skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

La ce consecinte penale se expune persoana vinovata de neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca

La ce consecinte penale se expune persoana vinovata de neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca

 

Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca intereseaza in egla masura pe angajator cat sip e angajat.

Aceasta pentru ca, fiecare persoană ce se află într-un anumit loc de muncă are obligaţia de a respecta măsurile privitoare la asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, iar nerespectarea acestor măsuri constituie o faptă ce se  pedepseste.

 

Urmarea nerespectarii unor astfel de masuri poate determina crearea unei stări primejdioase pentru viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor. Se cunosc cazuri in care au fost produse asemenea urmari chiar si datorita simplei nerespectari a măsurilor luate pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă. Aceasta desigur,dacă conduit respectiva  ar fi putut determina provocarea unui accident de muncă sau contractarea unei boli profesionale.

 

Organele de cercetare penala au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a unor persoane sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si pentru comiterea infractiunilor privitoare la nerespectarea masurilor de protectia muncii (respectiv, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, omisiune care a creat un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca).

 

Spre exemplu, potrivit unui comunicat al Parchetul de pe langa ICCJ, cu mai multi ani in urma au avut loc la Exploatarea Miniera Petrila – abatajul cu banc subminat nr. 431 Orizont – 250, doua deflagratii soldate cu decesul a 13 persoane si ranirea altor 15.

Din probatoriul administrat la urmarirea penala, constand in expertize medico-legale, expertize tehnice, audieri de martori, documente intocmite ca urmare a verificarilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca etc., a rezultat ca  nu au fost intreprins masurile legale de securitate si sanatate in munca.

 

Din aceste motive,legislatia penala a prevazut in art. 350 Cod penal infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Textul de lege se refera la nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează repunerea în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor, anterior eliminării tuturor deficienţelor pentru care s-a luat măsura opririi lor.

Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) săvârşite din culpă se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

Inca de la inceput trebuie facuta precizarea ca,atunci cand se analizeaza infracțiunea de nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca este necesar sa avem in vedere si dispozițiile legii care reglementează domeniul securității și sănătății în muncă – Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă,dar si alte dispoziții privind securitatea și sănătatea în muncă.

 

Actiunea,faptul material care conduce la incalcarea legii este reprezentat de nerespectarea obligațiilor și măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă. Un exemplu in acest sens il reprezinta executarea unei operaţiuni în procesul muncii,care este contrară regulilor stabilite pentru prevenirea conducerii unui accident de muncă sau a îmbolnăvirii profesionale

 

Pentru ca fapta sa fie considerata ca infractiune trebuie indeplinita conditia ca să existe măsuri de asigurare a securităţii şi sănătăţii în muncă, luate de cei care au competenţe în acest sens.

O alta conditie este ca să se săvârşească o faptă de nerespectare a acestor măsuri. Desigur ca, se presupune si ca anterior săvârșirii faptei au fost luate măsurile de securitate și sănătate în muncă,dar autorul faptei nu le-a respectat.  In mod evident ca intr-o asemenea situatie,este necesar  ca autorul să fi cunoscut măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă adoptate, aceasta realizandu-se prin instruirea persoanelor in cauza.

Mai trebuie si ca fapta să fie săvârşită de catre o persoană care se află la un loc de muncă unde au fost luate măsurile de asigurare a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Asa cum dispune art.350 Cod penal,mai este necesar si ca prin fapta comisa se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională

In cazul in care infracțiunea se savarseste printr-o inacțiune autorul ignora obligațiile sau măsurile stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.

Alte articole de acelasi autor:

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

– Renuntarea la judecata.

– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

– Avocat dreptul muncii.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media