skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

La ce greseli ale expertilor judiciari trebuie sa fie atenta partea implicata intr-un proces

La ce greseli ale expertilor judiciari trebuie sa fie atenta partea implicata intr-un proces

Imagini pentru imagini experti judiciari

Atat in procesul civil cat si in procesul penal organul judiciar trebuie sa stabileasca in mod exact situatia de fapt supusa judecatii.

Astfel, in procesul penal urmeaza sa se stabileasca daca infractiunea s-a savarsit in mod real si daca faptuitorul este cel invinuit precum si imprejurarile in care s-au petrecut faptele. In procesul civil organul judiciar, trebuie de asemenea, sa cunoasca exact raporturile reale care au dat nastere conflictului de interese dintre parti.

 

Numai pe baza stabilirii exacte a imprejurarilor de fapt ale cauzei, organul judiciar poate sa solutioneze cauza respectiva.

Nu intotdeauna este usor sa se dovedeasca imprejurarile de fapt ale unei cauze, imprejurari care, in general, tin de trecut si trebuie reconstituite, probate, in fata organului judiciar.

 

Expertiza este mijlocul de proba folosit de organele judiciare in acele cazuri in care, pentru precizarea unor fapte, pentru stabilirea legaturii cauzale dintre ele, sunt necesare cunostinte speciale din domeniul stiintei, tehnicii sau chiar artei. In astfel de cazuri, expertul desemnat trebuie sa aduca la cunostinta organului judiciar concluzii motivate stiintific cu privire la fapte pentru a caror lamurire sunt necesare cunostinte specializate.

 

Este de necontestat importanta expertizei ca mijloc de proba, insa opinia expertului nu are forta probanta absoluta, ea fiind supusa liberei aprecieri a organului judiciar. Dat fiind imprejurarea ca expertiza ofera argumente  stiintifice in solutionarea unei cauze, concluziile acesteia trebuie sa fie convingatoare si motivate cu deosebita grija.

Astfel, in art.175 Cod procedura penala se prevad anumite drepturi si obligatii pentru expert. Spre exemplu, acesta are dreptul de a refuza efectuarea expertizei pentru aceleaşi motive pentru care martorul poate refuza depunerea mărturiei precum si dreptul să ia cunoştinţă de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei.

De asemenea, expertul poate cere lămuriri organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei cu privire la anumite fapte ori împrejurări ale cauzei ce trebuie evaluate. Expertul poate cere lămuriri părţilor şi subiecţilor procesuali principali, cu încuviinţarea şi în condiţiile stabilite de organele judiciare.

Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusă în vederea efectuării expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui să le suporte sau le-a suportat pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorariului este stabilit de către organele judiciare în funcţie de natura şi complexitatea cauzei şi de cheltuielile suportate sau care urmează a fi suportate de către expert.

Expertul poate beneficia şi de măsuri de protecţie, în condiţiile prevăzute la art. 125.

 

Expertul are obligaţia de a se prezenta în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi de a-şi întocmi raportul de expertiză cu respectarea termenului-limită stabilit în ordonanţa organului de urmărire penală sau în încheierea instanţei. Termenul-limită din ordonanţă sau încheiere poate fi prelungit, la cererea expertului, pentru motive întemeiate, fără ca prelungirea totală acordată să fie mai mare de 6 luni.Întârzierea sau refuzul nejustificat de efectuare a expertizei atrage aplicarea unei amenzi judiciare, precum şi răspunderea civilă a expertului  sau a instituţiei desemnate să o efectueze pentru prejudiciile cauzate.

 

Persoanele care au avut experienta unui proces stiu insa ca nu in toate cazurile expertii au dat dovada de obiectivitate si ca s-au comis anumite erori. Din experienta personala, solutiile instantelor sau din literatura de specialitate au rezultat situatii ale expertilor intre care exemplific urmatoarele:

-nu dau solutii clare, fiind deliberat ambigui in raspunsuri.

-expertize efectuate  in prezenta si cu explicatiile unei singure parti, cealalta nefiind anuntata sau anuntata cu intarziere ori pentru un termen neprocedural de scurt.

-expertii includ in lucrarea lor probleme ce nu s-au discutat in fata locului impreuna cu una din parti.

-experti care sosesc la fata locului cu una dintre parti, in acelasi vehicul, sau pleaca impreuna dand impresia celeilalte parti de partinire.

-nu se bazeaza pe norme, dispozitii legale, cataloage, instructiuni, ci, isi exprima concluziile numai pe aprecieri personale, nefondate.

-masoara lucrari sau elemente care nu fac parte din obiectivul stabilit de instanta.

-exprima  mai multe cauze, ipoteze, posibilitati fara a trage o concluzie clara care sa permita instantei sa se lamureasca.

-vin la fata locului fara instrumentele necesare masuratorilor.

-sustin pareri nereale, netehnice, favorizeaza nejustificat una din parti.

-expertii desemnati de instanta nu conlucreaza cu expertii parte.

  • Alte articole de acelasi autor:

Cand nu este permisa patrunderea in intersectie pe semaforul intermitent de dreapta;

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;

– Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;

– Ce trebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

– AVOCAT CEDO;

– Motivele de recurs in noul Cod de procedura civila.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism,lolialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media