skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii s-a produs ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile conform art.9 alin.(1) lit.a) din Legea nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale dar fapta poate fi doar contraventie

In ce situatii s-a produs ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile conform art.9 alin.(1) lit.a) din Legea nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale dar fapta poate fi doar contraventie

Se cunosc cazuri in care,in scop de a se sustragere de la plata impozitelor si taxelor unii contribuabili ascund un bun ori sursa impozabila sau taxabila.
Asemenea cazuri nu sunt in conformitate cu art.9 alin.(1) lit.a) din Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si principiul bunei credinte,prin care legislatia fiscala stabileste obligatia contribuabilului de a declara veniturile obtinute si de a depune declaratia fiscala.

In scopul sanctionarii unor astfel de fapte,art.9 alin.(1) lit.a) din Legea 241/2005,dispune:constituie infracţiune de evaziune fiscală ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
Pedeapsa este închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

Avand in vedere ca infractiunea se refera la actiunea de ascundere a obiectului sau a sursei impozabile si aceasta se poate realiza in interes propriu sau al altei persoane,subiect al infractiunii poate fi orice persoana fizica sau juridica care comite o astfel de fapta.

Dupa cum se poate observa,activitatea interzisa de lege in cazul savarsirii unei asemenea infractiuni este sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin ascunderea bunului ori a sumei impozabile ori taxabile.

• Ascunderea bunului sau a sursei impozabile se poate realiza prin mai
multe modalitati din care exemplificam urmatoarele:
-faptul nedeclararii sau declararii inexacte a venitului sau sursei impozabile;
-ascunderea fizica a venitului sau bunului;
-nerelevarea bunului sau a sursei impozabile in cadrul declaratiei fiscale;
-ascunderea sursei impozabile prin omisiunea de a declara la termenul prevazut de lege,in forma impusa de lege a unui fapt ce determina impunere.
-nedepunerea declaratiei fiscale,lipsa declaratiei fiscale poate reprezenta o modalitate de ascundere a susrsei impozabile in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale.
-sustragerea de la controlul vamal a bunurilor sau a marfurilor care trebuiau plasate sub un regim vamal,in scopul de a nu plati taxe vamale;
-neintocmirea tururor documentelor ori neevidentierea tuturor operatiunilor.

Subliniem insa ca,trebuie stabilit contextul in care se comite fapta.
De exemplu,ar putea raspunde de savarsirea acestei infractiuni profesorul care realizeaza venituri din activitatea de meditatii,comerciantul care realizeaza venituri,persoana care realizeaza venituri din activitati independente si care omite sa declare veniturile.

Dupa cum am aratat,pentru ca sa fie intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.9 alin.(1) lit.a) din Legea nr.241/2005 trebuie stabilita modalitatea concreta a comiterii faptei,din care exemplificam:

-daca contribuabilul are obligatia sa tina evidente contabile;
-daca este sau nu autorizat sa desfasoare activitatea independenta din care a obtinut venit;
-daca in actele contabile s-a evidentiat venitul.
In final,in raport de astfel de criterii, fapta poate fi considerta doar o contraventie. Se cunosc insa cazuri cand activitatea infractionala a constitui obiectul si a altor infractiuni, cu care a venit in concurs.

Astfel,intr-o speta s-a stabilit ca fapta inculpatului de a transporta mai multe baxuri de tigari produse in Republica Moldova,pentru care nu a putut prezenta documente de provenienta sau inscrisuri privind plata taxelor vamale constituie contraventie.
Avand in vedere ca baxurile de tigari nu erau ascunse in autoturism,ci erau depozitate “la vedere”, nu se poate considera ca inculpatul a savarsit vreo actiune de natura a ascunde bunurile pe care le transporta,astfel incat nu se poate retine savarsirea infractiunii prevazute de art.9 alin.(1) lit.a) din Legea nr.241/2005,ce consta in ascunderea bunului sau a sursei impozabile. Fapta se circumscrie infractiunii de contraband,astfel cum este prevazuta in Codul vamal,insa deoarece incriminarea a avut loc ulterior comiterii faptei de catre inculpat,acesta nu poate fi acuzat de o infractiune care,la data savarsirii faaptei nu era prevazuta de legea penala.

• Intelesul unor termeni specificati in art.9 alin.(1) lit.a) din Legea
241/2005
-prin bun se intelege orice bun supus operatiunii de impunere fiscala.
-sursa impozabila sau taxabila, se intelege venitul,profitul,valoarea adaugata,declarata impozabila de catre lege.

Infractiunea se savarseste cu intentie directa iar urmarea faptei consta in crearea unei stari de pericol cu privire la incasarea in totalitate,de la toti cei obligati,conform legii,a sumelor privind obligatiile fiscale catre stat,ceea ce ar diminua patrimoniul statului.
• Alte articole de acelasi autor:
-In ce consta reaua-credinta in cazul savarsirii infractiunii de abandon de familie si ce prevad celelalte infractiuni contra familiei;
–In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
–Ce trebuie sa se probeze si ce obligatii ii revin asiguratului in cazul care intervine riscul asigurat;
– -lipsa consimtamantului asociatului unei persoane juridice,
– Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;
– La data de 16 februarie Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionale dispozitiile procesual penale privind masurile educative neprivative de libertate si punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica.
– In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;
– Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.

Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media