skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii nerespectarea obligatiilor reciproce ale sotilor este sanctionata

In ce situatii nerespectarea obligatiilor reciproce ale sotilor este sanctionata

 

Ca avocat in dreptul familiei cunosc dispozitiile potrivit carora incheierea casatoriei da nastere la drepturi ale sotilor dar si ca intre soti există obligaţii reciproce. Intre acestea sunt evidente indatoririle de a se respecta, inclusiv, viaţa privată a fiecăruia dintre ei.

De altfel, art. 309 alin. (1) C. civ. face si o enumerare a acestora, si in acest sens dispune ca soţii îşi datorează reciproc respect, fidelitate şi sprijin moral.

In mod evident, o conduita contrara poate fi sanctionata cu desfacerea căsătoriei, din vina exclusivă a aceluia dintre soţi care a nesocotit oricare dintre aceste datorii si in unele cazuri chiar sanctiuni penale.

 

  • Obligatia de respect reciproc a sotilor

Este prima obligatie enumerata de art. 309 C.civ. şi prin aceasta se intelege spre exemplu, excluderea violentelor in familie, recunoaşterea opiniilor, a religiei, a profesiei  celuilat sot.

 

  • Obligaţia de fidelitate

Manifestarea acestei obligatii constă în întreţinerea de relaţii sexuale cu un alt partener decât soţul său. Dupa cum se cunoaste, adulterul poate constitui un motiv de divorţ.

 

  • Obligaţia de sprijin moral.

Codul civil nu arata in mod expres care este conţinutul efectiv al acestei obligaţii. Din acest motiv, facem referire la exemplele din literatura de specialitate cum ar fi: sprijinul moral in caz de boala, ajutorare in menajul casnic, in caz de şomaj, decese în familie

 

  • Obligaţia de a locui împreună

Art.309 alin.(2) C.civ. dispune cu privire la o alta obligatie reciproca a sotilor, respectiv, îndatorirea de a locui împreună iar pentru motive temeinice, ei pot hotărî să locuiască separat.

Explicatii suplimentare despre aceasta indatorire rezulta din continutul art. 321 alin.(1) C.civ. care arata ca: “Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii”.

Din cele de mai sus rezulta ca prin vointa lor comuna sotii stabilesc locuinţa familiei.  Asa cum rezulta din textul articolului citat anterior precum si din practica judiciara, pentru motive temeinice sotii se pot înţelege ca fiecare să aibă domicilii separate. Motive temeinice care se pot invoca in acest sens sunt  cele legate de exercitarea unei profesii, anumite probleme de sanatate,  insuficienta  spaţiului de locuit.

 

Incălcarea obligaţiei de a locui impreuna, in anumite cazuri poate fi sanctionata. Astfel, parasirea nejustificata a domiciliului se poate invoca drept motiv de divorţ.  Separatia in fapt datorata unor motive culpabile ale unuia din soti, alungarea celuilalt sot din locuinta comuna, ori refuzul de a-l reprimi pot fi sanctionate penal sau contraventional.

 

De asemenea, despărţirea în fapt pe timp de cel puţin 2 ani se poate invoca drept motiv de divorţ, conform art. 373 lit. c) C. civ

Pentru ca printre indatoririle sotilor sunt si cele conjugale, se intelege ca au indatorirea  de a avea relaţii sexuale împreună, Din acest motiv, poate fi invocat ca motiv de divort refuzul nejustificat de a întreţine relaţii sexuale cu soţul său.

  • Alte articole de acelasi autor:

Aplicarea masurilor preventive fata de minori in noul Cod de procedura penala;

Noul Cod de procedura civila, dispozitii privind cheltuielile de judecata;

Sistemul de comercializare in Franciza;

Unele dispozitii din Noul Cod de procedura penala cu privire la protectia minorilor;

-Motivele de recurs in noul Cod de procedura civila.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design