In ce conditii poti solicita daune pentru prejudiciu estetic si exemple din practica instantelor

In ce conditii poti solicita daune pentru prejudiciu estetic si exemple din practica instantelor

Nu putem incetini efectele ireversibile ale trecerii timpului alteori aspectul unei persoane nu corespunde criterii sale de estetica.
In aceste situatii apeleaza la medic pentru efectuarea unor tehnici operatorii de trensformare.
In unele cazuri insa, in urma procedurilor medicale pacientul acuza culpa medicului in producerea unei anumite vatamari a sanatatii sau integritatii sale fizice si psihice sau chiar un prejudiciu estetic.
Intr-o astfel de situatie pacientul va trebui sa dovedeasca ca a suferit prejudicii materiale si prejudicii morale.

Prejudiciile materiale pot include, de exemplu, cheltuielile necesare ingrijirilor medicale, cheltuielile ocazionate cu solutionarea unui proces pentru acordarea de despagubiri.
Prejudiciile morale pot consta in suferintele psihice incercate de pacientul respectiv. Pentru evaluarea daunelor morale si stabilirea cuantumului despagubirilor pot fi avute in vedere criterii, cum ar fi cel al gravitatii prejudiciului moral.

Pacientul care trebuie sa dovedeasca prejudiciul datorat din culpa medicului, urmeaza sa probeze ca acesta nu a depus toate diligentele in vederea acordarii ingrijirilor medicale pacientului sau, conform standardelor de specialitate si al nivelului existent in acel moment al cunostintelor despecialitate.

La randul sau, medicul are obligatia sa acorde ingrijiri medicale corespunzatoare, aceasta fiind asa-numita obligatie de mijloace.

• Notiunea de prejudiciu estetic

Din categoria prejudiciilor suferite de un pacient face parte prejudiciul estetic.
In literatura de specialitate s-a aratat ca prejudiciul estetic presupune dureri fizice si suferinte psihice din partea persoanei vatamate care constientizaza ca este in situatia unei persoane mutilate.
De asemenea, ca prejudiciul estetic este o varietate a prejudiciului corporal poate constitui pentru o persoana un handicap mereu separator, generator de complexe si nelinisti, avand ca efect colaterale excluderea persoanei in cauza de la viata sociala ori profesionala, stigmatizarea ori marginalizarea acesteia in raport cu semenii sau cu coleectivitatea din care face parte.

Mai pregnant s-ar resimti un astfel de prejudiciu in cazul unor categorii profesionale pentru care armonia fizica constituie o cerinta a indeplinirii profesiunii, cum ar fi de exemplu, vedetele de film si televiziune.

De mentionat si ca existenta unui prejudiciu estetic este constientizata diferit de catre fiecare persoana vatamata, in functie de propria sensibilitate psihica, de varsta, sex, pregatire sau nivel intellectual.

• notiunea de prejudiciu estetic in practica instantelor

Fiind sesizata cu un astfel de caz, o instanta a motivat ca, prin prejudiciu estetic se înțelege o modificare a aspectului fizic al persoanei, în integralitatea sa corporală, care atrage după sine numeroase suferințe și care va avea consecințe în plan social și/sau economic.
A retinut ca, in jurisprudența constantă a instanțelor s-a apreciat că existența prejudiciului estetic nu trebuie condiționată de posibilitatea ulterioară a refacerii aspectului părții vătămate prin mijloace artificiale, care pot sau nu pot fi la dispoziția acesteia, relevant fiind dacă un asemenea prejudiciu estetic se poate remedia în mod normal, fără asemenea intervenții.

Pentru a putea fi încadrate in noțiunea de slutire leziunile feței trebuie sa determine o modificare cu caracter permanent (neremediabilă in totalitate prin intervenții de chirurgie estetica, care sa producă o deformare vizibila a reliefului fetei, cu alterarea sensibila a aspectului, a armoniei, simetriei sau mobilității acestei regiuni corporale.
In final, instanta a retinut că, față de concluziile actelor medicale, în urma accidentului rutier, reclamantul nu necesită un tratament de chirurgie plastică și reparatorie, nefiind identificate cicatrici posttraumatice care să altereze aspectul armonios, nativ al vreunei regiuni anatomice, astfel încât să aibă repercusiuni asupra fizionomiei – aspectului static și/sau dinamic, respectiv asupra expresiilor psihice – a persoanei și să îl pună pe cel în cauză în condiții de inferioritate sau să îi creeze dificultăți de reinserție socio-familială postagresională, motiv pentru care, contrar susținerilor reclamantului, apreciază că nu se impune acordarea în cauza a unor daune pentru un prejudiciu estetic.

