skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

De ce obligatia de prezentare la politie într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor revine si conducatorului auto care se considera nevinovat

De ce obligatia de prezentare la politie într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor revine si conducatorului auto care se considera nevinovat

Conform art. 79 din OUG 195/2002, care se refera la obligatii in caz de accident, conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:

-să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;

-să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Imagini pentru poze accidente rutiere

Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):

-conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

-conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

 

De asemenea, conform OUG 195/2002 art.100 al.(3) lit. g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2 ) constituie contraventie.

 

In practica instantelor  s-au intalnit insa si cazuri in care persoana implicata intr-un accident de circulatie ce a avut loc in conditiile mai sus aratate, considerandu-se nevinovata nu s-a prezentat la unitatea de politie. In alte cazuri nu s-a prezenta la unitatea de politie pentru ca nu a cunoscut dispozitiile legale mai sus mentionate.

Dupa cum se poate observa din dispozitiile art. 79 alin.(2) si 100 alin.(3) lit.g ale OUG 195/2002 este insa obligatorie prezenta ambilor conducatori auto implicati intr-un accident rutier.

 

Astfel, intr-o speta solutionata in cale de atac de Trib. Bucureşti, sectia a IX-a Contencios administrativ şi fiscal a fost respinsa cererea petentului care a fost sanctionat contraventional pentru săvârşirea faptei prevăzute de art. 100 alin. (3) lit. g) din O.U.G. nr. 195/2002.

S-a reţinut în sarcina sa că nu s-a prezentat în termen de 24 de ore la unitatea de politie pentru a declara accidentul rutier în care a fost implicat.

 

Petentul a solicitat anularea procesului verbal de sanctionare si constatare a contraventiei si nu a recunoscut implicarea în producerea accidentului.

A afirmat că nu a avut cunoştinţă de producerea accidentului, pentru ca autovehiculul pe care îl conduce nu a suferit avarii si că procesul-verbal nu conţine date referitoare la autovehiculul condus, astfel că lipseşte vinovăţia pentru contravenţia reţinută în sarcina sa.

 

Instanta a respins insa plangerea ca neintemeiata si a retinut ca petentul avea obligaţia prevăzută de art. 79 alin. (2) din O.U.G.nr. 195/2002 de a se prezenta la poliţie în vederea declarării accidentului.

Imprejurarea că celălalt conducător auto a fost considerat vinovat pentru producerea accidentului nu îl exonerează pe petent de obligaţia de prezentare la organele de poliţie, deoarece obligaţia de prezentare există şi atunci când doar unul dintre autovehiculele implicate prezintă avarii, neavând nicio relevanţă faptul că autovehiculul petentului nu ar fi fost avariat.

Imagini pentru poze accidente rutiere

La pronuntarea solutiei s-a avut in vedere si faptul că petentul nu a administrat probe care să conduca la dovedirea nevinovăţiei sale, astfel ca instanta  a apreciat că procesul-verbal de contravenţie se bucură de prezumţia de legalitate şi temeinicie până la proba contrară iar fapta descrisă în procesul-verbal corespunde realităţii.

 

Alte articole de acelasi autor:

Cum va puteti recupera banii si bunurile daca ati fost victima unei fapte penale;

Cum se poate obtine anularea procesului verbal de contraventie constand in neacordarea prioritatii de trecere pietonului angajat în traversare pe trecerea de pietoni;

Ce trebuie cunoscut despre asigurarea de răspundere civilă și asigurarea de persoane.

Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design