skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii se apreciaza ca exista răpire internaţionala de copii

In ce situatii se apreciaza ca exista răpire internaţionala de copii  

In contextul libertatii de circulatie a cetatinor romani in strainatate, rapirile internationale de copii, au devenit cazuri mai numeroase, astfel ca instantele de judecata sunt sesizate sa se pronunte in cauzele cu acest obiect..

Fiind vorba de copii, de conflicte intre parinti, uneori foarte accentuate precum si de state diferite implicate, ceea ce obliga instanta la anumite proceduri, si timp de indeplinire a acestora, mai ales daca nu fac parte din Uniunea Europeana, dosarele cu un asemenea obiect  creaza adeseori  reale dificultati in a stabili daca a fost sau vorba de rapire internationala de copii.

Tocmai datorita numărului crescând al cazurilor în care unii copii au fost deplasaţi fără drept peste granita unui stat a fost adoptata Conventia de la Haga, ratificata si de Romania.

Dupa cum se arata si literatura de specialitate, unul din scopuri a fost de a se asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant şi de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea domiciliului şi vizitarea, care există într-un stat contractant.

Deplasarea copilului de către unul din  parinti fără consimţământul celuilalt parinte are insa un caracter illicit, lezand drepturile celuilalt părinte,  ai acesta, in egala masura, trebuie sa-si exercite drepturile parintesti. In astfel de cazuri, fie parintele ale carui drepturi au fost lezate, fie autoritatea competenta, sesizeaza instanta de judecata, aceasta urmand sa stabileasca daca a existat un caz de rapire internationala de copii si daca este cazul sa dispuna inapoierea copilului.

In Romania instantele competente sa solutioneze astfel de cereri sunt Tribunalul Bucuresti si respectiv, Curtea de Apel Bucuresti.  Daca cererea este admisa, urmeaza ca instanta sa dispune inapoierea minorului  în statul unde are reşedinţa obişnuită.

In literatura de specialitate s-a aratat ca parintele care formuleaza o astfel de cerere trebuie sa aiba in vedere ca trebuiesc indeplinite urmatoarele cerinte pentru ca solicitarea sa fie admisa:

-deplasarea minorului să aibă un caracter illicit;

-celalalt părinte refuză să se întoarcă cu minorul în statul de unde au plecat;

-să nu existe o imprejurare , care  impiedica instanta  sa dispuna inapoierea copilului.

  • Alte articole de acelasi autor:

Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;

-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu la iesirea din arest ca urmare a judecarii masurii preventive si acuzatiei privind infractiunea trafic de influenta;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice  dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;

In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, professionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design