skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce conditii fapta nu constituie infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.b) din Legea 241/2005

In ce conditii fapta nu constituie infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.b) din Legea 241/2005

Atunci cand s-a cautat un raspuns la intrebarea despre data de la care exista evaziunea fiscala,asa cum s-a aratat in literatura juridica,acesta a fost:de cand au fost introduse primele reguli fiscale,datorita contradictiei dintre dorinta oamenilor de a-si pastra plusvaloarea creata prin afacerile lor si statul,care are nevoie de bani pentru cheltuielile bugetare.

Este adevarat ca,fiecare dintren noi se straduieste sa acumuleze cat mai multi bani pentru un trai decent si o situatie materiala cat mai buna.
Veniturile realizate sunt insa diminuate de stat care percepe o serie de impozite si taxe.

Atunci cand in mod intentionat o persoana fizica sau juridica se sustrage de la plata obligatiilor fiscale,fapta poate constitui infractiunea de evaziune fiscala,reglementata de Legea nr.241/2005.
Dupa cum se va arata in continuare,trebuiesc dovedite daca sunt intrunite anumite conditii pentru ca fapta sa constituie infractiune.

Astfel,conform art.9 lit.b) din Legea 241/2005,constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseste cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi: fapta săvârşita în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale constand in omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Pornind de la definitia data de legiuitor infractiunii prevazute de art.9 lit.b)
din Legea nr.241/2005 este necesar sa cunostem semnificatia urmatorilor termeni pentru ca sa cunoastem daca fapta constituie aceasta infractiune:

-indeplinirea obligatiilor fiscale.
Obligatiile fiscale incriminate in acest text de lege se regasesc in dispozitiile art.2 alin.)1 din Legea nr.82/1991 a contabilitatii,care dispune:
Contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor prevazute la art. 1. În acest scop, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Se mai observa ca modalitatea de comitere a infractiunii este omiterea evidentierii.

In raport de cele de mai sus,se constata ca:
daca nu se poate dovedi ca a existat intentia contribuabilului de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale,fapta nu constituie infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din legea nr.241/2005.
Avem in vedere ca infractiunea se comite numai sub forma intentiei.
Asadar,fapta nu constituie infractiune daca se dovedeste si ca scopul nu a fost sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

-omisiunea evidentierii
Exista situatii in care contribuabilul omite evidentierea in documentele de evident contabila a operatiunilor economice effectuate,in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Omisiunea poate consta atat in situatia in care documentul nu este intocmit dar si cand,desi este intocmit nu sunt evidentiate operatiunile economice efectuate.
Este evident ca atunci cand nu se produce un prejudiciu bugetului consolidat al statului si intentia de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale nu este dovedita fapta nu poate fi considerata infractiune.

Cand insa documentul este intocmit si cuprinde operatiunile efectuate dar nu este depus la organul fiscal fapta constituie alta infractiune decat cea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005.

-evidentierea in acte contabile
Se intelege,obligatia de consemnare a operatiunilor economic-financiare in documente justificative si evidentierea lor in contabilitate.
Documentele legale sunt cele prevazute in art.2 lit.c) din Legea nr.241/2005 si anume:documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora;

Operatiune comerciala
In literatura de specialitate s-a aratat ca,operatiunea comerciala este o activitate economica desfasurata de contribuabil si care,potrivit art.6 alin.(1) din Legea 82/1991,in momentul efectuarii ei se consemneaza in documente justificative care sta la baza inregistrarii operatiunii in contabilitate.
Conform altei definitii date in literatura de specialitate,prin operatiuni economice se inteleg operatiunile generatoare de obligatii fiscale.
Daca nu sunt indeplite conditiile mai sus aratate fapta nu poate constitui infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din legea nr.241/2005.
• Alte articole de autor:
-In ce conditii beneficiaza de reducerea pedepsei persoana care a savarsit o infractiune de evaziune fiscal;
-–Ce informatii trebuie sa furnizeze angajatorul salariatului in mod obligatoriu la incheierea contractului de munca si ce se poate face in caz de neexecutare;
–Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;
–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media