skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

LA INFRACTIUNILE PRIVIND TRAFICUL DE DROGURI PROVOCAREA DE CATRE INVESTIGATORI POATE DETERMINA INSTANTA SA ANULEZE PROBELE ASTFEL OBTINUTE

La infractiunile privind traficul de droguri provocarea de catre investigatori poate determina instanta sa anuleze probelor astfel obtinute

 

La infractiunile privind traficul de droguri organele judiciare folosesc de multe ori investigatorii sub acoperire. Daca folosesc pentru documentarea activitatii faptuitorilor metode provocatoare probele astfel obtinute pot fi inlaturate.

Activitatea investigatorilor sub acoperire trebuie sa se circumscrie conditiilor prevazute de lege. Investigatorii sub acoperire sunt folositi insa si in documentarea a;ltor infractiuni.

Ce a dispus instanta suprema despre investigatorii sub acoperire

In acest sens, s-a pronuntat  instanta suprema la solutionarea unor infractiuni de coruptie.  A constatat ca probele au fost obtinute prin folosirea de agenti sub acoperire prin provocare a inculpatului. din acest motiv a inlaturat probele in acuzare astfel obtinute.

In ce priveste infractiunea de luare de mita retinuta in sarcina inculpatului a retinut dispozitiilor art.101 alin.3) C.pr.pen. Este interzis organelor judiciare sau altor persoane care actioneaza pentru acestea sa provoace o persoana. De asemenea,  sa savarseasca ori sa continue savarsirea unei fapte penale, in scopul obtinerii unor probe.

La infractiunile privind traficul de droguri ce este provocarea de catre agentii sub acoperire

Provocarea investigatorilor sub acoperire reprezinta actiunea neloiala realizata in scopul obtinerii de probe. consta in determinarea cu stiinta a unei persoane sa comita o infractiune sau sa continue savarsirea unei infractiuni.

Ratiunea interdictiei provocarii savarsirii unei infractiuni.  Consta in aceea ca statul, prin agentii sai, nu poate sa-si depaseasca competenta de a aplica legea prin instigarea unei persoane sa savarseasca o infractiune. Apoi sa declanseze impotriva acesteia mecanismul unei proceduri penale cu scopul tragerii la raspundere penala.

Legea procesual penala creaza limitele exercitarii activitatilor investigatorilor sub acoperire. Scopul este protectia persoanelor impotriva procedurilor provenite din partea acestora. De asemenea, protectia integritatii sistemului justitiei penale, care evident ar fi compromisa. Instanta ar fi nevoita sa-si fundamenteze o hotarare de condamnare pe baza unor probe rezultate din procedee ilicit.

Cum este prevazuta provocarea la infractiunile privind trficul de droguri

Codul de procedura penala consacra fundamentul interzicerii folosirii agentilor provocatori in art.101 alin.2). C.pr.pen.

Si in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, agentii provocatori au fost definiti. Sunt agentii ai statului sau orice persoana care actioneaza sub supravegherea unei autoritati si isi depasesc limitele atributiilor conferite de lege. Actioneaza in scopul relevarii activitatii infractionale a unei persoane. In realitate insa, provocand-o pe aceasta sa comita infractiuni, in vederea administrarii de probe in acuzare.

Rolul agentului sub acoperire nu este acela de a determina la savarsirea unei infractiuni pentru obtinerea de probe. Activitatea sa principala trebuie sa fie concentrata in jurul observarii modului in care se desfasoara activitatea infractionala. Sa puna la dispozitia organelor competente datele si informatiile obtinute ca urmare a desfasurarii misiunii secrete.

Va fi apreciata ca neloiala activitatea investigatorilor sub acoperire in absenta oricarei suspiciuni rezonabile. Aceasta chiar daca in urma acesteia a rezultat comiterea unei infractiuni.

Continuarea ulterioara a activitatii investigatorului sub acoperire nu este suficienta pentru a dovedi lipsa provocarii.

Instanta suprema a mai retinut ca procedura urmata de investigatorii sub acoperire a incalcat principiile obtinerii probelor. Activitatea acestora depasind caracterul pasiv, constituind o atitudine provocatoare. S-a manifestat insistent, determinandu-l pe inculpat sa comita infractiunea.

Utilizarea unor asemenea procedee nu este compatibila cu dreptul la un proces echitabil. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a subliniat ca limitele tehnicilor de investigatie trebuie sa fie clare. Cand inculpatul sustine ca a fost instigat se impune ca instanta sa verifice atent materialul probator administrat.

Starea de provocare rezulta din analiza declaratiilor martorilor. Devin lipsite de consistenta procesele verbale intocmite de investigatorii sub acoperire.

  • Alte articole recomandate:

In ce consta provocarea politieneasca la infractiunile privind regimul drogurilor si in ce limite trebuie sa actioneze investigatorii acoperiti si colaboratorii acestora;

Ce practici anticoncurentiale sunt interzise de Legea concurentei nr.21/1996 si cum se cerceteaza acestea

In ce conditii beneficiaza de reducerea pedepsei persoana care a savarsit o infractiune de evaziune fiscala;

-Ce informatii trebuie sa furnizeze angajatorul salariatului in mod obligatoriu la incheierea contractuluide munca si ce se poate face in caz de neexecutare;

–Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legeanr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;

–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste

infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;

–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal

-Drept penal-legalitate

–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu

carduri falsificate;

-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei

formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media