skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime

Desigur ca este indreptatita sa primeasca daune materiale si morale persoana care este victima unui accident de circulatie cauzat de alt conducator auto.

Unele intrebari s-au pus insa in cazul cand in urma unui accident rutier exista mai multe victime. Intr-o astfel de situatie se pune problema stabilirii daunelor materiale precum si daunelor morale ce se vor acorda precum si a criteriilor ce vor fi avute in vedere pentru stabilirea proportiei ce revine fiecarei victime.

 

In vederea clarificarii unei astfel de probleme s-a pronuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. 4083 din 13 decembrie 2011.

In acest sens, instanta suprema a decis ca, potrivit art.25 din Ordinul CSA nr.20/2008, in cazul in care in prin unul si acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciului depaseste limitele de despagubire specificate in polita RCA, despagubirea va fi stabilita in functie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecarei persoane indreptate la despagubire.

 

La stabilirea cuantumului daunelor morale datorate, instanta trebuie sa se raporteze la limita de despagubire stabilita de legiutor si mentionata in polita de asigurare, ceea ce constituie un criteriu obiectiv, precum si la imprejurarea ca in urma evenimentului rutier au rezultat mai multe victime ce urmeaza sa fie despagubite, potrivit art. 25 din Ordinul CSA nr.20/2008.

 

Astfel, in cauza respectiva, instanta de fond a constatat că reclamanţii sunt îndreptăţiţi să fie despăgubiţi atât din punct de vedere material cât şi moral, decesul fiului, respectiv fratelui acestora, prin consecinţele ce decurg dintr-un asemenea fapt regretabil, atrăgând o proporţională şi justă compensaţie bănească.

S-a reţinut că accidentul s-a soldat cu două persoane decedate şi alte şase persoane rănite, aşa că nu trebuie ignorată această împrejurare de natură a lăsa o marjă, suficientă pentru a se putea acorda în limita plafonului, despăgubiri şi pentru celelalte persoane îndreptăţite la despăgubiri.

 

Referitor la daunele materiale, s-a reţinut că factura face dovada suportării sumei care a acoperit din cheltuielile de înmormântare, cel puţin pentru monumentul funerar, celelalte nefiind menţionate şi dovedite, astfel încât s-au acordat daune doar în limita a ceea ce s-a dovedit.

 

Pentru daunele morale, prima instanţă a apreciat că pentru compensarea traumelor de ordin psihic, având în vedere că reclamanţii sunt membrii aceleiaşi familii cu sentimente reciproce, această împrejurare fiind de natură să amplifice aceste traume, având în vedere că fiecare dintre cei doi părinţi şi ceilalţi doi copii au suferit pierderea copilului respectiv a fratelui lor, iar acest sentiment persistă în timp, sunt îndreptăţiţi la daune morale.

 

Astfel, în condiţiile în care pârâta nu a făcut dovada acordării în mod proporţional şi celorlalte părţi posibile beneficiare a asigurării, s-a constatat că acţiunea reclamanţilor este parţial întemeiată, în sensul acordării de despăgubiri superioare ofertei, dar nu în limitele cerute, apreciind că o justă despăgubire care să compenseze daunele de ordin moral să fie în limitele stabilite prin dispozitivul hotărârii.
Instanta de apel, a admis apelul pârâtei, a schimbat în parte sentinţa apelată, în sensul obligării pârâtei să achite reclamanţilor P.V. şi P.M., câte 40.000 lei fiecare, reclamanţilor P.G. şi P.D.Ş., câte 10.000 lei fiecare, cu titlu de daune morale şi a înlăturat dispoziţia referitoare la daunele materiale.

În argumentarea soluţiei pronunţate, s-a motivat că la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie să se aibă în vedere pe de o parte dreptul reclamanţilor de a primi o compensaţie materială faţă de prejudiciul moral suferit, iar pe de altă parte, această compensaţie materială să nu ducă la o îmbogăţire fără justă cauză.

Având în vedere că nu este posibilă identificarea unor criterii ştiinţifice corecte pentru stabilirea cuantumului daunelor morale, aprecierea prejudiciului moral nu se rezumă la determinarea preţului suferinţei fizice şi psihice care sunt inestimabile, ci înseamnă aprecierea multilaterală a tuturor evenimentelor negative ale prejudiciului şi implicaţia acestuia, pe toate planurile sociale ale reclamanţilor.

În acest context, s-a reţinut că suferinţa provocată reclamanţilor prin pierderea în urma accidentului de circulaţie a copilului, respectiv fratelui lor este permanentă, iar la stabilirea daunelor morale, trebuie avut în vedere pe de o parte prejudiciul moral ireparabil cauzat pe plan psihic, dar şi consecinţele pe plan social, profesional şi familial.

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie a constatat că instanţa de apel a făcut o corectă interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 24 şi art. 25 din Ordinul CSA nr. 20/2008.

Astfel, potrivit art. 24 alin. (1) din actul normativ menţionat, limitele minime de despăgubire sunt stabilite de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, iar alin. (3) al aceluiaşi articol stabileşte limita de despăgubire la un nivel de cel puţin 1.500.000 Euro echivalent în lei la data producerii accidentului. În strânsă legătură cu dispoziţiile legale menţionate sunt însă prevederile art.25 din Ordinul CSA nr. 20/2008, potrivit cărora în cazul în care în unul şi acelaşi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane şi valoarea totală a prejudiciului depăşeşte limitele de despăgubire specificate în poliţa RCA, despăgubirea va fi stabilită în funcţie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecărei persoane îndreptăţite la despăgubire.

 

Referitor la daunele acordate, Înalta Curte de Casartie si Justitie a constatat că instanţa de apel a reţinut în mod corect că reclamanţii sunt îndreptăţiţi să solicite daune morale, potrivit dispoziţiilor legale mai sus evocate.

În ceea ce priveşte însă cuantumul daunelor morale, în lipsa unor criterii legale obiective, stabilirea acestuia rămâne la aprecierea instanţei, astfel cum în mod corect s-a reţinut. Este de observat totuşi că instanţa s-a raportat la limita de despăgubire prevăzută de legiuitor şi menţionată în poliţa de asigurare, ceea ce constituie un criteriu obiectiv, precum şi la împrejurarea că în urma evenimentului rutier au rezultat mai multe victime ce urmează a fi despăgubite, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Ordinul CSA nr. 20/2008.

 

Referitor insa la criticile referitoare la daunele materiale, prin raportare la probele administrate în cauză (factura de achiziţionare a materialelor pentru monumentul funerar), precum şi susţinerile referitoare la cheltuielile efectuate cu înmormântarea victimei şi îndeplinirea ritualurilor religioase, acestea nu pot face obiectul analizei instanţei de recurs, vizând eventuale aspecte de netemeinicie şi nu de nelegalitate ale deciziei atacate.

 

Ceea ce trebuie însă precizat este faptul că potrivit art. 49 pct. 2 din Ordinul CSA nr. 20/2008, în adevăr, la stabilirea despăgubirilor se au în vedere cheltuielile efectuate, pe baza documentelor justificative, dispoziţii ce nu contravin prevederilor art. 26 pct. 1 din acelaşi ordin, astfel cum susţin recurenţii, întrucât acestea reglementează cadrul general al stabilirii cuantumului despăgubirilor, ce includ atât latura materială cât şi cea morală.

  •  Alte articole de acelasi autor:

 

-Avocat infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor informatice,

-In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;

In ce constau neregula si frauda in utilizarea fondurilor europene;

Contestatia in anulare in noul Cod de procedura civila;

Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, conform avocat dreptul familiei, republicata in anul 2014.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media