skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatie a fost achitat inculpatul pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice

In ce situatie a fost achitat inculpatul pentru infracţiunile  de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si  conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice

 

Fiind trimis in judecata pentru pentru infracţiunile  de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si  conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice  instanta de fond a aplicat inculpatului sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii.

Instanţa de fond a reţinut, că fapta inculpatului de a conduce autoturismul proprietate personala având permisul de conducere reţinut în vederea anulării şi  şi cu o îmbibaţie etilică în sânge peste limita legală, pe o distanţă foarte scurtă, nu prezintă gradul de pericol social specific infracţiunilor .

 

  • Modul de reglementare a infractiunilor in Codul penal actual

 

 

Art. 335 din Codul penal actual reglementeaza  conducerea unui vehicul fără permis de conducere, aceasta fiind o infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Acest articol prevede urmatoarele:

-conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

-conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

-cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

In art.336 Cod penal actual este reglementata infractiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, care prevede urmatoarele:

-conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

-cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.-

-dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

 

  • Instanta de apel l-a condamnat pe inculpat

 

Tribunalul a admis insa apelul procurorului pronuntand o solutie de condamnare a inculpatului pentru infractiunile de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si  conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice.

 

  • Ce a cerut inculpatul in recurs

 

În calea de atac a recursului, inculpatul a cerut achitarea sa cu privire la săvârşiriea celor două infracţiuni, pe motiv ca nu a condus propriu-zis autovehiculul, ci l-a deplasat folosindu-se de forţele proprii şi de structura străzii, care reprezintă, de fapt, un plan inclinat.

Imagini pentru imagini conducere alcool

  • Pentru ce motive a fost admis recursul

 

Recursul a fost admis ca fiind fondat.

Din probele dosarului reiese că inculpatul a deplasat autovehicululsău, fără a-i porni motorul, pe o distanţă de câteva sute de metri pe o stradă din comună, în urma împingerii acestuia de către martorul L.M. şi profitând de faptul că strada era în pantă, pentru a transporta o baterie necesară punerii în funcţiune a unui autoturism pe care l-a reparat. Fapta comisă de inculpat, constând în aceea că a deplasat autovehicululsău circa 200 m pe un drum în pantă fără a avea motorul pornit,

 

Instanta de recurs a admis recursul inculopatului retinand ca nu sunt  întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul fara permis, motivarea fiind urmatoarea:

-autovehiculul a fost împins la inceput de catre un martoru până a început să se deplaseze singur, iar în timpul deplasării a acţionat asupra sistemului de direcţie (volan) şi a mecanismului de frânare, în condiţiile în care avea permisul de conducere suspendat, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute

Legea incriminează conducerea unui autovehicul, respectiv a unui vehicul cu sistem propriu de propulsie, a unui vehicul acţionat de un motor care să-i confere autonomie de deplasare. Ca atare, atrage răspunderea penală acţiunea de a conduce un autovehicul şi nu vreo altă faptă de conducere a unor vehicule ce se pot deplasa trase de animale, împinse, tractate, întrucât acestea nu prezintă caracteristicile unui autovehicul în sensul legii.

 

Autovehiculul este un vehicul cu sistem propriu de propulsie, fiind acţionat de un motor care îi conferă autonomie de deplasare.

Nu constituie insa conducere a unui autovehicul, fapta persoanei al cărei permis de conducere a fost reţinut de a deplasa un autoturism pe o pantă fără a acţiona asupra sistemului său de propulsive

Nefiind întrunită latura obiectivă a infracţiunilor de care era acuzat inculpatul, instanta de recurs a casat hotărârea atacată şi a dispus achitarea inculpatului pentru cele două infracţiuni.

 

Alte articole de acelasi autor:

Cum te aperi in instanta cand esti acuzat de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului public;

Cum raspund persoanele juridice care au savarsit infractiuni;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

Ce posibilitate ofera Legea 143/2000 persoanei cercetate pentru deţinere illegala de droguri pentru propriul consum de a nu mai executa pedeapsa privativă de libertate.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media