skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Vinovatia Persoanei
vinovatia persoanei si atitudinea

Vinovatia persoanei corespunde intotdeauna faptului ca a incalcat legea, sau cu recunoasterea pentru a beneficia de reducerea pedepsei?

Vinovatia persoanei corespunde intotdeauna faptului ca a incalcat legea, sau cu recunoasterea pentru a beneficia de reducerea pedepsei?

Vinovatia persoanei suspecte ca a comis o fapta ilicita, penala sau civila , nu este totdeauna usor de stabilit. Ca avocat in Bucuresti, am constatat ca uneori probele administrate , nu au permis stabilirea in mod complet a vinovatiei si  a formei acesteia. Granita dintre stabilirea fara dubii daca persoana a savarsit fapta cu vinovatia ceruta de lege poate fi uneori fragila. Din acest motiv se invoca de catre avocati in dosare, sa nu se aplice sanctiunea pentru ca lipseste vinovatia ceruta de lege.

Cazuri in care vinovatia persoanei a fost stabilita pe baza alegerii de a recunoaste fapta 
Desigur ca, in fiecare cauza trebuie manifestata diligenta pentru si sa se stabileasca daca fapta a fost savarsita cu vinovatie.
Mai ales ca, sunt cazuri in care o persoana acuzata a preferat sa recunoasca o fapta pe care nu a comis-o. Motivul, ca sa beneficieze de prevederile legii de reducere a pedeapsei in cazul recunostea faptei. Prevad ca prin aceasta modalitate ,au siguranta ca vor suporta rigorile unei sanctiuni mai usoare. 

Avocatii care au contact direct cu inculpatii cunosc dubiile unora, cand nu sunt siguri ca judecata ar putea sa stabileasca ca nu sunt vinovati. Prefera modalitatea de a recunoaste o fapta, din diverse motive, desi nu corespunde modalitatii descrise in actul de acuzare. Mai ales ca, legea prevede ca faptele trebuie recunoscute in totalitate pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Nu este greu de inteles ca, uneori, din diverse motive, este mai dificil sa demonstrzi realitatea faptica. Cum ar fi complexitatea situatiei, lipsa probelor, timpul trecut de la data comiterii faptei.

In istoria omenirii se cunosc suficiente cazuri cand persoane nevinovate au fost condamnate. Uneori, chiar executate pe nedrept sau cu o judecata care nu a respectat regulile unui proces echitabil.

Vinovatia persoanei in literatura de specialitate

Desigur ca, nu trebuie sa se ajunga la situatia ca o persoana sa fie acuzata de o fapta pe care nu a savarsit-o. Este necesar sa se stabileasca daca persoana respectiva a savarsit fapta cu vinovatia ceruta de lege.
In literatura de specialitate, stabilirea in mod corect a vinovatiei persoanei a reprezintat un subiect important. S-a aratat ca pentru a fi cunoscuta trebuie constata latura subiectiva a infractiunii. Care a fost atitudinea psihica a persoanei care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala fata de aceasta fapta.  De urmarile acesteia, atitudine exprimata in vinovatia ceruta lege pentru existenta acelei infractiuni.

Ca, atitudinea constiintei si vointei infractorului, vinovatia reprezinta elemente esentiale ale continutului constituriv al infractiunii. Este o trasatura a infractiunii si se prezinta in mai multe forme si modalitati.

Formele vinovatiei persoanei

Fapta trebuie sa fi fost comisa cu vinovatia ceruta de lege, aceasta prezentand mai multe forme si modalitati.
Atitudinea negativa si contrara legii, forma de vinovatie ceruta de lege si modalitatea acesteia trebuiesc stabilite in conformitate cu reglementarile din Codul penal.

Avand acest titlu, art.16 din Codul penal prevede ca fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală. Precizeaza care sunt formele vinovatiei. Anume, vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită. Precizeaza si in ce conditii fapta este savarsita cu intentie,din culpa si cand exista intentie depasita.

Cum se stabileste cand  fapta este savarsita cu intentie  sau din culpa

Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul, prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte.
Sau, prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui.

Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce. Sau, nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă.

Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului.
Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres.

Este de mentionat ca forma de vinovatie cu care trebuie comisa o fapta pentru a fi considerata infractiune este prevazuta uneori chiar in continutul acesteia. De exemplu, in cazul infractiunilor de uciderea din culpa si distrugerea din culpa.

Atitudinea psihica a persoanei este importanta

Daca fapta ilicită a fost comisa in forma intenției, stabilirea vinovăției pare ca poate realizeze mai usor. Autorul prevede consecințele faptei sale și urmărește sau accepta producerea acesteia.
Poziția psihică a autorului faptei ilicite trebuie insa probata pentru a dovedi ca vinovatia se prezinta sub forma intentiei.

Asa cum s-a aratat in literatura juridica, in situatia unei fapte săvârșite din culpă, stabilirea vinovăției devine mai dificilă.
In cazul cand fapta este comisa prin imprudență sau din neglijență, procesul psihic complex prezintă anumite deficiențe din cauza specificității sale cu privire la factorul intelectiv sau volitiv.
În cazul unei fapte ce este comisă din imprudență, autorul prevede urmarea păgubitoare a activității sale, dar crede și speră că ea nu va interveni. Atunci când prejudiciul se produce din cauza unei activități neglijente, autorul nu prevede consecința, deși trebuia și putea să o prevadă.

Vinovatia persoanei in procesele civile

Vinovatia este un element esential ce trebuie stabilit si in procesele civile.
In mod asemanator cu procesele penale, in dosarele civile, vinovăţia reprezintă atitudinea psihică a autorului faptei ilicite. Raportat la fapta respectivă şi urmările pe care aceasta le produce.

De exemplu,in cazul raspunderii civile delictuale,pentru ca răspunderea civilă a celui care a cauzat un prejudiciu să fie angajată, Trebuie să fi existat o faptă ilicită care sa se afle în raport de cauzalitate cu prejudiciul ce a fost produs. Această faptă să poată fi imputată autorului ei,care să fi avut o vină atunci când a săvârșit-o, acționând cu vinovăție.

In cazul răspunderii civile delictuale cel care a cauzat un prejudiciu trebuie să-l repare daca fapta este săvîrşită cu vinovăţie.

 Alte articole de acelasi autor
-In ce conditii se pedepseste evaziunea fiscala prin nedeclarare,declarare fictiva ori declarare inexacta cu privire la sediile principale conform Legii 241/2005;
Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au
savarsit infractiuni;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
-Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;
-Cum invoci si ce neregularitati exista privind citarea si comunicarea actelor intr-un proces;
Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de
societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
–Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate, profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media