skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce consta deosebirea dintre infractiunea de cumparare de influenta de infractiunea de dare de mita

In ce consta deosebirea dintre infractiunea de  cumparare de influenta de infractiunea de dare de mita

 

  • Cum este reglementata infractiunea de cumparare de influenta in Codul penal

 

Infractiunea de cumparare de influenta este reglementata in art.292 Cod penal si prevede urmatoarele:

Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, dacă au fost date după denunţul prevăzut în alin. (2).

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscării, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

 

  • Asemanari si deosebiri cu infractiunea de dare de mita

Din examinarea textului de mai sus se poate constata ca activitatea ce face obiectul infractiunii de cumpărare de influenţă(latura materiala),poate fi realizata prin urmatoarele modalităţi:

-promisiunea,oferirea sau darea de bani ori alte foloase unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public.

 

Sub acest aspect, infractiunea de cumparare de influenta prezinta unele asemanari cu infracţiunea de dare de mită,in ceea ce priveste modalitatile in care se realizeaza.

Cu toate ca la prima vedere, cele doua infractiuni prezinta asemanari,,ambele fiind infractiuni de coruptie,exista si unele deosebiri.

 

Astfel,în cazul dării de mită, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase se face pentru a cumpăra îndeplinirea sau neîndeplinirea activităţii funcţionarului public.

In schimb,la infracţiunea de cumpărare de influenţă activitatea se face pentru a cumpăra influenţa unui terţ asupra activităţii funcţionarului public.

Despre diferenta dintre cele doua infractiuni s-a pronutat si instanta suprema.

 

Astfel,prin Decizia nr.235A/2017 ICCJ Sectia Penala a stabilit ca diferenţa dintre cumpărarea de influenţă şi darea de mită se produce în ceea ce priveşte subiectul pasiv.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase se face în cazul infracţiunii de dare de mită către cel care are îndatoririle de serviciu a căror îndeplinire, neîndeplinire, întârziere sau act contrar acestor îndatoriri se solicită.

În cazul infracţiunii de cumpărare de influenţă, actele de promisiune, oferire sau dare de bani, se exercită către o altă persoană decât funcţionarul ale cărui îndatoriri de serviciu sunt legate de banii sau foloasele în cauză, respectiv actele sunt făcute către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar.

 

  • Care sunt conditiile necesare pentru existenta acestei infractiuni

 

Din precizarile facute mai sus rezulta si conditiile necesare pentru existenta acestei infractiuni,acestea fiind urmatoarele:

-activitatea sa fie savarsita ca urmare a influenţei pe care vânzătorul de influenţă pretinde că o are asupra unui funcţionar public;

-activitatea să fie săvârşită de autor pentru ca traficantul de influenţă să intervină pe lângă un funcţionar public pentru a-l determina să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri;

-activitatea să fie realizată înainte ca funcţionarul public, pe lângă care s-a promis că se va interveni, să fi îndeplinit actul ce intră în atribuţiile sale de serviciu sau, cel mai târziu, în timpul îndeplinirii acestuia.

 

In ce priveste atitudinea autorului fata de fapta si urmarile ei,infracţiunea de cumpărare de influenţă se săvârşeşte numai cu intenţie directă,astfel ca tentativa la aceasta infractiune nu se pedepseste.

 

  • Cand nu se pedepsese cumpararea de influenta

 

Din examinarea alin.(2) al art.282 alin.(2) Cod penal se constata ca făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

Trebuie precizat insa ca denunţul se va face mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la fapta respectiva.

In mod corespunzator,banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, dacă au fost date după denunţul prevăzut în alin. (2).

 

Un ultim aspect la care se refera textul de lege aratat,ce reglementeaza infractiunea de cumparare de influenta este ca, banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscării, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

  • Alte articole de acelasi autor:

– Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;

– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal

In ce situatii se aplica raspunderea pentru ruina edificiului;

Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.

Responsabilitate,profesionalism si confidentialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design