skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Pentru ce motive instanta a dispus achitarea inculpatei pentru savarsirea infractiunii de trafic illicit interntional de droguri prevazuta de art.3 din Legea nr.143/2000

 

Pentru ce motive instanta a dispus achitarea inculpatei pentru savarsirea infractiunii de trafic illicit interntional de droguri prevazuta de art.3 din Legea nr.143/2000

Avocat Familie

Societatea romaneasca este marcata de multe ori de insecuritate, iar problema consumatorilor de droguri o sporeste, pentru ca fenomenul ia amploare,in special in randul tinerilor, creaza dependenti,persoane bolnave.

 

Autoritatile se preocupa pentru gasirea mijloacelor de combatere a consumului illicit de droguri. Pericolul pe care-l reprezinta traficul ilicit de droguri comis prin nerespectarea dispozitiilor legale privind importul sau exportul de droguri a facut ca  legiuitorul sa reglementeze aceasta activitate in art.3 din Legea nr.143/2000.

 

Legiuitorul a mai urmarit si ocrotirea sanatatii publice fata de pericolul pe care-l reprezinta traficul de droguri,dar si sanatatea persoanei luata individual,care poate cadea victima dependentei de droguri ca urmare a consumului unor astfel de substante provenite din nerespectarea dispozitiilor legale privind importul sau exportul de droguri.

 

Infractiunea de trafic ilicit international de droguri,asa cum este reglementata in art.3 din Legea nr.143/2000 se refera la respectarea sticta a dispozitiilor care privesc importul ori exportul de droguri,cat si cele privind modul de trecere peste frontiera a drogurilor supuse controllui national.

 

  • Cum reglementeaza legiuitorul traficul ilicit international de droguri

 

Art.3 din Legea nr.143/2000 prevede ca introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1)  privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

 

Din definitia infractiunii,rezulta ca obiectul acesteia il constituie drogurile de risc si de mare risc,astfel cum sunt prevazute in tabelele anexa din Legea nr.143/2000.

Subiect al infractiunii poate fi orce persoana fizica dar si o persoana juridica.

 

  • Modalitatile in care se poate savarsi infractiunea

 

Infractiunea de trafic ilicit international de droguri se poate savarsi in 4 modalitati:

-introducerea sau scoaterea din tara de droguri,importul ori exportul de droguri de risc la care sanctiunea este de la 3 la 10 ani inchisoare;

– introducerea sau scoaterea din tara de droguri,importul ori exportul de droguri de mare risc,care este o agravanta,sanctiunea fiind de la 7 la 15 ani inchisoare.

 

Pentru a intelege mai bine continutul infractiunii de trafic ilicit international de droguri prezentam intelesul termenilor si expresiilor de mai sus,astfel cum sunt prezentate in Dispozitiile generale din Legea nr.143/2000.

 

  1. a) substanţe aflate sub control naţional – drogurile şi precursorii înscrişi tn tabelele-anexa nr IIV, care fac parte integrantă din prezenta lege; tabelele pot fi modificate prin înscrierea unei noi plante sau substanţe, prin radierea unei plante sau substanţe ori prin transferarea acestora dintr-un tabel in altul, la propunerea ministrului sănătăţii sau a ministrului administraţiei şi internelor;
  2. b) droguri-plantele şi substanţele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conţin asemenea plante şi substanţe, înscrise în tabelele nr. I-III;
  3. c) droguri de mare risc-drogurile înscrise în tabelele nr. I şi II;
  4. d) droguri de risc – drogurile înscrise în tabelul nr. III;

 

consum ilicit de droguri – consumul de droguri aflate sub control naţional, fără prescripţie medicală;

  1. h) consumator – persoana care îşi administrează sau permite să i se administreze droguri, în mod ilicit, prin înghiţire, fumat, injectare, prizare, inhalare sau alte căi prin care drogul poate ajunge în organism;

 

  • speta in care instanta de fond a achitat inculpata pentru infractiunea

de trafic ilicit international de droguri

 

Prima instanta a achitat pe inculpata,cetatean al Republicii Moldova pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.3 alin.1 si 2 din Legea nr.143/2000 si a condamnat pe inculpata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.2 alin.1 si 2 din Legea nr.143/2000,tafic de droguri de mare risc.

S-a dispus confiscarea pastilelor de ecstazy  si expulzarea inculpatei.

 

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca inculpata a vandut de trei ori droguri de mare risc unor persoane,care la randul lor le-au vandut unor consumatori.

 

S-a mai retinut ca,desi in cauza exista indicii ca drogurile de mare risc provin din Republica Moldova,nu s-a putut proba ca inculpata este cea care le-a introdus in tara,astfel ca s-a dispus achitarea acesteia pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.3 alin.1 si 2 din Legea nr.43/2000.

 

Temeiul achitarii a fost ca fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat precum si necunoasterea caracterului drogului.

In consecinta,inculpata a fost achitata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.3 ali.1 si 2 din Legea nr.143/2000.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;

Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;

-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;

-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

-Renuntarea la judecata.

– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

Avocat dreptul muncii.

Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design