skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Recuperarea Daunelor De Accidente Auto
recuperarea daunelor de accidente auto

Recuperarea daunelor din accidente auto daca cel care a provocat accidentul nu poate fi identificat sau nu are RCAre RCA

Recuperarea daunelor din accidente auto daca cel care a provocat accidentul nu poate fi identificat sau autovehiculul nu are RCA

Recuperarea daunelor din accidente auto este posibila in situatia in care cel care a provocat accidentul  nu poate fi identificat.  In alte situatii, autovehicului nu este asigurat, nu are RCA, si trebuie sa recuperezi daunele. Asemenea situatii sunt din ce in ce mai frecvente.

Ce trebuie sa faci pentru recuperarea daunelor

In cazul in care ati fost victima unui accident produs de un autovehicul neidentificat sau neasigurat puteti fi despagubit de Fondul De Protectie A Victimelor Strazii (FPVS)

Ca sa te protejezi fata de un asemenea eveniment rutier nedorit trebuie sa fii asigurat. Este necesar sa comunici despre evenimentul rutier firmei de asigurare la care ai incheiat polita RCA. Daca este cazul vei comunica brokerului de asigurare.

Daca situatia o impune, te prezinti la cel mai apropiat post de politie unde se va incheia un proces verbal. Este necesar sa respecti termenele prevazute in polita de asigurare pentru comunicarea evenimentului rutier.

Ce este Fondul De Protectie a Victimelor Strazii(FPVS)

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) este organizatia care garanteaza despagubirea persoanelor prejudiciate in urma unor accidente produse de autovehicule.  Acestea nu au asigurare de raspundere civila auto (RCA), fie nu au putut fi identificate.

Te poti adresa Fondului si atunci cand accidentul s-a produs pe teritoriul altui stat din Spatiul Economic European si nu ai reusit, dintr-un motiv sau altul, sa primesti despagubirile cuvenite.

FPVS este un organism de plata a despagubirilor pentru a garanta, in conditiile legii, despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule produse pe teritoriul Romaniei. De asemenea, in anumite conditii si pe teritoriul altor state, de autovehicule neasigurate sau neidentificate.
Centru de Informare pentru a furniza, persoanelor interesate, informatii privind politele de asigurare RCA si asiguratorii care le-au eliberat.

Cum se procedeaza pentru recuperarea daunelor prin FPVS

Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS.  Poate fi depusa si la o sucursală ori agenție de asigurător ce poate incheia polite RCA.
După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită daca va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora. De asemnea, dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entități responsabile.

Cererea de despăgubire va fi însoțită în mod obligatoriu de documentele care se întocmesc în cazul accidentelor de vehicule. In funcție si de prevederile legislației statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul. Trebuie să rezulte, după caz, că autorul accidentului a rămas neidentificat sau că vehiculul vinovat de producerea acestuia nu era asigurat la data evenimentului.

Persoana păgubită va depune, din proprie inițiativă sau la solicitarea Fondului, orice alte documente necesare pentru soluționarea cererii.

Cum este reglementata in lege recuperarea daunelor intr-un asemenea caz

Norma privind Fondul de Protectie a victimelor strazii din 4.08.2008 prevede care sunt atributiile fondului in calitate de organism de plata a despagubirilor.

Si in  Legea nr.32/2000 privind activitatea si supravegherea intermediarilor si reasigurari sunt astfel de reglementari.
De exemplu, dispune ca,  Fondul de Protectie a victimelor Strazii are obligatia de a despăgubi persoanele păgubite prin accidente de autovehicule dacă autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a rămas neidentificat. Sau, nu era asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de autovehicule. Cu toate că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, proprietarul acestuia avea obligaţia să încheie o astfel de asigurare;

De asemenea, in vederea recuperării sumelor cheltuite, Fondul are drept de regres împotriva entităţii care a determinat prejudiciul.

Un caz din practica instantelor despre recuperarea daunelor de catre FPVS

Reclamantul Fondul de Protecție a victimelor Străzii – FPVS a chemat în judecată pârâtul solicitând obligarea pârâtului la plata de daune morale și daune materiale.
Reclamantul a arătat că s-a produs un accident de circulație în care a fost implicat auto cu condus de pârât și Ignacio Plaza Sanchez care era pe bicicletă . În urma acestui accident a rezultat vătămarea corporală a celui din urmă.
Prin soluționarea dosarului penal s-a constatat culpa comună a celor doi.
Ulterior producerii accidentului, pârâtul nu a făcut dovada valabilității unei polițe RCA. In aceasta situație, conform art. 25 indice 1 din Legea 32/2000 și art. 3 din OCSA 1/2008, FPVS este obligat să garanteze plata despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate.

La ce sume a obligat instanta suprema FPVS

Prin decizia pronunțată de ICCJ – Secția Penală s-a soluționat latura civilă. S-a stabilit că FPVS să achite persoanei vătămate suma de 5.000 euro daune morale, 2031,98 euro daune materiale și 474,59 lei daune materiale, achitate.
Potrivit art. 25 indice 1 punctul 15 din Legea 32/2000 și art. 13 din OCSA 1/2008, FPVS are drept de regres în contra conducătorului auto vinovat pentru producerea prejudiciului.
În cauză sunt îndeplinite condițiile art. 1357 c.civ, pentru angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtului.

Fapta ilicită constă în nerespectarea prevederilor legate de conducerea pe drumurile publice. Existența prejudiciului constă în contravaloarea despăgubirilor pentru auto relația de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu. Este directă deoarece nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice a condus la vătămarea corporală a numitului Ignacio Plaza Sanchez. Culpa pârâtului este stabilită de instanță prin decizia penală.
În drept, cererea a fost întemeiată pe disp. Ordinului președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurătorilor nr. 1/2008, Legea 32/2000, art. 1349, 1357,1359,1381,1385 c.civ, OG 13/2011.

Ce situatie de fapt a retinut instanta
S-a produs un accident de circulație în care a fost implicat auto condus de pârât și Ignacio Plaza Sanchez care era pe bicicletă . În urma acestui accident a rezultat vătămarea corporală a celui din urmă.
Prin soluționarea dosarului penal s-a constatat culpa comună a celor doi.
Ulterior producerii accidentului, pârâtul nu a făcut dovada valabilității unei polițe RCA, situație în care, conform art. 25 indice 1 din Legea 32/2000 și art. 3 din OCSA 1/2008, FPVS este obligat să garanteze plata despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate.
Prin decizia pronunțată de ICCJ – Secția Penală s-a soluționat latura civilă și s-a stabilit că FPVS să achite persoanei vătămate suma de 5.000 euro daune morale, 2031,98 euro daune materiale și 474,59 lei daune materiale, achitate la 11.11.2015.

În consecință, instanța va admite acțiunea și va obliga pârâtul la plata sumei de 7.138,48 euro. Din care : 5.000 euro daune morale și 2138,48 lei euro daune materiale și dobânda legală calculată de la data achitării despăgubirilor și până la achitarea integrală a debitului.

Alte articole de acelasi autor
Ce trebuie cunoscut despre asigurarea de răspundere civilă și asigurarea de persoane.
-In ce limite prin asigurarea RCA va puteti recupera prejudiciul;
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
Ce trebuie sa stim, despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;
-De ce este necesar ca un avocat sa te asiste la societatea de asigurare;
-Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;
Ce prevede Codul civil despre polita de asigurare
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media