Referitor la „pretium doloris” invocat de reclamanta, arată că niciun medic nu a confirmat existenta vreunei dureri după trecerea zilelor necesare pentru vindecare, astfel încat si aceste susțineri rămân nedovedite.

Tot in practica instantelor, s-a aratat ca, referitor la prejudiciul estetic invocat de reclamantă enumeră câteva cazuri care se încadrează în așa-zisul prejudiciu estetic: amputarea unui braț, mutilare, infirmitate fizica, arsuri de gradul IV la nivelul pielii capului cu prilejul operațiunii de schimbare a culorii parului, paralizie faciala.

Elementul obiectiv at prejudiciului estetic este observabil, fiind constatat in cadrul expertizei si poate exista sub aspectul unor cicatrici de forme si dimensiuni variate, cu dispunere oriunde pe suprafața corporala, pierderi dentare, anchiloze, amputații de segmente sau membre, orice alte tipuri de leziuni care influențează in mod hidos aspectul fizic al persoanei, prejudiciul încercat de reclamanta nu se încadrează in cazurile mai sus expuse.

De asemenea, ca urmare a efectuării suplimentului la raportul de expertiză medico-legală s-a conchis că reclamanta a suferit, urmare a accidentului rutier din 9 iunie 2015 o infirmitate; a fost menținut numărul zilelor de îngrijiri medicale la un total de 120-140 necesare vindecării, respectiv că în urma traumatismelor suferite reclamanta nu a suferit un prejudiciu estetic grav și permanent.

Ca atare, instanța reține numărul mare de zile de îngrijiri medicale, respectiv 120 – 140, faptul că urmarea accidentului a constat în fractură cominutivă cotul stang cu înfundarea fragmentelor spre pelvis și subluxație cupero anterioară a capului femural; fractură parcelară poloră superioară de cap femural, și care în evoluție au fost urmate de o complicație reprezentată de coxartroză hiperalgică secundară anchilozantă după fractură cotul stang., diagnostic funcțional: deficiență ușoară; capacitate de muncă păstrată; incapacitate adaptivă 40%; o infirmitate, împrejurări care sunt de natură a provoca suferințe fizice și psihice de intensitate și de lungă durată.

De asemenea mai trebuie însă reținut că susținerile reclamantei potrivit cărora a suferit și un prejudiciu estetic nu sunt susținute de probele administrate.

• Alte articole de acelasi autor:
In ce domenii poate apare conflictul de interese si cum este reglementatin legislatie;
-Cum stabileste instanta cat de mare este pedepsa cand pronunta condamnarea pentru savarsirea unei infractiuni;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal
la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal
pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la
regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de
favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca
autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat
prin accident;
–Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Distribuie pe:

Avocat Drept Penal | Avocat Divort, Dreptul Familiei | Avocat ANRP | Avocat Societati Comerciale | Avocat Legislatie Rutiera | Avocat Dreptul Transporturilor | Avocat Fiscal | Avocat Achizitii Publice | Avocat CEDO | Avocat Malpraxis | Avocat infractiuni contra sigurantei statului | Avocat infractiuni contra persoanei | Avocat adoptii | Avocat infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanantatii Avocat infractiuni contra patrimoniului | Avocat infractiuni contra familiei | Avocat infractiuni legi speciale | Avocat civil Bucuresti | Avocat penal Bucuresti | Avocat penalist Bucuresti | Avocat drept contencios si administrative | Cabinet avocatura Bucuresti | Avocat Bucuresti | Baroul de avocati Bucuresti | Lawyer Romania | Avocat legislatia muncii | Avocat cetatenie | Avocat drept imobiliar | Avocat codul muncii | Avocat Uniunea Europeana