz, a celei de sânge revine poliţistului rutier.

(5)Recoltarea mostrei de urină se realizează de către persoana în cauză într-un spaţiu adecvat în care să i se poată asigura intimitatea, fără a se permite prezenţa altor persoane sau animale în incinta respectivă.

(6)Înainte de a recolta mostra de urină, persoana în cauză va fi verificată de către poliţistul rutier în vederea depistării şi îndepărtării unor substanţe care pot fi introduse în urina recoltată.

(7)În cazuri excepţionale recoltarea mostrei de urină se poate face şi prin sondaj vezical, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale în vigoare privind integritatea corporală şi sănătatea persoanei.

(8)Mostrele biologice recoltate în conformitate cu prevederile alin. (1), (2) şi (3) se introduc în containerele trusei standard adecvate, care ulterior va fi securizată.

 

  • O alta conditie prevazuta de lege pentru existenta infractiunii de

conducere sub influenta substantelor psihoactive este ca legea sa prevada obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

 

  • 336 alin.(2) mai prevede ca si conditie pentru existenta infractiunii

ca persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive sa conduca un vehicul

  • Alte articole de acelasi autor:

Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;

In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;

Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;

In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;

De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal

-Drept penal-legalitate

–In ce  conditii asiguratorul raspunde  pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala

 

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design