skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii se poate dispune interceptarea comunicarilor unei persoane in cadrul procesului penal,se admit interceptarile facute de parte si cand sunt acestea interzise

In ce conditii se poate dispune interceptarea comunicarilor unei persoane in cadrul procesului penal,se admit interceptarile facute de parte si cand sunt acestea interzise

 

Ca avocat in Baroul Bucuresti,cunosc ca documentarea activitatii infractionale a unor persoane in cadrul procesului penal, in anumite cazuri, nu s-a putut realiza decat prin dispunerea unor masuri de supraveghere tehnica.

 

De exemplu,in vederea documentarii infractiunii de luare de mita a fost necesar sa se fotografieze momentul in care faptuitorul a primit o suma de bani. In alt caz,fiindca in calculatorul suspectului se aflau date privind anumite fapte de coruptie s-a dispus o perchezitie informatica.

In mod asemanator,pentru documentarea dosarelor privind infractiunea de  trafic de droguri, in multe cazuri s-a utilizat interceptarea convorbirilor telefonice. De asemenea,pentru documentarea activitatii unot persoane suspecte de activitati de terorism acestea au fost supravegheate video.

 

Se cunoaste si ca,in multe cazuri ,din diverse motive,supravegherea tehnica a fost folosita in mod abuziv,dovada fiind numarul mare de mandate de interceptare emise nejustificat,astfel cum rezulta din dezvaluirile din ultimul timp din mass- media.

 

  • Notiunea de supraveghere tehnica

Un prim aspect ce ar trebui cunoscut este cel al notiunii de supraveghere tehnica. Aceasta  consta in utilizarea,dupa caz, a uneia din urmatoarele metode,astfel cum acestea rezulta din dispozitiile art.138 din Codul de procedura penala:

 

 -interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă.

Aceasta metoda de supraveghere tehnica consta in interceptarea, accesul, monitorizarea, colectarea sau înregistrarea comunicărilor efectuate prin telefon, sistem informatic ori prin orice alt mijloc de comunicare.

-in ce priveste notiunea de acces la un sistem informatic, se înţelege pătrunderea într-un sistem informatic sau mijloc de stocare a datelor informatice fie direct, fie de la distanţă, prin intermediul unor programe specializate ori prin intermediul unei reţele, în scopul de a identifica probe.

 

-notiunea de sistem informatic este definita de legea penala ca fiind orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate ori aflate în relaţie funcţională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic.

-prin date informatice se înţelege,din punctual de vedere al legii penale, orice reprezentare de fapte, informaţii sau concepte sub o formă adecvată prelucrării într-un sistem informatic, inclusiv un program capabil să determine executarea unei funcţii de către un sistem informatic.

 

-supravegherea video, audio sau prin fotografiere.

Prin supraveghere video, audio sau prin fotografiere se înţelege fotografierea persoanelor, observarea sau înregistrarea conversaţiilor, mişcărilor ori a altor activităţi ale acestora.

 

-localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;

Prin localizare sau urmărire prin mijloace tehnice se înţelege folosirea unor dispozitive care determină locul unde se află persoana sau obiectul la care sunt ataşate

 

  • In ce conditii se dispune supravegherea tehnica

Cum este si firesc,supravegherea tehnică,iar in cazul in speta,interceptarea comunicatiilor,se dispune doar in conditiile prevazute de lege,de catre judecătorul de drepturi şi libertăţi, atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

 

-există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin. (2),care se vor arata mai jos;

-măsura să fie proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinute sau gravitatea infracţiunii;

-probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

 

  • Pentru ce infractiuni se poate dispune supravegherea tehnica

 

Supravegherea tehnică se poate dispune în principiu,in cazul infracţiunilor grave, asa cum sunt cele contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, de trafic de arme, de trafic de persoane, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede ori alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate, de evaziune fiscală, în cazul infracţiunilor de coruptie şi al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicaţii electronice ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

 

  • Ce procedee probatorii de supraveghere tehnica pot fi admise in

procesul penal fara autorizarea judecatorului de drepturi si libertati

 

Este o intrebare pe care o pun uneori partile implicate in procesul penal,civil ori in altfel de cauze, si care pot produce astfel de procedee probatorii.

Se cunoaste ca inregistrările efectuate de părţi sau de alte persoane pot constitui mijloace de probă. Desi,se admite posibilitatea ca inregistrarile sa fie efectuate de una din parti sau de alte persoane, chiar si fara autorizarea procurorului,acestea sunt insa admisibile atunci când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.

Ratiunea este ca prin inregistrarile respective sa nu se incalce dreptul la viata privata.

 

-In mod concret ,orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege. Se impune insa precizarea ca, procedeele probatorii care pot fi aduse in procesul penal fara autorizarea judecatorului de drepturi si libertati vor fi supuse unui control de admisibilitate.

 

  • Ce inregistrari sunt interzise

Vor fi interzise inregistrarile care incalca drepturile si libertatile fundamentale,precum dreptul la viata, dreptul la intimitate,dreptul la proprietate si altele in acest sens.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;

– In ce conditii o persoana poate fi obligata la repararea prejudiciului ca urmare a savarsirii unei infractiuni;

– La ce moment unei persoane i se atribuie calitatea de suspect in procesul penal;

–Ce motive pot fi considerate temeinice pentru incredintarea copilului minor;

Ce modificari aduce proiectul de lege pentru actualizarea legislației privind cooperarea judiciară internațională în materie penală;

-Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime.

Responsabilitate,profesionalism,confidentialitare fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design