skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii stabilirea cu rea credinta a impozitelor,taxelor si contributiilor constituie evaziune fiscala

In ce conditii stabilirea cu rea credinta a impozitelor,taxelor si  contributiilor constituie evaziune fiscala

Ca avocat evaziune fiscala si drept penal,am constatat ca una din cauzele pentru care societatile comerciale intra in faliment o reprezinta,si conform constatarilor instantelor, asa numitele manopere frauduloase.

De exemplu, in practica instantelor de drept penal se intalnesc cazuri de neplata datoriilor catre stat si catre creditori,delapidare,gestiune frauduloasa,bancruta frauduloasa,spalare de bani,infractiuni de coruptie,grup infractional cu caracter organizat.

 

Evaziunea fiscala este apreciata drept una din metodele prin care se prejudiciaza bugetul statului,astfel de fapte fiind sanctionate prin Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

 

In constatarea unei infractiuni de evaziune fiscala  privind stabilirea cu rea credinta a impozitelor,taxelor si  contributiilor  trebuie plecat de la prevederile Codului de procedura fiscala privind creante fiscale.

In acest sens se dispune:dreptul la perceperea impozitelor,taxelor,contributiilor si altor sume care constituie venituri la bugetul general consolidat,dreptul la rambursarea taxei pe valoare adaugata,dreptul la restituirea impozitelor,taxelor,contributiilor si altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidate,denumite creante fiscal principale.

 

Cand dreptul la restituirile mai sus aratate nu este insa datorat, si este obtinut in mod nelegal,cimtribuabilul se poate afla sub incidenta art. 8 al Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Acest articol reglementeaza una din infractiunile aflate in conexiune cu evaziunea fiscala,respectiv, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Sanctiunea pentru aceasta fapta este pedeapsa cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

 

In alineatul 2 al aceluiasi articol se arata:constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1).

Tentativa faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2) se pedepseşte.

 

  • termenii la care face referire in art.8 al Legii nr.241/2005:

Pentru mai buna intelegere a modului cum este reglementata aceasta infractiune sunt necesare explicatii asupra unor  termenil folositi.

  • contribuabilul-este subiectul acestei infractiuni.

Conform ar.2alin.(1) lit.b)din Legea nr.241/2005  prin contribuabil se intelege orice persoana fizica sau juridica care datoreaza impozite,taxe,contributii si alte sume bugetului general consolidat.

De mentionat ca,poate fi contribuabil,deci, subiect al acestei infractiuni, nu numai titularul obligatiei, ci si persoanele care actioneaza in numele titularului,in realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice,in numele si interesul acesteia.

 

In cazul acestei infractiuni,calitatea de contribuabil poate cunoaste doua ipoteze:

1.persoana care datoreaza taxe,impozite contributii,TVA;

2.persoana care pretinde in mod nelegal o plata de la bugetul general consolidat.

 

  • bugetului general consolidat.

Este definit ca ansamblul tuturor bugetelor publice, componente ale sistemului bugetar, agregate şi consolidate pentru a forma un întreg;

 

  • stabilirea cu rea credinta a impozitelor,taxelor si contributiilor

 

Din modul cum legiuitorul a reglementat infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.241/2005 rezulta ca fapta interzisa de lege este stabilirea cu rea credinta de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor  prin incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor rambursări restituiri sau compensari.

 

Actiunea de stabilire se poate realiza prin mai multe modalitati,intre care, depunerea de declaratii incomplete,inexacte,de inregistrare in contabilitate a unor operatiuni care nu corespund realitatii sau neinregistrarea unor venituri.

 

In practica judiciara si literatura de specialitate s-au intalnit astfel de cazuri:

-contribuabilul inregistreza sau declara operatiuni fictive,ori omite inregistrarea unor operatiuni, si astfel creaza o diferenta favorabila acestuia intre suma platita si ca datorata.

-contribuabilul introduce elemente fictive care sunt de natura ca obligatia fiscala stabilita sa fie diminuata.

 

  • producerea unei pagube bugetului general consolidat

Aceasta reprezinta o conditie esentiala pentru existenta infractiunii

prevazute de art.8 din Legea nr.241/2005.

Paguba trebuie sa fie produsa   bugetului general consolidat prin obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate acestuia.

 

  • operatiune fictiva

Conform art.2 alin.(1) lit.f) din Legea nr.241/2005, prin operatiune fictiva se intelge disimularea realitatii prin crearea aparentei existentei unei operatiuni care in fapt nu exista;

 

  • Considerentele de mai sus in ce priveste infractiunea prevazuta

de art.8 din Lgea nr.241/2005 privind prevenirea si ocmbaterea evaziunii fiscalele exemplificam printr-o speta judecata relative recent de Curtea de Apel Bucuresti.

S-a retinut ca la inspectia fiscala ocazionata de depunerea decontului TVA, s-a constatat si faptul ca exercitarea dreptului de deducere a TVA,s-a facut pe baza unor note contabile,fiind incalcate astfel prevederile art.146 lin.(1) lit.a) din Legea 571/2003-Codul fiscal,conform careia pentru exercitarea acelui drept,persoana impozabila trebuie sa indeplineasca,printre altele,conditia,ca pentru taxa datorat sau achitata,aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa-I fie livrate sau serviciilor care i-au fost sau urmeaza sa-i fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila,sa detina o factura in conformitate cu dispozitiile art.155.

Rezulta astfel in afara oricarui dubiu,ca stabilirea si inregistrarea de catre societatea contribuabila,prin administratorul sau de drept(inculpatul) a TVA deductibila,(inloc de inscrierea sumei respective in contul de cheltuieli) si mentionarea sa in decontul depus la AFP-Contribuabili Mijlocii-s-au realizat cu rea credinta si prin incalcarea dispzitiilor legale,urmarindu-se obtinerea fara drept a rambursarii sumei respective,in conditiile in care era cunoscuta respingerea repetata a solicitarilor anterioare de rambursare  acesteia si motivele,intemeiate pe lege,care au determinat precedentele decizii ale organelor fiscale,producerea urmarilor rezultatului urmarit,cauzarea unui prejudiciu bugetului general consolidat,fiind impiedicat de actiunea functionarilor publici prin intocmirea raportului de inspectie fiscala.

 

In consecinta,Curtea a constatat dovedita infractiunea prevazuta de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005 in forma tentativei.

 

Cu ocazia audierii,expertul contabil a precizat ca din punct de vedere contabil,un agent economic nu are,in nicio imprejurare,dreptul de a storna o factura pentru care a solicitat si a obtinut rambursarea de TVA,afirmand apoi ca, societatea respectiva nu avea dreptul sa storneze cele 4 facturi in baza carora obtinuse rambursarea de TVA,adaugand ca aceasta operatiune nu a avut nicio justificare contabila.

Alte articole de acelasi autor:

-CUM PROCEDATI DACA SUNTETI VICTIMA UNUI ACCIDENT PROVOCAT DE UN CONDUCATOR AUTO CE ARE AUTOVEHICULUL ÎNMATRICULAT ÎN ALTĂ ȚARĂ;

Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;

Ce trebuie sa dovedesti daca esti sanctionat pentru taximetrie clandestina in scopul anularii procesului verbal;

– CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL;

–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;

-Pentru ce fapte se pot aplica amenzi contraventionale soferilor care efectueaza transporturi rutiere si cine le aplica;

In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;

Activitatea unui avocat specializat in drept penal;

-CE ESTE MALPRAXISUL MEDICAL;

Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala;

PEDEPSELE IN NOUL COD PENAL

COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE;

ARESTAREA PREVENTIVA

Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media