skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii o persoana care a comis o fapta penala nu raspunde pentru ca fapta este justificata

In ce conditii o persoana care a comis o fapta penala nu raspunde pentru ca fapta este justificata

In legea penala exista nu numai norme care sanctioneaza un anumit comportament,dar si norme care inlatura caracterul nepermis al unor fapte,chiar daca acesta este incriminata. Se apreciaza ca fapta respectiva nu este contrara dreptului si ordinii de drept.
In literatura juridica s-a aratat ca fapta comisa in aceasta modalitate nu tulbură ordinea de drept, deoarece nu există niciun prejudiciu pentru societate, comportarea celui care se salvează, sacrificând un alt bun, fiind conformă intereselor ordinii de drept.

Un exemplu in acest sens este al celui care comite o fapta penala fiind in stare de legitima aparare.
Astfel,in art.19 Cod penal se arata ca este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
Se prezumă a fi în legitimă apărare, acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.

Alte cauze justificative sunt starea de necesitate,exercitarea unui drept sau indeplinirea unei obligatii,consimtamantul persoanei vatamate.
Legiuitorul impune insa anumite conditii pentru existenta acestor fapte care inlatura raspunderea penala.
Din dispozitiile art. 20 din Codul penal,care reglementeaza starea de necesitate, la care ne referim in continuare,se constata care sunt aceste conditii.

• Cum este definita de legiuitor starea de necesitate
In textul de lege mentionat se arata ca este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate.
In acest sens se arata ca este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.

• Care sunt conditiile pentru existenta starii de necesitate
Una din conditii este ca fapta prevăzută de legea penală comisă în stare de necesitate trebuie sa fie săvârşită sub imperiul unei constrângeri de factură psihică. De aici apare si necesitatea de a înlătura pericolul, fără vinovăţie care să genereze răspundere penală.

Pentru existenta starii de necessitate este necesar ca pericolul sa aiba un caracter imediat si inevitabil,adica nu putea fi inlaturat altfel,iar amenintarea de catre acest pericol sa fie asupra unor valori precum:viata,integritatea corporala sau sanatatea unei persoane,un bun important,intersul general.

De asemenea,actiunea de salvare trebuie sa se efectueze prin comiterea unei fapte prevazute de legea penala, care sa fi constituit singurul mijloc de inlaturare a pericolului.
Un caz special il reprezinta excesul neimputabil în acţiunea de salvare,aceasta fiind o cauză de neimputabilitate, prevăzută de art. 26 alin. (2) NCP, iar depăşirea limitelor stării de necesitate constituie o circumstanţă atenuantă legală, conform art. 75 alin. (1) lit. c) NCP.

Astfel,in art.26 Cod penal se arata ca nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
De asemenea,nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de necesitate, care nu şi-a dat seama, în momentul comiterii faptei, că pricinuieşte urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat

• Alte conditii necesare pentru existenta starii de necesitate sunt
urmatoarele:
-salvarea nu este cu putinta decat prin savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
In acest sens,un exemplu este cel al soferului care depaseste viteza legala pentru a salva viata unui bolnav.

-starea de necesitate presupune o stare de pericol din care cel amenintat nu poate salva pe altul decat recurgand la o fapta penala.
In literatura juridica s-a apreciat ca starea de necesitate este justificata pe ideea de constrangere morala,pericolul grav in care se afla o persoana o constringe pe aceasta sa comita o fapta prevazuta de legea penala,aceasta actionand fara sa existe o dirijare libera a vointei sale.
Cu alte cuvinte,a actionat sub imperiul constrangerii psihice pentru salvarea unei valori mai pretioase decat cea sacrificata.

Un exemplu din practica instantelor este fapta inculpatului de a circula cu o viteza nelegala si cu o imbibatie alcoolica peste limita legala,motivand ca trebuit sa procure un medicament pentru cel bolnav de cancer,nu poate fi considerate ca a fost comisa in stare de necesitate.pericolul trebuie sa fie o realitate efectiva,nu o banuiala sau o impresie a faptuitorului;daca acesta se afla in eroare asupra existentei pericolului,vor fi aplicabile regulile privitoare la eroarea de fapt(Decizia 1457/1998CABucuresti s.II_a penala).

Pericolul sa fie iminent,adica,acesta a devenit imediat amenintator,actiunea fiind in curs de desfasurare si sa nu poata fi inlaturat in alt mod decat savarsind o fapta penala.
Daca persoana respectiva a avut reprezentarea ca existau si alte mijloace de salvare decat incalcarea legii,nu se va putea invoca starea de necesitate.

Si intr-o astfel de situatie,trebuie avuta in vedere starea psihofizica a persoanei,respectiv,daca a avut reprezentarea ca pericolul putea fi inlaturat si in alt mod decat prin savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

In literatura juridica s-a dat exemplul ca,nu poate invoca starea de necesitate inculpatul care a condus fara permis pentru a transporta un prieten la gara,chiar daca acesta se grabea sa ajunga in localitatea unde domicilia pentru a-si salva familia si bunurileamenintate de inundatie,deoarece in acest caz existau si alte mijloace licite spre a transport ape cel interesat la gara. Solutia este corecta numai daca,in adevar,in momentul in care s-a impus deplasarea la gara a persoanei in nevoie,existau mijloace licite de deplasare,la dispozitia acesteia;daca asemenea mijloace nu ar fi existat la ora cand trebuia sa faca deplasarea sau fata de conditiile concrete din localitatea respectiva,credem ca se putea invoca starea de necesitate.

-sa fie necesara si de neinlaturat comiterea unei fapte prevazute de legea penala.
-urmarile faptei sa nu fie vadit mai grave decat daca pericolul nu era inlaturat.
• Alte articole de acelasi autor:
Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;
–Ce prevede Ordinul nr. 1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.
– In ce situatii autoritatea parinteasca este exercitata dupa divort doar de catre un parinte.
–Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;
-Infractiuni informatice
–Ce nu trebuie sa omiteti in cererea de chemare in judecata prin care contestati un act administrativ fiscal;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client;
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media