skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Renuntarea la judecata

Renuntarea la judecata

Renuntarea la judecata este actul procesual de dispozitie prin care partea isi manifesta vointa de a nu mai continua procesul, retragandu-si cererea, fiind reglementata in noul Cod de procedura civila de articolele 400 si 401.

Similar reglementarii actuale, se prevede ca reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta de judecata, fie prin cerere scrisa.
Renuntarea trebuie sa fie expresa, clara si fara echivoc, neputand fi dedusa din sustineri ale partii care pot avea alt inteles decat cel al unei renuntari. Manifestarea de vointa a reclamantului in sensul unei renuntari la judecata trebuie , de asemenea, sa fie lipsita de vicii, acesta trebuie sa aiba capacitatea de a renunta si totodata puterea de a dispune de acel drept.

Ca element de noutate se poate constata ca la art. 400 alin 1 din noul Cod se prevede expres faptul ca renuntarea poate sa priveasca intreaga cerere sau numai unele capete de cerere.

Referitor la partea care poate renunta la judecata,actul de dispozitie respectiv poate proveni de la reclamant. De asemenea, art. 400 alin.2 prevede ca cererea de renuntare la judecata se face personal sau prin mandatar cu procura speciala.

Alineatul al treilea al art.400 arata ca daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta, la cererea paratului, va obliga pe reclamant la cheltuieli, precizandu-se in plus fata de actuala reglementare ca,  este vorba de cheltuielile de judecata pe care paratul le-a facut.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media