skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Plangerea prealabila

Plangerea prealabila

Ratiuni de politica penala reclama admiterea unor exceptii de la oficialitatea procesului penal, cand o ocrotire mai buna a valorilor sociale s-ar realiza daca s-ar lasa la aprecierea victimei infractiunii necesitatea tragerii la raspundere penala a infractorului prin introducerea palngerii prealabile, sau, dimpotriva nesanctionarea acestuia  pentru ca o astfel de plangere nu s-a facut, ori daca s-a facut  a fost retrasa, sau partile se impaca.

Prin urmare, plangerea prealabila este incunostiintarea facuta organelor judiciare de catre persoana vatamata cu privire la fapta savarsita si vatamarea suferita prin aceasta. In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala.
Potrivit art.283 C.proc. pen. , plangerea prealabila trebuie sa cuprinda: descrierea faptei, indicarea autorului, aratarea mijloacelor de proba, indicarea adresei partilor si a martorilor, precizarea daca partea vatamata se constituie parte civila si, atunci cand este cazul, indicarea persoanei responsabile civilmente.

Este de precizat ca un element important il reprezinta precizarea autorului faptei.

Totusi, in cazul savarsirii unei infractiuni flagrante, chiar daca aceasta este una din infractiunile la care se refera art.  279 alin. (2) C.proc. pen., fiind necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate pentru punerea in miscare a actiunii penale, organul de urmarire penala este obligat sa intocmeasca procesul -verbal de constatare, indiferent de manifestarea de vointa a persoanei vatamate.
In ceea ce priveste termenul de introducere a plangerii prealabile, art. 284 C.proc.pen prevede ca, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de doua luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 2 luni curge de la data cand persoana indreptatita  a reclama a stiut cine este faptuitorul.

www.avoct-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media