skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii se putea acorda extradarea ziaristului turc Kamil Demirkaya

In ce conditii se putea acorda extradarea ziaristului turc Kamil Demirkaya

In aceste zile se vorbeste de cererea de extradare a ziaristului turc Kamil Demirkaya,acesta avand  unui mandat de extradare emis de autoritătile din Turcia si in care,dupa cum se stie,Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului.

 

Din mass media rezulta că acuzaţiile oficiale se referă la faptul că ar fi avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi că, în calitate de cadru didactic şi manager al unor şcoli considerate ca aparţinând „reţelei Gulen”, a avut instalată pe telefon o aplicaţie, care în 2015, a fost închisă la nivel global şi nu mai există.

 

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare,a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autorităţile judiciare române.

Desigur ca nu cunoastem la aceasta ora care va fi motivarea instantei de respingere a cererii de extradre,dat fiind data recenta a solutionarii cauzei,

Am considerat insa util,ca din perspectiva acestui caz, sa ma refer la conditiile ce trebuiesc indeplinite in vederea acordarii cererii de extradare.

 

Pericolul generat de cresterea criminalitatii trasfrontaliere a determinat ca statele lumii sa creeze anumite instrumente juridice prin care sa coopereze in vederea prevenirii si combaterii acesteia.

Extradarea este una din formele cooperarii judiciare internationale in materie penala si,de fapt,cea mai importanta dintre acestea.

 

In ce priveste notiunea de extradare,in literatura juridica s-au dat mai multe definitii extradarii, intre care,predarea unui individ acuzat sau condamnat pentru o infractiune unui stat de catre alt stat pentru a-Iiaplica legea sa penala. In legislatia romana,extradarea este prevazuta in Titlul II art.18-83 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala dar si in in art.19 din Constitutia Romaniei si art.14 Cod penal.

 

Referitor la persoanele supuse extradarii,in Legea nr.302/2004 se arata ca pot fi extradate din Romania,la cererea unui stat strain, persoanele aflate pe teritoriul sau care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta in statul solicitant.

 

Mai aratam,de asemenea, ca,extradarea presupune doua aspecte ce presupun urmatoarele:

1.un alt stat face o cerere statului roman cu privire la persoane care se afla pe teritoriul Romaniei;

2.statul roman este cel care solicita extradarea,este statul solicitant, unui alt stat.

 

  • extradarea in cazul cand statul roman este solicitat

Referitor la primul aspect mai sus aratat,procedura se mai numeste si extradare pasiva . Aceast presupune ca un alt stat face o cerere statului roman cu privire la persoane care se afla pe teritoriul Romaniei,care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru comiterea de infractiuni,ori sunt cautate pentru executarea unei pedepse,a unor masuri de siguranta sau a unei alte hotarari pronuntate de statul care cere extradarea.

 

Pentru acordarea extradarii de catre statul roman,conform legislatiei Romaniei trebuiesc insa indeplinite anumite conditii care se refera la urmatoarele:

-conditii referitoare la persoana infractorului.

-cetatenia persoanei a carei extradare se cere.

Astfel,cetatenii romani pot fi extradati din Romania,numai in conditiile in care se respecta conditiile referitoare la acest aspect aratate in Legea nr.302/2004. Cetatenii straini si apatrizii pot fi extradati din Romania doar in conditiile unei conventii interbationale sau de reciprocitate.

-varsta,este de asemenea, o cerinta ce trebuie verificata. Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu va raspunde penal,iar minorul cu varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se probeaza ca a savarsit fapta fara discernamant. In consecinta,daca secere extradarea in conditiile aratate nu se va acorda extradarea.

-locul in care se gaseste persoana a carei extradare se solicita-sa se afle pe teritoriul statului roman;

-persoana sa nu fie exceptata de la extradare;

-extradarea sa nu produca consecinte grave vietii si integritatii persoanei a carei extradare se cere.

 

-conditii referitoare la fapta;

-sa se fi savarsit o infractiune pe teritoriul statului care solicita extradarea;

-fapta sa fie prevazuta ca infractiune in legile ambelor state.

Astfel,in Legea nr.302/2004,se arata despre dubla incriminare ca extradarea poate fi admisa numai daca fapta pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se solicita este prevazuta ca infractiune atat de legea statului solicitant, cat si de legea romana.

