skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar

Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar

In calitate de conducator auto este posibil sa va confruntati cu situatia ca aparatul radar va surprinde in trafic ca ati  depasit regimul de viteza, motiv pentru care sunteti sanctionat, inclusiv cu suspendarea dreptului de a conduce.

 

Daca optati sa formulati o plangere contraventionala, la motivarea acesteia urmeaza sa tineti cont de anumite elemente prin care sa dovediti  ca sustinerile pe care le faceti sunt adevarate.

 

Argumente exista pentru ca, desi, este adevarat ca depăşirea vitezei legale se constată doar prin înregistrările făcute cu aparate omologate şi verificate metrologic, aceste înregistrări trebuie făcute doar în condiţii reglementate de legislaţie.

Prin urmare, in functie de anumite elemente, se pot contesta unele contraventii la regimul de viteza care sunt contatate prin aparatul radar, dupa cum se va arata in continuare.

 

  • Marja de toleranta

 

Spre exemplu, chiar daca au fost respectate dispozitiile referitoare la efectuarea înregistrărilor radar, legea prevede unele marje de toleranţă ale acestor aparate pentru ca  precizia masuratorilor poate fi diminuata din cauza unor factori precum: eroarea internă a blocului de emisie, eroarea blocului de recepţie, condiţiile atmosferice, etc.

Aceste marje de toleranţă ale valorilor înregistrate mai depind de  imprejurarea dacă autoturismul poliţiei pe care se află montat aparatul radar se află staţionat sau în mişcare.

 

Potrivit art.102 alin.3 lit.e din OUG 195/2000, constituie contraventie, depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata potrivit legii, cu mijloace omologate si verificate metrologic In acest sens, potrivit art 3.1.1. din NML (Norma de Metrologie Legală) 021-05 pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcţionează numai în regim staţionar, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 3 % din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

 

In acelasi articol, la litera c) se prevede că în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 4 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

·         Autoturismul  nu este evidentiat in mod clar in fotografii.

Conform pct.4.4 din Normele metologice NML 021-05,“Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.1…4.3 din prezenta norma, precum si în urmatoarele cazuri:

-in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule iar autovehiculul vizat nu este pus in evidenta in mod clar .

Este insa posibil ca din fotografiile depuse de intimata sa constatati ca imaginile prezinta deplasarea simultana a doua autovehicule, iar autovehiculul petentului sa nu este clar evidentiat in fotografii:

-in nici una dintre fotografii  sa nu se poata vedea numarul de inmatriculare al autoturismului  dvs.

-incertitudinea poate fi si mai mare asupra identificarii autovehiculului    daca in procesul verbal de contraventie nu se specifica   marca autovehiculului.

 

  • In acest sens s-a decis: “Curtea Europeană a Drepturilor Omului a

statuat în jurisprudenţa sa că şi faptele contravenţionale privind regimul de circulaţie rutieră intră în sfera acuzaţiilor în materie penală la care sereferă primul paragraf al art. 6 din Convenţie, întrucât norma juridică sancţionatoare are caracter general, iar sancţiunile urmăresc un scop represiv şi preventiv. În consecinţă, petentului îi sunt recunoscute şi garanţiile specifice în materie penală, între care seregăseşte prezumţia de nevinovăţie.

Conform prevederilor pct. 3.5.1 din Ordinul nr. 301/2005 emis de directorul general al Biroului Român de Metrologie Legală privind aprobarea Normei de metrologie legală NML 021-05, înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele: dataşi ora la care a fost efectuată măsurarea;valoarea vitezei măsurate;sensul de deplasare al autovehiculului; faptul că a fost efectuată autotestarea potrivit pct. 3.2.6; imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia.

Or, din înregistrarea (planşa fotografică) depusă de agentul constatator rezultă că numărul de înmatriculare al autovehiculului surprins în trafic nu este lizibil, nefiind pus în evidenţă, şi nici nu cuprinde faptul că ar fi fost efectuată autotestarea potrivit pct. 3.2.6, astfel cum se prevede imperativ prin textul de lege invocat. În aceste condiţii, de situaţia îndoielnică beneficiază persoana acuzată”.(Trib. Buzău, dec. din 17 noiembrie 2008, portal.just.ro)

 

  • Descrierea necorespunzatoare a faptei si a momentului comiterii

Acesteia

 

Pot exista dubii asupra corectitudinii vitezei afisate de cinemometru si

in cazul in care in procesul verbal de contraventie nu se specifica cu exactitate( ora, minutul, secunda) momentul la care autovehiculul petentului a fost surprins de catre aparatul radar.

In aceasta situatie, potrivit art. 17 din OG 2/2001 procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei trebuie sa fie anulat pentru ca nu contine un element esential in baza caruia se poate  stabili situatia de fapt si vinovatia petentului.

 

  • Aparatul radar nu are verificarea metrologica la zi, conform fisei

depuse in acest sens la dosar.

Imagini pentru imagini radar auto

Incertitudinile in legatura cu valabilitatea buletinului de verificare

metrologica decurg si din dispozitia potrivit careia cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate în conformitate cu prevederile normelor metrologice si sunt însotite

de buletine de verificare metrologica în termen de valabilitate.

 

Va persista insa un dubiu daca din documentele depuse de catre intimata ar rezulta ca la momentul evenimentului rutier cinemometrul nu era însotit de buletin de verificare metrologica în termen de valabilitate, ci,  doar, ulterior evenimentului acesta a fost validat ca valabilitate.

 

 

  • Neindeplinirea conditiei de forma-neincheierea procesului verbal

in tipizatul prevazut de anexa 1D din Regulamnetul de aplicare a OUG nr.195/2005.

 

Dispozitiile art. 181 din Regulament prevad ca:”in situatia in care fapta a fost constatat cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat si verificat metrologic politistul invheie un proces verbal de constatare a contraventiei conform modelului din anexa 1D”.

Prin urmare, este bine sa se verifice daca este indeplinita acrasta conditie.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

Cum se contesta in domeniul fondurilor europene un proces-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţei bugetare;

-INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SIDATELOR INFORMATICE;

Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea , declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”-Avocat drept penal Tudor Ion;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

 

www.avocat-tudor.ro

0724260383

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media