skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie minicinoasa

 In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie minicinoasa

Imagini pentru imagini martor mincinos

Referitor la infractiunea de marturie mincinoasa,in practica instantelor s-au intalnit si cazuri in care persoanele audiate in calitate de martor nu au declarat adevarul sau nu au declarat tot ce stiu.

Motivele pentru care s-a procedat astfel au fost  diverse,de la ascunderea unei crime,pentru sume de bani,pana la a spera sa ajute, ca urmare a afectiunii pe care o poarta persoanei in legatura cu care este audiata.

Conform dispozitiilor legii,martorii sunt obligati sa declare adevarul,astfel ca declaratiile neconforme realitatii ingreuneaza activitatea de stabilire a adevarului si induc in eroare organele judiciare.

Spre exemplu,in materie penala,poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală.  Orice persoană citată în calitate de martor are următoarele obligaţii:

-de a se prezenta în faţa organului judiciar care a citat-o la locul, ziua şi ora arătate în citaţie;

-de a depune jurământ sau declaraţie solemnă în faţa instanţei;

-de a spune adevărul.

In situatia cand nu declara adevarul persoana audiata in calitate de martor poate savarsi infractiunea de marturie mincinoasa.

Infractiunea este reglementata de art.273 din Codul penal, care prevede ca,fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pe langa varianta tip aratata,infractiunea are si modalitatea agravanta.

Mărturia mincinoasă săvârşită:

  1. a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
  2. b) de un investigator sub acoperire;
  3. c) de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
  4. d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare.

In mod concret,se apreciaza ca afirmaţiile sunt contrare situaţiei cunoscute de martor,astfel ca se altereaza adevarul. Afirmatiile respective pot fi pozitive,in sensul că martorul are cunostinta de o împrejurare,dar,în realitate nu o cunoaşte. Pot fi insa si negative,acesta afirmă că nu ştie despre anumită faptă in legatura cu care este audiat,desi a cunoscut aceasta. Ori,sub aspectul omisiunii,martorul nu spune tot ce stie in legatura cu împrejurările despre care este audiat.

 

  • Sunt insa unele situatii in care martorul, desi nu declara adevarul, sau nu declara tot ce stie,nu savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.

Asa dupa cum se poate observa din dispozitiile art.273 Cod penal care reglementeaza infractiunea de marturie mincinoasa,o conditie esentiala pentru existenta infractiunii este ca afirmatiile martorului sa se refere la imprejurari esentiale ale cauzei,in legatura cu care este intrebat,deci,să aibă relevanţă penală.

Spre exemplu,in materie penala,afirmatiile mincinoase ale martorului sa determine  raspunderea penala a inculpatului.

Or,daca afirmatiile martorului nu se refera la imprejurari esentiale ale cauzei,se poate aprecia ca martorul nu a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.

In acest sens,in doctrina s-a aratat ca prin imprejurari esentiale se inteleg imprejurarile care privesc faptul principal al cauzei,cele care servesc la solutionarea cauzei sunt concludente in acest sens.

In alte situatii ar fi posibil ca martorul sa faca aprecieri inexacte,datorita modului eronat in care le-a perceput. Desigur ca si intr-o astfel de situatie,prin aprecierea circumstantelor cauzei, se poate aprecia ca martoul nu a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.

De asemenea,in literatura de specialitate s-a aratat ca,simpla contradictie intre ceea ce relateaza martorul si ceea ce s-a intamplat nu este o dovada ca afirmatiile acestuia au caracter mincinos, deoarece uneori realitatea se poate percepe deformat, in sensul ca se pot uita anumite aspecte care sunt esentiale.

 

In ce priveste subiectul infractiunii,autor al infracțiunii de mărturie mincinoasă nu poate fi decât persoana care are cunoștință despre o faptă sau împrejurare relevantă pentru o cauză și care poate fi ascultată de către organele judiciare în calitate de martor.

Din dispozitiile art.273 Cod penal,care incrimineaza aceasta infractiune  rezulta ca o cerinta esentiala pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa este ca afirmatiile sa fie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat.

Se intelege astfel ca,in situatia in care martorul nu este intrebat in mod expres de organul judiciar in legatura cu intrebari esentiale ale cauzei,iar din aceasta cauza,afirmatiile sale sunt incomplete,se poate aprecia ca nu a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.

Minorul care nu a implinit 14 ani,desi poate fi acultat ca martor ,nu poate savarsi infractiunea de marturie mincinoasa pentru ca nu raspunde penal. Audierea acestuia are loc in prezenta unuia dintre parinti.

De asemenea, art.273 alin.(3) din Codul penal prevede anumite clauze nepedepsire. Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.

Prin urmare,retragerea mărturiei mincinoase determina nepedepsirea persoanei care face astfel de afirmatii,în cauzele penale daca aceasta intervine mai înainte de a se produce reţinerea,arestarea sau punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.

  • Alte articole de acelasi autor:

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

– Renuntarea la judecata.

– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

– Avocat dreptul muncii.

Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator

Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate.

Ce trebuie sa stii despre confiscarea extininsa si confiscarea ca masuri de siguranta;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala

 

Responsabilitate,profesonalism,loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media