skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii se poate cere reducerea pedeapsei prin acordarea de circumstante atenuante si cand legea nu permite aceasta

In ce situatii se poate cere reducerea pedeapsei prin acordarea de  circumstante atenuante si cand legea nu permite aceasta  

Ca avocat specializat in drept penal, aproape ca nu am intalnit caz in care un inculpat sa nu solicite instantei acordarea de circumstante atenuante la aplicarea pedepsei, daca se va constata vinovatia sa.

Ceea ce se doreste este ca, la finalul procesului, cand judecatorul se pronunta asupra pedepsei, persoanei respective sa i se acorde un tratament sanctionator mai usor, sa I se reduca pedepeapsa in raport de limitele in care aceasta este prevazuta in Codul penal.

Altfel spus, sa i se ia in considerare de catre judecator circumstantele atenuante judiciare.

 

Trebuie spus insa ca, circumstantele nu sunt numai atenuante ci si agravante, iar acestea din urma pot conduce la inasprirea tratamentului sanctionator.

Ca notiune, circumstantele atenuante, ca de altfel si circumstantele agravante, au fost definite ca fiind acele stări, situaţii, întâmplări,calităţi ori alte date ale realităţii care stau în afara conţinutului infracţiunii, dar care preced, însoţesc sau succed activităţii infracţionale şi care privesc fie realizarea faptei prevăzute de legea penală, fie persoana făptuitorului,caracterizând-o sub raportul periculozităţii sociale .

In ce priveste circumstantele atenuante,acestea pot fi legale si judiciare.

 

  • Ce sunt circumstantele atenuante legale

Circumstantele atenuante legale sunt cele al căror caracter atenuant   este stabilit de lege. Prin urmare, chiar legea, respectiv, art.75 alin.(1) din Codul penal pevede ca, următoarele împrejurări constituie circumstanţe atenuante legale:

-săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă;

-depăşirea limitelor legitimei apărări;

-depăşirea limitelor stării de necesitate.

-acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei.

 

Ceea ce trebuie retinut este ca, circumstantele mai sus aratate nu se prezuma, si astfel se va aplica automat o reducere a pedepsei. Dimpotriva, ele trebuie probate pentru ca sa se dovedeasca in cauza respectiva ca sunt indeplinite anumite conditii.

Din experienta, pot spune ca, in unele situatii, se pot intampina anumite dificutati in probarea acestora. Spre exemplu,cele rezultate din participarea unui numar mai mare de inculpati la fapta,  legaturi de rudenie intre acestia, fapta s-a comis in locuri aglomerate,sau chiar isolate, in conditii de vizibilitate reduse, etc.

 

  • Cand nu se aplica circumstantele atenuante

Tot legea, respectiv, acelasi art. 75 Cod penal, prevede si situatia in care circumstanţa atenuantă nu se aplică, si anume, în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni:

-contra persoanei, de furt calificat, tâlhărie, piraterie, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, ultraj, ultraj judiciar, purtare abuzivă;

-infracţiuni contra siguranţei publice, infracţiuni contra sănătăţii publice, infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, a infracţiunilor privind frontiera de stat a României, a infracţiunilor la legislaţia privind prevenirea şi combaterea terorismului;

 

-a infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a celor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene;

-a infracţiunilor privitoare la nerespectarea regimului materiilor explozive, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al precursorilor de droguri, a celor privind spălarea banilor;

-privind activităţile aeronautice civile şi cele care pot pune în pericol siguranţa zborurilor şi securitatea aeronautică, privind protecţia martorilor, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, a celor privind traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, privind prevenirea şi combaterea pornografiei şi a celor la regimul adopţiilor.

 

  • Circumstanţele atenuante judiciare

Circumstanţele atenuante judiciare sunt prevazute de art. 75 alin. (2) Cod penal, respectiv, pot constitui circumstanţe atenuante judiciare:

-eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii;

-împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.

Ca o prima concluzie care rezulta din acest text de lege este ca acestea nu mai sunt enumerate limitativ, ca in cazul circumstantelor atenuante legale.

O alta constatare  este ca, nu legea este cea care stabileste daca o anumita imprejurare sau situatie constituie circumstanta atenuanta.  Judecatorul este cel care le evalueaza, si in final le apreciaza in functie de fapta, de împrejurări si de persoana infractorului.

 

Prin urmare, in acest caz instanta este obligata sa constate astfel de imprejurari dar in acelasi timp nu este si obligata sa le recunoasca in mod automat ca ar conduce si la reducerea pedepsei.

Practica instantelor este bogata in aceasta privinta, astfel ca si exemplele sunt numeroase, in general vizand gravitatea faptei si periculozitatea infractorului( acordarea de ingrijiri medicale victimei, cantitatea mica de droguri detinuta de inculpat).

 

  • Care este efectul retinerii de circumstante atenuante

Atunci când pedeapsa principală a infracţiunii săvârşite este închisoarea sau amenda şi se reţin circumstanţe atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se reduc cu o treime.

  • Alte articole de acelasi autor:

Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice  dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;

In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, professionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design