skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

Repunerea in termen conditii admitere daca ati pierdut termenul

Repunerea in termen necesita formularea unei cereri cu acest obiect

 

Ce este repunerea in termen

Repunerea in termen este remediul pentru cel care nu a exercitat in termenul prevazut de lege  un act de procedura.

In aceasta situatie, partea interesata va trebui sa ceara instantei repunerea in termen.

Reglementarea cererii de repunere in termen

Acest aspect rezulta din formularea art.186 Capitolul III din Codul de procedura civil, intitulat Nulitatea actelor de procedura.

In fapt, reglementeaza modul cum se face procedeaza pentru repunerea in termen

Partea care a ratat termenul procedural si urmareste o repunere in termen ii incumba sarcina de a dovedi intarzierea. Anume ca, intarzierea a fost rezultatul unor motive temeinice, produse anterior datei implinirii termenului.

Ce obligatii are partea interesata de repunerea in termen

 Chiar si in aceasta situatie, partea interesata are obligatia sa indeplineasca actul de procedura. Termenul de decadere de 15 zile – calculat de la data cand a incetat impiedicarea.

Inauntrul aceluiasi termen sunt aratate motivele ce au condus la depasirea acestuia si se solicita repunerea in termen.

 Asadar, repunerea in termen este conditionata de formularea unei cereri de catre partea interesata. Instanta de judecata nu se poate pronunta din oficiu, ipoteza care ar echivala cu incalcarea dreptului de dispozitie al partilor.

In ce priveste motivele temeinice produse datei implinirii termenului, instanta le apreciaza de la caz.

Practica instantelor prvind cererile de repunere in termen 

Prima speta

Ce a solicitat petentul

Petenta a solicitat repunerea in termenul de formulare a plangerii, admiterea acesteia si anularea procesului verbal de contraventie.

A sustinut ca procesul verbal a fost expediat la adresa unde societatea isi avea sediu iar asociatul isi avea domiciliul. Firma nu are activitate la sediu ci la un punct de lucru de la alta adresa.  Asociatul unic nu isi mai are domiciliul la acea adresa.

Ca a fost sanctionata in mod nelegal.  Conducatorul autovehiculului care a condus si parcat autovehiculul se face vinovat de savarsirea contraventiei.

In drept, au fost invocate prev. OG nr.2/2001.

Intimatul nu a depus intampinare si nici nu s-a prezentat la judecarea cauzei.

Ce a retinut instanta

Prin procesul-verbal petenta a fost sanctionata cu amenda, pentru savarsirea contraventiei. Autoturismul sau a stationat neregulamentar pe raza municipiului loc amenajat ca parcare cu plata.

Examinand exceptia tardivitatii plangerii si cererea de repunere in termen formulata de petenta, instanta retine.

Impotriva procesului-verbal de contraventiie se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.

Procesul verbal a fost comunicat petentei, persoana nu a fost gasita la sediu. Au fost respectate asadar dispozitiile art.26 din OG nr.2/200. De la aceasta data a inceput sa curga termenul legal de 15 zile.

Cum a motivat instanta

Petenta nu a contestat faptul ca isi are sediul social la respectiva adresa. A sustinut ca nu desfasoara activitate la acel sediu, ci la un punct de lucru aflat la o alta adresa.  Asociatul unic, care in trecut si-a avut domiciliul la adresa sediului societatii, nu mai locuieste la acea adresa.

Aceste imprejurari nu afecteaza in niciun mod valabilitatea procedurii de comunicare. Afisarea s-a facut la adresa sediului social al petentei, cu care aceasta figureaza in evidentele ONRC.  Avea obligatia de a-si verifica corespondenta primita pe aceasta adresa.

Imprejurarile invocate de petenta nu conduc la o repunere in termenul de exercitare a caii de atac. Nu se incadreaza in notiunea de “imprejurare mai presus de vointa partii”, apta sa conduca la o repunere in termen.

  • De ce nu este intemeiata cererea petentului

Asadar, cererea de repunere in termen nu este intemeiata si va fi respinsa. Procesul verbal atacat a fost comunicat petentei, iar plangerea a fost inregistrata pe rolul instantei. Plangerea a fost introdusa cu depasirea termenului de 15 zile in care putea fi inregistrata. Exceptia tardivitatii plangerii este intemeiata si va fi admisa.

In consecinta, instanta va respinge plangerea contraventionala formulata de petenta, ca tardiv formulata.

Respinge cererea de repunere in termen. Admite exceptia tardivitatii plangerii.

A doua speta

Ce a retinut instanta

Instanta a invocat din oficiu exceptia tardivitatii formularii plangerii contraventionale. A pus-o in discutia partilor, raportata si la cererea de repunere in termen a petentului depusa la dosarul cauzei.

Analizand materialul probat referitor la exceptia tardivitatii formularii plangerii contraventionale. Instanta a retinut ca petentul, la momentul semnarii procesului-verbal contraventional, nu a avut obiectiuni. La data de 08.09.2014, petentul a formulat cerere de repunere in termenul de 15 zile cand putea sa conteste procesul-verbal. A motivat cererea pe disp. art. 186 C.pr.civ.

Ce a motivat instanta

Instanta a constatat ca cererea de repunere in termen nu a fost formulata odata cu cererea introductiva.

Atunci a incetat motivul impiedicarii petentului de a formula plangerea contraventionala in termenul legal de 15 zile. Adeverinta medicala eliberata petentului de catre medicul de familie, nu atesta necesitatea spitalizarii sale. Motivul invocat de petent nu este apreciat ca fiind unul temeinic justificat pentru admiterea cererii de repunere in termen.

Ultima zi a termenului de 15 zile a cazut intr-o zi lucratoare, in cauza nu a operat prorogarea termenului.

Admite exceptia tardivitatii formularii plangerii, invocata de instanta din oficiu. A respins plangerea contraventionala formulata de petentul P G, ca fiind tardiv introdusa.

Alte articole de acelasi autor

 -Contestatia in anulare in noul Cod de procedura civila

Necomunicarea hotararii nu se incadreaza in motivul de contestatie in anulare privind nelegala citare.

La ce moment unei persoane i se atribuie calitatea de suspect in procesul penal;

Unele garantii in contractul de vanzare-cumparare

In ce situatii o persoana comite infractiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere . Pe ce argumente a respins instanta lipsa reprezentarii anularii permisului

-Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de cercetare a abaterii disciplinare;

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului. Cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

– Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;

– Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea

paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in tatal

biologic intervine in solutionarea cererii.

Alte articole recomandate

– Avocat civil Bucuresti;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule. Modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic.  Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-In ce poate consta consilierea de catre un avocat specializat in dreptul muncii.
www.avocat-tudor.ro

0724260393

avocat_tudorion@yahoo.com

 

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media