skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii fapta persoanei care incredinteaza vehiculul altei persoane constituie infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat

In ce conditii fapta persoanei care incredinteaza vehiculul altei persoane constituie infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat

Ca avocat legislatie rutiera si accidente am intalnit cazuri de persoane cercetate pentru infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat,care,de multe ori din neatentie,au circulat cu numere de inmatriculare ale autovehiculelor expirate.
Spre exemplu,intr-un caz, in care doar pentru numai o singura zi a expirat numarul de inmatriculare,spre ghinionul sau, conducatorul auto a fost surprins in trafic de catre organul de politie,astfel ca s-a format un dosar penal.

Din acest motiv,intr-un dosar aflate pe rolul instantelor cu un asemenea obiect se va putea dispune ca,fapta inculpatului constand in conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu numere de inmatriculare expirate,constituie infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat.

De altfel,potrivit statisticilor,punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat este una din infractiunile frecvent savarsite in tara noastra.

Aceasta infractiune este prevazuta de art.334 Cod penal si face parte din categoria infractiunilor contra sigurantei circulatiei rutiere.
Specific infractiunilor din aceasta categorie este urmarea imediata pe care o produce fapta interzisa de lege,respectiv,crearea unui pericol pentru siguranta circulatiei pe drumurile publice.

Din examinarea continutului constitutiv al acestei infractiuni,se constata ca,de fapt,sunt reglementate patru infractiuni distincte,dupa cum se va arata in continuare.

Astfel,art.334 alin.(1) Cod penal prevede ca,punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Conform alin.(2) al ar.334 Cod penal,punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

In art.334 alin.(3) Cod penal se prevede ca,tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

In ultimul alineat se dispune,conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

• Infractiunea de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile
publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat

Daca ne referim strict la art.334 alin.(1) Cod penal care reglementeaza aceast infractiune,se va constata ca actiunea pedepsita de Codul penal(elementul material al infractiunii) este fapta persoanei de a pune in circulatie sau de a conduce pe drumurile publice un autovehicul sau un tramvai neinmatriculat sau neinregistrat,potrivit legislatiei in vigoare.

In legatura cu termenii folositi sunt necesare unele explicatii.

o “punerea in circulatie
Se intelege prerogativa celui ce poate dispune de autovehiculul respectiv de a incuviinta introducerea in circulatie pe drumurile publice.

o Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai
neinmatriculat sau neinregistrat
Se intelege actiunea prin care acesta este pus in miscare pe drumurile publice prin folosirea puterii proprii de deplasare.
Un aspect care trebuie avut in vedere este momentul savarsirii infractiunii. In legatura cu acest aspect,in literatura de specialitate s-a aratat ca acesta este momentul cand masina este pornita.

In acest sens,intr-o speta s-a retinut ca fapta inculpatului care se afla la volanul unei masini tractate,in conditiile in care masina nu avea motor in stare de functionare,nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de
punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat.
Motivarea instantei a constat in faptul ca deplasarea masinii pe drumurile publice s-a facut ca urmare a tractarii de catre un alt autovehicul.

Din considerentele aratate mai sus,se intelege ca fapta de a conduce un autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat chiar si pe o distanta scurta este infractiune si ca atare se pedepseste de catre legiuitor.

o Autovehiculul
este orice vehicul echipat cu motor de propulsie,utilizat in mod obisnuit pentru transportul persoanelor sau marfurilor.

o inmatriculare sau iregistrare
Se intelege operatiunea prin care se atesta ca un autovehicul poate circula pe drumurile publice.
Dovada inmatricularii si inregistrarii se va face prin certificatul de inmatriculare care a fost atribuit.
-Inmatricularea/inregistrarea permanenta,certificatul si numarul de inmatricularese atribuie pe o perioada nedeterminata;
-inmatricularea temporara, certificatul si numarul de inmatricularese atribuie pe o perioada determinata de timp.

Din analiza dispozitiilor de mai sus, se poate analiza si aspectul aratat in titlul acestui articol.
In acest sens,a prezentat interes in ce conditii poate constitui infractiunea de a conduce un autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat fapta persoanei care incredinteaza autovehiculul neinmatriculat unei alte persoane in vederea conducerii pe drumurile publice a acestuia.

In literatura juridica s-a aratat ca sunt necesare indeplinirea unor anumite conditii,astfel:
-incuviintarea in vederea conducerii autovehiculului sa fie urmata de executare,respectiv,actul de conducere;
-autovehiculul sa fie condus pe drumul public.

• Alte articole de acelasi autor:
-In ce consta infractiunea de frauda informatica;
-Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
-Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
-Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design