skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce situatii in caz de malpraxis medical intervine raspunderea pentru diagnosticul eronat

In ce situatii in caz de malpraxis medical intervine raspunderea pentru diagnosticul eronat

Diagnosticul eronat poate conduce la malpraxis medical,fiind apreciat ca un act medical de o importanta deosebita in activitatatea medicala.
Daca diagnosticul este eronat si tratamentul administrat va fi gresit,iar consecintele pot fi din cele mai nefaste.
Diagnosticul este o prima etapa in obligatia de ingrijire,de a acorda asistenta medicala si constituie o indatorire principala a personalului medical.

In ce priveste normele aplicabile in acest domeniu,art.652 al Legii nr.95/2006,dispune ca medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa au obligaţia de a acorda asistenţă medicală/îngrijiri de sănătate unei persoane doar dacă au acceptat-o în prealabil ca pacient, criteriile de acceptare urmând a fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Din acelasi text de lege mai rezulta ca medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa nu pot refuza să acorde asistenţă medicală/îngrijiri de sănătate pe criterii etnice, religioase şi orientare sexuală sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege.
Totodata,medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa au obligaţia de a accepta pacientul în situaţii de urgenţă, când lipsa asistenţei medicale poate pune în pericol, în mod grav şi ireversibil, sănătatea sau viaţa pacientului.

Presupunand ca o persoana a fost acceptata ca pacient si ca la un anumit moment sufera de o afectiune, prima etapa in asistenta medicala si tratament este stabilirea unui diagnostic. Oricine a fost la medic cunoaste
ca medicul urmeaza sa cunoasca de ce natura este boala de care sufera pacientul,gradul acesteia precum si evolutia acesteia.
De asemenea,medicul se va informa despre afectiunile anterioare si prezente ale pacientului,acesta urmand sa furnizeze informatiile cerute,se fac investigatii de specialitate.

Desigur ca poate constitui o problema in fixarea unui diagnostic corect daca pacientul prezinta informatii reale sau false. In acest din urma caz,in mod evident ca medicul nu poate fi acuzat de culpa medicala.
In functie de diagnosticul fixat se va determina si tratamentul ce va fi aplicat pacientului.

• dispozitiile legale care reglementeaza modul in care medicul trebuie
sa execute obligatia de diagnostic

Conform art.70 din Codului deontologic al medicilor,medicul, in vederea elaborarii diagnosticului si a tratamentului trebuie sa consacre toata constiinciozitatea si timpul necesar,ajutandu-se,daca este cazul,de cunostintele cele mai avansate in materie si recurgand la consulturi cat mai competente.

In cazul in care diagnosticul este eronat iar culpa apartine medicului,care nu a dovedit constiinciozitate,acesta va raspunde civil. Se are in vedere si consecinta ca, urmare a diagnosticului gresit si tratamentul pacientului s-a aplicat gresit.

In practica instantelor referitoare la erorile de diagnostic,s-au constatat cazuri datorate neglijentei medicului care nu a depus diligentele necesare pentru interpretarea corecta a datelor de care a dispus,de lipsa de cunostinte de specialitate a medicului,ignorarea regulilor stiintei medicale.

Desigur ca,aceste deficiente in activitatea de diagnostic trebuie sa fie probate in mod corespunzator,sa se demonstreze culpa acestuia,numai astfel pot conduce la obligarea acestuia la repararea prejudiciului suferit de pacient.
In literatura de specialitate,medicul trebuie sa angajeze toata inteligenta,priceperea si indemanarea sa si sa utilizeze toate mijloacele pe care stiinta medicala i le pune la dispozitie in acel moment pentru a stabili natura afectiunii de care sufera pacientul.

De fixarea unui diagnostic corect depinde tratamentul administrat si evolutia corespunzatoare a starii de sanatate a pacientului.
In mod corespunzator,daca diagnosticul este rezultatul unei confuzii,al necunoasterii profesiei,imprudentei,omiterii unor investigatii absolute necesare se va angaja raspunderea medicului.

In acest sens,sunt si dispozitiile art.642 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,care dispune ca persoanlul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare,care include si neglijenta,imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii,prin acte individuale in cadrul procedurilor de diagnostic.
• Alte articole de acelasi autor:
-In ce conditii se comite infractiunea de spalarea banilor conform hotararii instantei supreme;
-Cum sa nu se depaseasca limitele libertatii de exprimare in cazul articolelor de presa conform motivarii unei instante;
-infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice;
-infractiunile contra integritatii corporale sau sanatatii;
-Ce prevede legislatia drogurilor daca consumatorul de droguri cercetat nu este cooperant cu procurorul sau nu isi da acordul pentru a fi inclus in programul de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor;
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la
regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de
favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat
prin accident;
-Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de
Societatea Comerciala;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de
Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media