skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii se pot ridica silit inscrisuri si alte mijloace de proba de catre organul de cercetare penala

In ce situatii se pot ridica silit inscrisuri si alte mijloace de proba de catre  organul de cercetare penala

 

In procesul de documentare a unui dosar organul de urmarire penala poate obtine informatii ca anumite obiecte sau inscrisuri aflate in posesia unor persoane fizice sau juridice pot contribui la aflarea adevarului in cauza respectiva.  Drept urmare, inscrisurile si mijloacele materiale de proba vizate se vor ridica de la persoanele detinatoare ale acestora urmand sa fie examinate iar in urma evaluarii sa se decida daca servesc pentru solutionarea cauzei.

 

Cum este si normal, aceste masuri nu se iau la intamplare ci, Codul de procedura penala reglementeaza anumite procedee de descoperire şi ridicare a înscrisurilor, a mijloacelor materiale de probă şi a fotografiilor.

De mentionat ca se pot ridica mijloacele de probă materiale şi scrise in conditiile in care se cunosc locul şi persoana căreia îi aparţin sau există doar suspiciuni cu privire la locul unde se află şi persoanele care le deţin.

 

In aces sens, art. 169 Cpp, dispune ca organul de urmărire penală sau instanţa de judecată are obligaţia să ridice obiectele şi înscrisurile ce pot servi ca mijloc de probă în procesul penal. Ridicarea de obiecte şi înscrisuri se realizează la solicitarea organului judiciar, in situatia in care este cunoscut obiectul sau înscrisul, precum şi locul şi persoana căreia îi aparține sau care îl posedă şi sunt îndeplinite următoarele condiții:

-există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni

-sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză.

 

În cazurile mai sus aratate, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune:

-persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă;

-orice persoană fizică sau juridică de pe teritoriul României să comunice anumite date informatice aflate în posesia sau sub controlul său, care sunt stocate într-un sistem informatic ori pe un suport de stocare a datelor informatice;

 

-un caz particular este nominalizat in art.138 lit.j) Cpp si este reprezentat de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului care,  trebuie să comunice anumite date referitoare la abonaţi, utilizatori şi la serviciile prestate, aflate în posesia sau sub controlul său, altele decât conţinutul comunicaţiilor sau datele obtinute.

 

De asemenea, un caz special l-ar putea reprezenta situatia in care obiectul sau înscrisul are caracter secret sau confidenţial. In acest caz prezentarea sau predarea se va efectua doar în condiţii care să poata conduce la asigurea păstrarii secretului profesional sau a confidențialității.

Procurorul va emite o ordonanță in ce priveste luarea unei astfel de masuri iar instanţa va dispune in acest sens prin încheiere.

 

Actele respective vor trebui sa contina urmatoarele mentiuni:

-numele şi semnătura persoanei care a dispus predarea;

-numele persoanei care este obligată să predea obiectul, înscrisul ori datele informatice;

-descrierea obiectului, înscrisului sau a datelor informatice ce trebuie predate.

De asemenea, actul organului judiciar trebuie să mai cuprindă solicitarea de prezentare şi predare a obiectului, înscrisului sau a datelor informatice,cu indicarea datei şi a locului unde trebuie predate.

 

Art. 197 Cpp reglementeaza situatia in care obiectul sau înscrisul ce constituie mijloc de probă nu este predat de bunăvoie organelor judiciare, pur si simplu fiind refuzata predarea.

In acesta situatie, organul de urmărire penală prin ordonanță sau  instanţa de judecată prin încheiere va dispune ridicarea silita a mijlocului de proba.

 

De mentionat ca in termen de trei zile de la data comunicarii ordonantei de luare a masurii, orice persoana interesata poate face plangere impotriva măsurii ridicării silite de obiecte şi înscrisuri luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.

Alte articole de acelasi autor:

Care sunt regulile dupa care se deruleaza inspecţia fiscala si cand poate fi amanata sau suspendata.

Filmarea faptei cu aparatul videoradar a fost combatuta cu alte probe si astfel anulat procesul verbal de contraventie

-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;

– Ce trebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media