skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii personalul medical raspunde pentru malpraxis greseli de diagnostic si alte fapte ilicite

In ce conditii personalul medical raspunde pentru malpraxis
greseli de diagnostic si alte fapte ilicite

Asa cum se cunoaste,in activitatea personalului medical,se pot manifesta erori profesionale.
Din practica instantelor se pot da ca exemple:Spre exemplu,erori de diagnostic,negljente,cunostinte medicale insuficiente,erori in alegerea tratamentului medical ori erori de supraveghere.

Astfel de fapte reprezinta abateri de regulile instituite de Codul de Deontologie Medicala,care,in ce priveste relatia cu pacientul arata ca exercitarea profesiei medicale nu trebuie făcută impersonal, ci încercând stabilirea unei relaţii umane cu pacientul, pentru ca, la nevoie, compasiunea din partea medicului să nu pară un act formal.

Este interzis ca medicul curant să întreţină relaţii sexuale cu pacienţii săi sau să-i supună pe aceştia unor acte degradante pentru fiinţa umană.
Medicul trebuie să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului,tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa.

Prescripţiile medicale trebuie formulate cât mai clar, medicul asigurându-se că a fost înţeles complet de către bolnav şi anturajul acestuia, mergând până la încercarea de a supraveghea executarea tratamentului.
Din momentul în care a răspuns unei solicitări, medicul este automat angajat moral să asigure bolnavului în cauză îngrijiri conştiincioase şi devotate, inclusiv prin trimiterea pacientului la o unitate medicală sau la un specialist cu competenţe superioare.
Medicul curant are obligaţia de a face toate demersurile medicale pentru a facilita pacientului său obţinerea drepturilor sale ce decurg din starea de boală.

Daca pacientul se afla intr-un asemenea caz de malpraxis, va trebui sa probeze existenta culpei personalului medical in legatura cu executarea serviciului medical. Daca se retine culpa personalului medical, instanta il va putea obliga pe medic,in solidar cu spitalul, la despagubiri catre victima.

Se intelege ca,pentru a proba malpraxisul si raspunderea personalului medical trebuie cunoscut modul in care legea le reglementeaza.
In primul rand arata ca personalul medical care poate sa raspunda in cazul unui malpraxis sunt medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale;
Conform dispozitiilor art.642 alin.(2) din Legea 95/2006,personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, priii acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.

Tot din acest articol de lege mai rezulta si modul cum este definit malparaxisul de catre legiuitor,anume,eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic,generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

• Conditii pentru existenta malpraxisului
Conform art.1349 Cod civil,orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

Astfel cum s-a arata in literatura de specialitate,raspunderea pentru malpraxis este o aplicatie particulara a raspunderii civile delictuale,urmand a fi indeplinite urmatoarele conditii:
1.sa existe o fapta ilicita a personalului medical.
Fapta ilicita este reprezentata de incalcarea unei obligatii ce revine in sarcina medicului, o greseala medicala,o anumita eroare ce i se imputa medicului.
Fapta trebuie sa fie savarsita cu ocazia efectuarii actului medical privitor la pacient si poate sa constea in activitati de preventie,diagnostic sau de terapie referitor la acesta.
Un exemplu in acest sens il constituie greseala de diagnostic.
In art.53 din Codul de Deontologie Medicala se arata ca medicul trebuie să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului,tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa.
In practica instantelor s-au intalnit cazuri in care s-a invocat erori de diagnostic constand in urmatoarele:greseala de diagnostic,intarziere in stabilirea diagnosticului,omisiunea de a dispune anumite examinari care se impuneau.
Alte exemple de fapta ilicita pot fi:obligatia de informare,de ingrijire,de pastrare a secretului profesional.

2.sa existe un prejudiciu,acesta poate fi material sau moral;
3. sa existe un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul produs
• Alte articole de acelasi autor:
-In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;
Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la
instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele
mandatului incredintat;
–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;
–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
–Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
–In ce consta infractiunea de frauda informatica;
– Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara
cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea
infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca
autori de lucrări științifice.
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design