skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii repararea autovehiculelor avand urme de accident poate constitui infractiunea de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor prevazuta de art.340 Cod penal

In ce conditii repararea autovehiculelor avand urme de accident poate constitui infractiunea de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor prevazuta de art.340 Cod penal

In practica instatelor s-au intalnit dosare penale in care au fost cercetate persoane care au reparat autovehicule ce prezentau urme de accident,dar care nu posedau documentele prevazute de lege in acest sens,
Astfel de fapte pot intra sub incidenta infractiunii de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor, prevazuta de art.340 din Codul penal,ce face parte din infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

• Care este continutul infractiunii de nerespectarea atribuţiilor privind
verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor

La alineatul (1) al acestei infractiuni se prevede ca,indeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea atribuţiilor de verificare tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice de către persoanele care au asemenea atribuţii, dacă din cauza stării tehnice a vehiculului s-a pus în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

In alineatul( 2) al infractiunii se arata ca,se pedepseste situatia in care,urmare a faptei prevăzute în alin. (1), s-a produs un accident de circulaţie care a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

In alineatul (3) se arata ca, dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite din culpă, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.

In ultimul alineat se dispune ca repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

• Ce categorii de persoane pot fi subiectul infractiunii

In ce priveste persoana care poate fi subiect al infractiunii prevazute de art.340 Cod penal , din textul de lege se poate constata ca la alineatele 1-3 aceasta trebuie sa fie calificata,avand atribuţii de verificare tehnică ori de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice.
In ce priveste fapta de la ultimul alineat,se poate savarsi aceasta infractiune de orice persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea tragerii la raspundere penala.

• In ce modalitati se savarseste infractiunea

Fapta de la primul alineat se comite printr-o actiune,respectiv, indeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de verificare tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice de către persoanele care au asemenea atribuţii.
A doua varianta se refera insa la o inactiune din partea faptuitorului,respectiv,neindeplinirea atributiilor prevazute in textul de lege.

In mod concret,este vorba de acele situatii in care din superficialitate,neatentie,lipsa de cunostinte in domeniu,faptuitorul fiind o persoana care are atributiile mai sus aratate, indeplineste gresit verificarea tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori cele referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice.

Fapta prevazuta la alineatul doi este o varianta agravata,ca urmare a faptei prevăzute în alin. (1) s-a produs un accident de circulaţie care a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori chiar decesul unei persoane. In consecinta,si pedeapsa prevazuta de lege este in limite mai mari decat cea de la primul alineat.

S-au avut in vedere consecintele grave, s-a produs un accident de circulaţie care a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, ori decesul.
In consecinta,in astfel de situatii,organul de cercetare penala va dispune efectuarea unui raport de expertiza tehnica.
Obiectivele expertizei urmeaza sa stabileasca daca indeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de verificare tehnică ori inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparaţii sau intervenţii tehnice de către persoanele care au asemenea atribuţii au determinat accidentul de circulatie si celelalte consecinte,respectiv,vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia sau mai multor persoane.
Cu alte cuvinte,daca exista legatura de cauzalitate.

• Referire la repararea autovehiculelor avand urme de accident

In ce priveste infractiunea prevazuta la alin.(4),aceasta se savarseste printr-o actiune referitoare la repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.
Conditiile in care pot fi reparate autovehiculele care au suferit avarii ca urmare a unor accidente sunt prevazute in dispozitii legale,intre care mentionam Ordinul ministrului transportului nr.1022/2013.
In literatura juridica s-au dat exemple privind modul de savarsire a acestei infractiuni in varianta prevazuta de alin.(4) a infractiunii de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor prevazuta de art.340 din Codul penal.

Astfel,intr-un caz, dupa comiterea unui accident de circulatie,faptuitorul care nu poseda documente de constatare a accidentului eliberate de politie a reparat prin intermediul unor cunostinte autovehiculul sau,ce prezenta urme de accident.
Intr-un alt caz,dupa producerea accidentului,faptuitorul a parasit locul faptei si a reparat autovehiculul ce prezenta urme de accident, desi nu poseda documentele prevazute lege,cum ar fi cele eliberate de societatea de asigurare.
Tot din literatura juridica se cunoaste ca in astfel de cazuri,pentru a se evita tragerea la raspundere penala in urma unui accident de circulatie,uneori faptuitorul apeleaza la cunostinte apropiate sau la prieteni care au posibilitatea sa il ajute sa repare autoturismul.
In functie de modalitatea de comitere a faptei,exista posibilitatea ca si aceasta persoana sa fie cercetata penal pentru infractiunea de nerespectarea atribuţiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparaţiilor prevazuta de art.340 din Codul penal sau alta infractiune.
• Alte articole de acelasi autor:
-In ce consta infractiunea de frauda informatica
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
-Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Infractiuni Informatice – Perchezitia informatica;
Resoonsabilitate,profesionalsm,confidentialitate fata de client
www.avocat-tudor.ro
07242601393

.

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media