skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Investigatorii Sub Acoperire
investigatori sub acoperire si colaboratori

Provocarea de catre investigatorii sub acoperire, situatiile cand depasesc limitele prevazute de lege

Provocarea de catre investigatorii sub acoperire, situatiile cand depasesc limitele prevazute de lege

Provocarea de catre investigatorii sub acoperire  a fost sesizata in unele cazuri din practica instantelor. Organele de cercetare penala folosesc investigatori sub acoperire pentru descoperirea infractiunilor, precum traficul de droguri. Aceasta modalitate nu poate fi folosita insa oricum. Din probatoriul administrat trebuie sa rezulte in mod clar ca operatiunea nu a fost efectuata in scopul obtinerii de probe. Ca inculpatul respectiv desfasoara activitate de trafic de droguri. In caz contrar este incalcat principiul loialitatii administrarii probelor si a unui proces echitabil.

Si in practica instantelor s-a retinut provocarea de catre investigatorul sub acoperire si a colaboratorului. S-a aratat ca activitatea acestuia trebuie sa aiba loc cu respectarea garantiilor procesuale maximale. Aceasta, pentru a exclude orice echivoc si ca operatiunea respectiva constituie o provocare. In literatura juridica s-au formulat opinii in acest sens. Utilizarea investigatorilor sub acoperire in documentarea unei infractiuni de droguri de risc trebuie raportata intotdeauna la asigurarea unor garantii procesuale. Acestea trebuie sa fie menite a exclude orice echivoc cu privire la o eventuala provocare.

Practica instantei supreme despre provocarea de catre agentii sub acoperire

Trebuie avut in vedere in sensul de mai sus o decizie a ICCJ Sectia penala. Folosirea investigatorilor sub acoperire sau a colaboratorilor in descoperirea si cercetarea infractiunilor de trafic de droguri este conforma exigentelor unui proces echitabil. Astfel cum este acesta prevazut de art. 6 din Conventia europena a drepturilor omului. Numai daca masura este circumscrisa unor garantii iar operatiunea a fost efectuata nu in scopul obtinerii de probe. Ci, in vederea culegerii de date si informatii privind activitatea desfasurata de inculpat si de persoane din anturajul acestuia.

Instanta suprema a mai retinut ca, situatia investigatorilor sub acoperire difera de aceea a unor martori dezinteresati. In conditiile in care ei au o indatorire generala de subordonare. Astfel ca marturia lor se ia in considerare in conditii exceptionale si numai daca se coroboreaza cu alte fapte sau imprejurari.

Din acest motiv, referitor la folosirea investigatorului sub acoperire pentru documentarea infractiunii de trafic de droguri instanta suprema a dispus o solutie favorabila inculpatului. A retinut ca: in cauza nu s-a realizat niciun flagrant, nu exista interceptari telefonice, de imagini sau convorbiri surprinse in mediul ambiental. Acuzatia este intemeiata doar pe declaratia investigatorului sub acoperire si a colaboratorului.”(ICCJ,s.pen.,dec. nr.1650 din 14 mai 2014,www.scj.ro).

Perspectiva CEDO in ce priveste provocarea de catre investigatorii sub acoperire

Curtea Europena a Drepturilor Omului a aratat ca trebuie sa existe suficiente garantii in cazuri de acest gen. Autoritatile nationale trebuie sa aiba ratiuni suficiente pentru a-l banui pe acuzat de respectiva activitate ilicita.

O hotarare de condamnare nu se poate intemeia, in mod exclusiv sau determinant pe, pe declaratiile martorilor protejati. Este necesar ca acestea sa se coroboreze cu o parte importanta a celorlalte probe administrate.

In acelasi sens este Hotărârea din 14 februarie 2017 în cauza Pătrașcu împotriva României (cererea nr. 7600/09). Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că a fost încălcat art. 6 § 1 din Convenție. Agentul statului nu a fost “esentialmente pasiv’ . S-a marginit la rolul de observator al unei infractiuni, ci a determinat comiterea sa, unicile probe fiind rapoartele politistului.

Jurisprudenta in ce priveste provocarea de catre agentii sub acoperire

S-a aratat ca, instanta verifica in procedura de camera preliminara daca in rechizitoriu sunt elemente de fapt pentru fiecare dintre elementele de tipicitate ale continutului infractiunilor.
Instanta verifica, astfel, existenta in acuzatia formulata a unui corespondent in situatia de fapt pentru fiecare element din continutul infractiunii”.(Curtea de Apel Cluj,Buletinul Jurisprudentei 2016,p.628)

“In cadrul activitatii de verificare a legalitatii sesizarii instantei si regularitatii rechizitoriului instanta verifica in cadrul acestui criteriu si claritatea acuzatiei. Descrierea faptei cu suficiente elemente incat sa rezulte concordanta cu norma penala si sa faca inteles obiectul judecatii.
Acuzatiile trebuie sa fie formulate intr-o maniera suficient de clara. Incat sa dea posibilitate inculpatului(chiar beneficiind de sprijinul unui avocat) ce anume I se reproseaza si si care este semnificatia penala a conduitei sale”.
Culegere practica judiciara C.Apel Cluj 2016 p.71.

Legea penala despre utilizarea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reală şi a colaboratorilor

Articolul 148 din Codul de procedura penala reglementeaza utilizarea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reală şi a colaboratorilor.

Autorizarea folosirii investigatorilor sub acoperire se poate dispune de procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală. Perioada este maximum 60 de zile, daca sunt indeplinite anumite conditii.

Pentru ce infractiuni se pot folosi investigatori sub acoperire si colaboratori

Există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de alte legi speciale. Infracţiunile de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism sau asimilate acestora, de finanţare a terorismului, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori. Falsificare de instrumente de plată electronică, şantaj, lipsire de libertate, evaziune fiscală In cazul infracţiunilor de corupţie, al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, al infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică. Ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare. Sau există o suspiciune rezonabilă că o persoană este implicată în activităţi infracţionale ce au legătură cu infracţiunile enumerate mai sus.

In ce conditii se pot folosi investigatori sub acoperire si colaboratori

Măsura este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei. Importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii.

Probele sau localizarea şi identificarea făptuitorului, suspectului ori inculpatului nu ar putea fi obţinute în alt mod. Sau, obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta. Ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

Cine sunt investigatorii sub acoperire si atributiile acestora

Investigatorii sub acoperire sunt lucrători operativi din cadrul poliţiei judiciare. În cazul investigării infracţiunilor contra securităţii naţionale şi infracţiunilor de terorism exista o exceptie. Pot fi folosiţi ca investigatori sub acoperire şi lucrători operativi din cadrul organelor de stat care desfăşoară, potrivit legii, activităţi de informaţii în vederea asigurării securităţii naţionale.

Investigatorul sub acoperire culege date şi informaţii în baza ordonanţei emise. Le pune, în totalitate, la dispoziţia procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, întocmind un proces-verbal.

Alte articole de acelasi autor
Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
-Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b
constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;
-Cum invoci si ce neregularitati exista privind citarea si comunicarea actelor intr-un proces;
Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost
condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
–Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design