skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Cum se poate obtine anularea procesului verbal de contraventie constand in neacordarea prioritatii de trecere pietonului angajat în traversare pe trecerea de pietoni

Cum se poate obtine anularea procesului verbal de contraventie constand in neacordarea prioritatii de trecere pietonului angajat în traversare pe trecerea de pietoni

Imagini pentru imagini prioritate pietoni

Pentru anularea procesului verbal de contraventie ce are ca obiect  neacordarea prioritatii de trecere pietonului angajat în traversare pe trecerea de pietoni, ca si in orice dosar aflat pe rolul instantelor, prezinta importanta deosebita administrarea de probe prin care petentul trebuie sa dovedeasca faptul ca nu este vinovat de ce s-a consemnat in procesul verbal de contraventie.

 

Astfel, o proba importanta care trebuie administrata in instanta in cazul contraventiei prevazute in O.U.G. nr. 195/2002, art. 100 alin. (3) lit. b)

este audierea unui martor care sa confirme ca nu ati savarsit aceasta contraventie.

Cateva exemple in acest sens, din practica instantelor sunt edificatoare;

 

Astfel, intr-o speta, martorul audiat de către instanţa de fond sub prestare de jurământ şi după ce i s-au pus în vedere sancţiunile pentru mărturie mincinoasă a aratat că în apropierea trecerii de pietoni era parcat un vehicul, iar la momentul la care petentul a trecut prin zona respectivă nu se observa niciun pieton angajat în traversare. Prin urmare, conducătorul auto nu putea să prevadă că se va angaja un pieton în traversare, lipsa vinovăţiei sale rezultând astfel din probele administrate.

Imagini pentru imagini prioritate pietoni

De mentionat ca, instanta de fond a respins plangerea ca neintemeiata pe motiv că petentul nu a dovedit o situaţie de fapt contrară celei descrise în procesul-verbal.   Petentul a formulat insa o cale de atac si a  invocat faptul că instanţa de fond a reţinut greşit situaţia de fapt, declaraţia martorului audiat la fond confirmând imposibilitatea de a prevedea apariţia pietonului.

 

Dupa cum am aratat, instanta de control judiciar a admis cererea petentului tocmai ca urmare a faptului ca a dat o alta apreciere declaratiei martorului, in sensul ca  acesta fiind audiat la fond sub prestare de  a confirmat că în apropierea trecerii de pietoni era parcat un vehicul, iar la momentul la care petentul a trecut prin zona respectivă nu se observa niciun pieton angajat în traversare. Petentul nu putea deci să prevadă că se va angaja un pieton în traversare, lipsa vinovăţiei sale rezultând din probele administrate.

 

 

Intr-o alta speta, instanta de control judiciar a apreciat ca în mod greşit prima instanţă a constatat că procesul-verbal este legal şi temeinic, în condiţiile în care, prin probele administrate, conducătorul auto sancţionat a făcut dovada că nu se face vinovat de săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa.

 

In acest sens, a prezentat importanta in rezolvarea favorabila pentru petent a cauzei declaraţia martorului audiat de instanţa de fond, acesta fiind tocmai pietonul căruia agentul constatator a apreciat că şoferul nu i-a permis sa traverseze strada.

 

Martorul a declarat ca de fapt conducatorul auto i-a acordat prioritate de trecere, însă i-a făcut semn că nu intenţionează sa traverseze, întrucât trebuia să vorbească la telefon, context încare conducătorul auto şi-a continuat deplasarea, după care a fost oprit de echipajul de poliţie şi i s-a întocmit procesul-verbal.

 

Imagini pentru imagini prioritate pietoni

 

Intr-o alta speta, in calea de atac, a fost admisa plangerea contraventionala cu motivarea ca, în mod greşit prima instanţă a apreciat că procesul-verbal este legal şi temeinic, în condiţiile în care, prin probele administrate, s-a făcut dovada că petentul nu se face vinovat de săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, în acest sens fiind declaraţia martorului audiat de instanţa de fond care se afla în maşină cu şoferul sancţionat la momentul constatării contravenţiei, din care reiese că pe trecerea de pietoni nu era angajat niciun pieton, iar semaforul avea lumini intermitente la acea trecere.

 

Această declaraţie se coroborează şi cu obiecţiunile formulate de conducătorul auto sancţionat şi consemnate în procesul-verbal analizat, context în care, în speţă prezumţia relativă de temeinicie a procesului-verbal a fost răsturnată, în condiţiile în care nu s-a dovedit că martorul se face vinovat de mărturie mincinoasă.

Alte articole de acelasi autor:

– Ce motive pot fi considerate temeinice pentru incredintarea copilului minor;

– La ce moment unei persoane i se atribuie calitatea de suspect in procesul penal;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

Ce reguli de circulatie trebuie sa respectam pe autostrada

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design