skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii nu se pedepseste infractiunea de violarea secretului corespondentei prevazuta de art.302 Cod penal

In ce conditii nu se pedepseste infractiunea de violarea secretului corespondentei prevazuta de art.302 Cod penal

Art.302 Cod penal reglementeaza infractiunea de violarea secretului corespondentei,intentia legiuitorului fiind de a apara relatiile sociale referitoare la libertatea persoanei de a comunica cu alte persoane,prin intermediul corespondentei,telefonului sau al oricarui mijloc electronic de comunicatii.

Infractiunea de violarea secretului corespondentei face parte din categoria infractiunilor de serviciu. Cu toate acestea,din examinarea continului dispozitiilor art.302 Cod penal rezulta ca,violarea secretului corespondentei constituie infractiune chiar daca faptele au fost comise in cadrul unor relatii de serviciu sau in afara lor.

• Cum este reglementata in Codul penal infractiunea de violarea
secretului corespondentei prevazuta de art.3012 Cod penal

Alin.(1) al acestui articol se refera la lai multe alternative ale savarsirii infractiunii. Astfel,constituie infractiune fapta constand in deschiderea,sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept,aunei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală.
De mentionat faptul ca nu prezinta relevanta ca faptuitorul a luat sau nu cunostinta de continut,doar simpla deschidere fiind suficienta pentru ca acesta sa fie acuzat de savarsirea acestei infractiuni.
Sanctiunea pentru astfel de fapte este închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De mentionat ca art.28 din Constitutia Romaniei se refera,de asemenea, la faptul ca secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

La alin.(2) al acestei articol se prevede ca interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Prin urmare,faptuitorul savarseste infractiunea in alta modalitate,respectiv,interceptarea fara drept a a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații.
Se observa si ca,in acest caz si limitele de pedeapsa sunt mai mari.
Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost săvârșite de un funcționar public care are obligația legală de a respecta secretul profesional și confidențialitatea informațiilor la care are acces,
Dupa cum se poate constata,in alin.(3) suntem in prezenta unei agravante a infractiunii,care se refera la relatiile sociale privind asigurarea secretului profesional si a confidentialitatii informatiilor de catre persoanele care au acces la ele in baza atributiilor de serviciu.
In acest caz si limitele pedepsei sunt mai mari, pedeapsa fiind închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

In alin.(4) al art.302 Cod penal este reglementata fapta privind divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conținutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoștință de aceasta din greșeală sau din întâmplare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

• In ce conditii nu constituie infractiune fapta privind violarea
secretului corespondentei

In dispozitiile alin.(5) al art.302 Cod penal legiuitorul a reglementat conditiile in care fapta nu constituie infracțiune,aceste fiind urmatoarele:
-dacă făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;
-dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

In ce priveste aceste fapte,in literatura de specialitate s-a aratat ca ele reprezinta cauze justificative care il apara de raspundere penala pe faptuitor. S-a apreciat in acest sens si ca intre apararea secretului corespondentei si interesul public,prioritate are interesul public.

In ultimul alineat al art.3012 Cod penal se arata ca acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
• Alte articole de acelasi autor:
-Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
–Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Avocat dreptul muncii.
–Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724269383

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media