skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii se apreciaza ca a existat initierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea grupului infractional conform art.367 Cod penal

In ce conditii se apreciaza ca a existat initierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea grupului infractional conform art.367 Cod penal

Imagini pentru imagini grup infractional

Infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat este prevazuta in art. 367 al Codului penal, Capitolul I, intitulat: „Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice”, din Titlul VIII, „Infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială”.

 

Infractiunea de constituire a unui grup infractional prevede următoarele:

-iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

-când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea dela 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

-dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile privind concursul deinfracţiuni.

 

Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

 

Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute înalin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”.

 

Din analiza infracţiunii prevăzute de art. 367 C. pen. se poate constata ca   aceasta presupune  existenta a minim trei persoane, indiferent de calitatea pe care o au la săvârşirea infracţiunii.

 

  • In ce modalitati se savarseste infractiunea de constituire a unui grupinfractional organizat

Imagini pentru imagini grup infractional

Infractiunea se poate savarsi prin urmatoarele modalitati:

-iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat;

-aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

 

Prin iniţierea unui grup infracţional organizat se poate intelege pregătirea ori organizarea unei grup infractional.

Persoana care pune bazele unei pluralităţi constituite de infractori este cel care initiaza aceasta activitate infractionala.

 

Constituirea unui grup infracţional organizat a fost definita ca acea activitate prin care se înfiinţează o organizaţie criminală, care vizează săvârşirea unor infracţiuni.

 

In literatura de specialitate s-a aratat ca, aderarea la o asociere constituită în scop infracţional constă în dobândirea calităţii de membru al asocierii. Aderarea la un grup infracţional organizat se poate manifesta expres  sau tacit, cum ar fi desfăşurarea unor activităţi din care rezultă că cel în cauză se consideră membrul grupului.

 

Sprijinirea asocierii infracţionale înseamnă un ajutor, de orice fel, acordat unui astfel de grup. Ajutorul poate fi de natură  financiara sau de ordin moral.

 

Ca si cerinte, grupul infracţional trebuie să fie structurat, format din trei sau mai multe persoane, să existe pentru o perioadă şi să acţioneze, în mod coordonat, în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

 

-sa se probeze mijloacele de actiune si a scopului pentru care urmeaza sa functioneze acel grup;

-activitatea de punere in aplicare a unui plan de organizare a grupului infractional materializata in planificarea actiunii si contactarea unor persoane in scopul de a le convinge sa faca parte din acel grup care are drept scop savarsirea de infractiuni.

-modul de constituire a grupului infractional organizat,  ceea ce presupune intrarea in acel grup, respectiv asocierea cu alti membri ai grupului  cu intentia de a fi membru al grupului si a savarsi infractiuni.

 

Conceptul de „structură determinată” uzitată de legiuitor porneşte de la o coordonare în plan vertical a grupării constituite, caracterizată printr-o ierarhie clară, în care liderul dă ordine, directive infracţionale, iar membrii le execută, acţiunile fiind convergente în îndeplinirea obiectivelor comune tuturor celor ce compun grupul.

 

In acest sens, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, daca din ansamblul probelor administrate in cauza nu rezulta existenta unei structuri organizate, care actioneaza coordonat, dupa reguli bine stabilite, initiata sau constituita de inculpati ori la care acestia sa fi aderat ori pe care sa o fi sprijinit si in cadrul careia fiecare inculpat sa aiba un rol prestabilit, in sarcina inculpatilor judecati pentru comiterea infractiunilor privind traficul de droguri nu se poate retine si savarsirea infractiunii examinate.

 

 

  • In ce consta cauza de nepedepsire.

 

Alin.4 al art.367 C.pen. prevede ca:

– nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzuteîn alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului”.

 

  • Cerintele sunt insa urmatoarele:

– denunţarea grupului infracţional organizat trebuie făcută înainte de a fi fost descoperit şi a se fi început săvârşirea infracţiunii;

-denunţătorul să fie participant la grupul infracţional pe care îl denunţă.

 

  • In ce conditii se poate beneficia de cauza de reducere a pedepsei.

 

Aceasta rezulta din dispozitiile art. 367 alin. (5) C. pen. care dispune urmatoarele:

,„dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute înalin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

In ce conditii revine unei persoane raspunderea pentru fapta proprie;

-Cum trebuie sa procedati intr-un accident de circulatie soldat cu avarierea autovehiculelor;

Care sunt obligatiile pe care le poate incalca angajatorul in raport de dispozitiile din legislatia muncii

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media