skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Vanzarea De Droguri
vanzarea de droguri ca infractiune

Vanzarea de  droguri poate fi retinuta ca infractiune chiar daca nu au fost primiti banii de la cumparator

Vanzarea de  droguri poate fi retinuta ca infractiune chiar daca nu au fost primiti banii de la cumparator

Vanzarea de droguri precum si orice alta operatiune ilicita cu astfel de substante este pedepsita de legea penala. Lucratorii de politie, desfasoara activitati pentru descoperirea unor astfel de activitati. Uneori, persoanele care fac trafic de droguri sunt descoperite prin folosirea de investigatori acoperiti sau colaboratori cu identitate protejata.

Chiar si denunturile persoanelor fata de care se efectueaza cercetari pentru infractiunea de trafic de droguri ajuta in acest scop.

Ce prevede legea despre vanzarea de droguri

in Capitolul II din Legea 143/2000, intitulat „Sanctionarea traficului si altor operatiuni ilicite cu substante aflate sub trafic national” se prevad faptele si pedepsele pentru infractiune.

Art.2 din Legea 143/2000 se refera la vanzarea, punerea in vanzarea  de droguri,  distribuirea, livrarea cu orice titlu dar si  la alte activitati.   Anume, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea. De asemenea, ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc.

Dacă faptele prevăzute mai sus aratate au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Art.4 din Legea 143/2000  sanctioneaza cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.

Cum este apreciat pericolul social reprezentat de vanzarea de droguri 

Vanzarea drogurilor, traficul si celelalte operatiuni ilicite cu substante aflate sub trafic national sunt sanctionate in functie de anumite criterii. Pedepsele pentru operatiunile cu droguri de mare risc sunt in cuantum mai mare decat cele cu droguri de risc.

De exemplu, o infractiune mai des intalnita este cea privind maihuana, considerata ca fiind drog de risc.  Pe de alta parte, daca infractiunea este in legatura cu vanzarea de ecstasy, cocaina și heroina e vorba droguri de mare risc.

La dozajul pedepsei se au insa in vedere si alte criterii. Cantitatea de drog, daca este la prima abatere, conditiile comiterii faptei, numarul de persoane la care s-a vandut drogul.

Studiu de caz privind vanzarea drogurilor

Instanta a retinut ca infractiune de trafic de droguri de mare risc fapta savarsita de inculpati. Acestia au intentionat sa vanda droguri de mare risc(heroina), tranzactia efectuandu-se doar partial, prin predarea drogurilor. A lipsit insa remiterea banilor, ceea ce reprezinta aceasta infractiune in forma consumata,si nu tentativa la aceasta infractiune.

Fata de modalitatea elementului material constand in “vanzarea” de substante psihotriope,actele de executare nu sunt terminate,ci raman in forma tentativei. Fata de alte modalitati alternative ale elementului material enumerate de legiuitor,precum “punerea in vanzare sau detinerea in vederea comercializarii” se constata ca actele de executare sunt consumate.

Instanta de fond,a respins cererile inculpatilor de schimbare a incadrarii juridice,ca neintemeiate. I-a condamnat la cate 7 ani inchisoare fiecare pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc.

Situatia de fapt retinuta de prima instanta despre vanzarea drogurilor

A retinut ca numitul F.P. a formulat un autodenunt, prin care a aratat ca este consumator de heroina pe care o procura de la un traficant si asociatii sai.

Organele de politie au pus la dispozitia denuntatorului o suma de bani in vederea cumpararii de catre acesta a unei cantitati de drog.
Denuntatorul,traficantul si asociatii sai au stabilit un loc de intalnire iar la ora covenita a avut loc intalnirea,primii venind cuun taxi.

Conform intelegerii,inainte de tranzactie denuntatorul a probat marfa si a acceptat-o.
In momentul in care traficantul si asociatii sai se pregateau sa-i inmaneze dozele de heroina si sa primeasca banii,denuntatorul a plecat in graba,pretextand ca nu are toti banii la el.
Imediat insa,organele de politie si procurorul au survenit in vederea imobilizarii inculpatilor. Nu inainte de a alerga dupa acestia si a executa foc de avertisment.

Ce au cerut inculpatii in caile de atac

Impotriva hotararii primei instante inculpatii au declarat apel,care insa a fost respins.
Inculpatii au declarat recurs impotriva deciziei pronuntate in apel, sub aspectul gresitei incadrarii juridice date faptelor. In sensul retinerii tentativei sau complicitatii la infractiunea de trqfic de droguri de mare risc. De asemenea, sub aspectul individualizarii judiciare a pedepselor aplicate.

Instanta de recurs a respins cererile inculpatilor si a motivat ca,nu poate fi primita apararea. In sensul ca neprimind banii,tranzactia nu a fost finalizata,si,deci,a ramas in forma tentativei. Intrucat art.2 alin.(1) din legea 143/2000 incrimineaza,printre altele,si punerea in vanzare,distribuirea,livrarea cu orice titlu,transportul sau detinerea,modalitati alternative care se regasesc in modul de savarsire a faptelor,mai sus aratate.

A mai motivat si ca,din actele si lucrarile dosarului rezulta ca inculpatii au conlucrat pentru divizarea cantitatii de heroina,au confectionat dozele,si-au impartit rolurile in vederea efectuarii tranzactiei.
In plus,inculpatii prinsi in flagrant au relatat detailat imprejurarile savarsirii faptei,semnand si procesul-verbal de constatare a infractiunii de trafic de droguri de mare risc.

Alte articole de acelasi autor
In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;
-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie minicinoasa;
-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;
Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
–Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;
-Avocat penalist Bucuresti;
–In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;
–In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;
Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;
-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.
–De ce este necesara modernizarea metodei de efectuare a anchetei psihosociale in cazul stabilirii conditiilor exercitarii autoritatii parintesti de catre instanta de tutela;
– In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala.

–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”.
Responsabilitate,pofesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

[fc id='1'][/fc]

Back To Top