skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Pentru ce motive inregistrarea convorbirii facute de un denuntator a fost respinsa ca proba in acuzare

Pentru ce motive inregistrarea convorbirii facute de un denuntator a fost respinsa ca proba in acuzare

 

Intr-un articol anterior, aratam ca in calitate de avocat drept penal, in cauze in care inregistrarea audio constituia o proba in acuzare, am fost intrebat de unii inculpati daca acestea sunt valabile si in ce conditii pot fi contestate.

Aceasta intrebare se referea la situatia in care un martor denuntator a facut inregistrarea respectiva iar procurorul a folosit-o in procesul penal dar si la inregistrarile facute de organul de cercetare penala.

O alta intrebare, a fost daca inculpatul respectiv, poate la randul sau sa-l inregistreze pe martorul denuntator pentru a-si demonstra nevinovatia.

 

  • Ce prvede legea penala

 

In ce priveste raspunsul la aceste intrebari, chiar textul de lege, art.139 C.pr.pen. il prevede, in sensul ca “inregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”.

Expresia “prezentul capitol” din acest articol se refera la Capitolul IV “Metode speciale de supraveghere si cercetare, Supravegherea tehnica” din Codul de procedura penala.

 

  • practica instantelor a dat raspunsuri la aceste intrebari.

 

In speta de mai jos se confirma dispozitiile art. 139 alin.(3) C.proc.pen.mai sus aratate, din care rezulta posibilitatea ca inregistrarile facute de un denuntator sa fie folosite ca probe in acuzare. Totodata, mai rezulta  si anumite conditii in care instanta accepta astfel de inregistrari.

 

Instanta fost sesizata cu rechizitoriu prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii, ca probe in acuzare fiind înregistrarea efectuata în mediul ambiental şi procesul-verbal de redare a acestora .

Apararea a solicitatat inlaturarea acestor probe cu motivarea că:

-nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege cu privire la denunţul şi

înregistrarea privată a denunţătorului de pe telefonul său mobil, a convorbirii purtate cu inculpaţii.

-nu sunt indeplinite cerintele tehnice ale inregistrarii pe CD, care sa permita verificarea inregistrarii. Aceasta cu toate ca, dispozitiile art.139 alin. (3) C.proc.pen., prevad ca înregistrările efectuate de părţi sau de alte persoane constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.

De asemenea, procesele-verbale de consemnare trebuie să conţină datele de identificare ale sistemelor informatice sau ale punctelor de acces, numele persoanelor ce au efectuat comunicările,dacă sunt cunoscute, data şi ora fiecărei convorbiri sau comunicări.

 

-desi, organul de cerccetare penala dispune de un CD al denuntatorului, nu se cunoaşte cu certitudine cine l-a înregistrat, de pe ce aparat de înregistrare şi ce caracteristici are acesta, între ce ore s-au purtat convorbirile, iar transcrierea convorbirii este efectuată de ofiţerul de poliţie judiciară delegat, insa nu este certificată pentru autenticitate de către procuror.

 

 Judecătorul   a constatat următoarele:

 

-cauza trebuie examinata in raport de dispoziţiile art. 143 C.proc.pen.

Acest text de lege prevede ca procurorul sau organul de cercetare penală întocmeşte un proces-verbal pentru fiecare activitate de supraveghere tehnică, în care sunt consemnate rezultatele activităţilor efectuate care privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, datele de identificareale suportului care conţine rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică, numele persoanelor la care se referă, dacă sunt cunoscute, sau alte date de identificare, precum şi, după caz, data şi ora la care a început activitatea de supraveghere şi data şi ora la care s-a încheiat.

 

Aceste dispoziţii sunt aplicabile şi în situaţia în care înregistrarea este făcută de o terţă persoană în condiţiile art. 139 alin. (3) C.pr.pen.

 

-procesul verbal este semnat pentru conformitate de procuror, dar nu cuprinde datele de identificare ale dispozitivului folosit la efectuarea înregistrării şi nici date din care să rezulte cine şi în ce mod a efectuat descărcarea înregistrărilor pe suport CD.

 

-in consecinta, procesul-verbal de consemnare a înregistrărilor audio puse la dispoziţia organelor judiciare este incomplet, nu cuprinde datele de identificare ale dispozitivului electronic cu care s-a făcut înregistrarea convorbirilor descrise în acesta şi nici date cu privire la modul în care înregistrările au fost descărcate pe CD-ul ataşat la dosarul cauzei.

 

Incheierea respectiva a fost comunicata Parchetului pentru a proceda la remedierea deficientelor conform art. 345 C.proc.pen.

La expirarea termenului de 5 zile Parchetul nu a remediat deficienţele constatate, motiv pentru care s-a dispus excluderea probelor nelegale, respectiv înregistrarea efectuată în mediu ambiental şi procesul-verbal de redare a acestor convorbiri puse la dispoziţia organului de urmărire penală de denunţător.

Alte articole de acelasi autor:

In ce domenii va poate consilia un avocat specializat in drept penal;

-Capitalul social minim al unei firme ar putea fi modificat;

Partajul bunurilor comune in urma unui divort;

In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;

CARE ESTE OBIECTUL DREPTULUI FINANCIAR.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design