skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Unele garantii in contractul de vanzare-cumparare

Unele garantii in contractul de vanzare-cumparare

Art.1707 din Codul civil referitor la garantia contra viciilor bunului vandut prevede  urmatoarele conditii:

  • (1) Vanzatorul garanteaza  cumparatorul contra oricaror vicii ascunse care fac bunul vandut impropriu intrebuintarii la care este destinat sau care ii micsoreaza intr-o asemenea masura intrebuintarea sau valoarea incat, daca le-ar fi cunoscut, cumparatorul nu ar fi cumparat sau ar fi dat un pret mai mic.
  • (2) Este ascuns acel viciu care, la data predarii, nu putea fi descoperit, fara asistenta de specialitate, de catre un comparator prudent si diligent.
  • (3) Garantia este datorata daca viciul sau cauza lui existau la data predarii bunului.
  • (4) Vanzatorul nu datoreaza garantie contra viciilor pe care cumparatorul le cunostea la incheierea contractului.
  • (5) In vanzarile silite nu se datoreaza garantie contra viciilor ascunse.
Se constata ca actualul text al codului civil a preluat cei trei parametri traditionali insa precizeaza faptul ca garantia va fi datorata daca viciul sau cauza lui exista la data predarii bunului. Se poate deduce ca, in ipoteza in care viciul se manifesta intre momentul incheierii contractului si  momentul predarii bunului  ar fi incidente dispozitiile art.1690  privind “Starea bunului vandut”. Astfel, conform art.1690 alin.1, bunul vandut  trebuie sa fie predat in starea in care se afla in momentul incheierii contractului. Cumparatorului ii incumba obligatia ca, imediat dupa preluare, sa verifice starea bunului potrivit uzantelor. Daca in urma verificarii sunt descoperite vicii, cumparatorul trebuie sa il informeze pe vanzator despre acestea fara intarziere. In lipsa informarii se considera ca vanzatorul si-a executat obligatia prevazuta la alin.1.
La ultimul alineat se prevede ca, in privinta viciilor ascunse, dispozitiile art. 1707-1714 din cod raman aplicabile. Reglementarea garantiei pentru buna functionare a fost determinata de cresterea nivelului tehnologic. Astfel, art.1716 prevede ca, in afara de garantia contra viciilor ascunse, vanzatorul care a garantat pentru un timp buna functionare a bunului vandut este obligat in cazul oricarei defectiuni ivite inauntrul termenului de garantie sa repare bunul pe cheltuiala sa. Daca reparatia este imposibila sau daca durata acesteia depaseste timpul stabilit prin contract sau prin legea speciala, vanzatorul este obligat sa inlocuiasca bunul vandut . In lipsa unui termen prevazut in contract sau in legea speciala, durata maxima a reparatiei este de 15 zile de la data cand cumparatorul a solicitat repararea bunului.
Daca vanzatorul nu inlocuieste bunul intr-un termen rezonabil, potrivit cu imprejurarile, el este obligat, la cererea cumparatorului, sa ii restituie pretul primit in schimbul inapoierii bunului. Este de retinut ca pentru a putea exercita dreptul de garantie recunoscut cumparatorul trebuie sa comunice defectiunea de indata ce a descoperit-o si, in orice caz, inainte de implinirea termenului de garantie.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media