Prin derogare,extradarea poate fi acordata si daca fapta respectiva nu este prevazuta de legea romana, daca pentru aceasta fapta este exclusa cerinta dublei incriminari printr-o conventie internationala la care Romania este parte.

Diferentele existente intre calificarea juridica si denumirea data aceleiasi infractiuni de legile celor doua state nu prezinta relevanta, daca prin conventie internationala sau, in lipsa acesteia, prin declaratie de reciprocitate nu se prevede altfel.

 

-conditii referitoare la pedeapsa;

-statul roman nu va acorda extradarea in situatia in care fapta pentru care se cere extradarea este se pedepsest cu moartea.

-infractiunea pentru care se cere extradarea sa fie pedepsita cu inchisoarea si sa fie deo anumita gravitate.

In Legea nr.302/2004 se arata ca,extradarea este acordata de Romania, in vederea urmaririi penale sau a judecatii, pentru fapte a caror savarsire atrage potrivit legislatiei statului solicitant si legii romane o pedeapsa privativa de libertate de cel putin un an, iar in vederea executarii unei pedepse, numai daca aceasta este de cel putin 4 luni.

 

-conditii referitoare la competenta;

Se verifica daca fapta nu atrage competenta de cercetare pentru autoritatile judiciare romane.

 

-conditii de ordin procedural.

-existenta unei cereri de extradare;

-statul roman va dispune arestarea faptuitorului in scopul ca acesta sa nu se sustraga de la procedura respecttiva;

-statul care solicita extradarea trebuie sa comunice informatii despre infractiunea pentru care este cercetata persoana a carei extradare se cere.

 

  • In concret,ne referim in continuare la unele conditii privind

extradarea cetatenilor romani,astfel cum rezulta din dispozitiile legii romane referitoare la extradare.

 

  • Persoane exceptate de la extradare

1.cetatenii romani, daca nu sunt intrunite conditiile prevazute la art. 20.

  • 20 din Legea nr.302/2004 se refera la extradarea cetatenilor

romani si prevede urmatoarele;

-Cetatenii romani pot fi extradati din Romania in baza conventiilor internationale multilaterale la care aceasta este parte si pe baza de reciprocitate, daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
-persoana extradabila domiciliaza pe teritoriul statului solicitant la data formularii cererii de extradare;

-persoana extradabila are si cetatenia statului solicitant;

-persoana extradabila a comis fapta pe teritoriul sau impotriva unui cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, daca statul solicitant este membru al Uniunii Europene.

-atunci cand extradarea se solicita in vederea efectuarii urmaririi penale sau a judecatii, o conditie suplimentara este ca statul solicitant sa dea asigurari considerate ca suficiente ca, in cazul condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, persoana extradata va fi transferata in vederea executarii pedepsei in Romania.

 

Cetatenii romani pot fi extradati in baza dispozitiilor tratatelor bilaterale si pe baza de reciprocitate.

In scopul constatarii indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) 3), Ministerul Justitiei poate solicita prezentarea unui act emis de autoritatea competenta a statului solicitant.

 

2.persoanele carora li s-a acordat dreptul de azil in Romania;
3.persoanele straine care se bucura in Romania de imunitate de jurisdictie, in conditiile si in limitele stabilite prin conventii sau prin alte intelegeri internationale;
4.persoanele straine citate din strainatate in vederea audierii ca parti, martori sau experti in fata unei autoritati judiciare romane solicitante, in limitele imunitatilor conferite prin conventie internationala.

  1. calitatea de cetatean roman sau de refugiat politic in Romania se apreciaza la data ramanerii definitive a hotararii asupra extradarii.

Daca aceasta calitate este recunoscuta intre data ramanerii definitive a hotararii de extradare si data convenita pentru predare, se va pronunta o noua hotarare in cauza. Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, persoana extradata va fi transferata in vederea executarii pedepsei in Romania.

 

Cererea de extradare a cetateanului turc a fost respinsa,nefiind indeplinite conditiile de mai sus. Urmeaza ca din motivarea instantei sa le cunoastem.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

-Infractiunile contra persoanei;

-In ce consta infractiunea de frauda informatica;

 Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii  are un inculpat in procesul penal;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.

Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate

www.avocat-tudor.ro

072426039

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design