skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce cazuri se considera ca s-a comis o abatere disciplinara grava care sa justifice concedierea,destituirea sau eliberarea din functie si ce reguli trebuie rspectate

In ce cazuri se considera ca s-a comis o abatere disciplinara grava care sa justifice concedierea,destituirea sau eliberarea din functie si ce reguli trebuie rspectate

Concedierea,eliberarea din functie sau destituirea reprezinta cea mai severa sanctiune pentru un angajat.

• In ce cazuri se poate dispune concedierea pentru motive care tin de
persoana angajatului
In cazul in care concedierea se face pentru motive care tin de persoana angajatului,dat fiind gravitatea sanctiunii, legiuitorul prevede in mod limitativ situatiile cand aceasta se poate lua,acestea fiind urmatoarele:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

• Ce este abaterea disciplinara si in ce conditii se aplica

Referitor la primul caz de concediere, din motive care tin de persoana angajatului,se observa ca trebuie indeplinita o conditie esentiala. Savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară.

Asadar,concedierea se dispune avand ca temei savarsirea unei abateri disciplinare.
Definitia notiunii de abatere disciplinara rezulta din examinarea prevederilor art.247 din Codul muncii. Se arata ca angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Totodata se defineste notiunea de abatere disciplinară,ca fiind:
“o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici”.

De mentionat ca,in regulamentul intern sunt prevazute ce fapte constituie abateri grave precum si ce sanctiuni disciplinare se pot aplica.
Dupa cum am aratat,intr-un asemenea caz,angajatorul este cel care are prerogativa sa analizeze daca abaterea este grava,reprezinta o fapta ilicita si face imposibila continuarea raporturilor de munca.

• Exemple din practica instantelor

Cum este si firesc,din practica instantelor de judecata a rezultat ca numai fapta savarsita cu vinovatie,care are caracter ilicit si prezinta o anumita gravitate poate determina o astfel de masura.
Desigur ca,fiecare caz are specificul sau si este de dorit ca persoana care are astfel de prerogative sa analizeze cu responsabilitate si in profunzime componentele sale pentru ca sa ajunga la concluzia corecta,daca s-a savarsit o abatere disciplinara grava si se impune sanctiunea.

In viata de zi cu zi,si in mod corespunzator in practica instantelor de judecata, au existat cazuri in care s-a constatat ca din diferite motive au fost comise tot felul de erori si chiar abuzuri atunci cand s-a calificat o fapta ca fiind abatere disciplinara grava si s-a dispus concedierea,destituirea sau eliberarea din functie.

• Angajatorul va tine cont de urmatoarele aspecte pentru a stabili
sanctiunea discplinara ce poate fi aplicata angajatului:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Va face o convocare in scris a angajatului, in care trebuie sa se arate:
-motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii),
-data ora si locul intrevederii,
-persoana/comisia cu care va discuta;
-precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.

• cercetarea prealabila se va face cu exigent necesara
-prezentarea faptelor care au dus la inceperea cercetarii disciplinare prealabile.
-ascultarea angajatului, acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace.
-intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.

• Decizia de concediere va trebui sa cuprinda:
-descrierea abaterii;
-precizarea tuturor prevederilor care au fost incalcate de angajat (Codul muncii, CCM la nivel national, CCM la nivel de ramura, CCM la nivel de unitate, RI, reguli de protectia muncii si/sau PSI);
-motivele pentru care apararea angajatului nu a fost acceptata;
-temeiul de drept;
instanta la care sanctiunea poate fi contestata;
In final se va aomunica decizia de concediere

In cazul concedierii pentru abateri repetate, pentru a nu incalca termenul prevazut de art. 268 alin. (1) din Codul muncii, fiecare abatere disciplinara va fi sanctionata printr-o decizie de sanctionare disciplinara, iar dupa emiterea a 2 sau 3 decizii de sanctiuni disciplinare, daca se comite o alta abatere disciplinara se poate emite o decizie de concediere pentru abateri disciplinare repetate.
Astfel,din practica instantelor,dar si din literatura de specialitate au rezultat unele exemple de abateri disciplinare grave.
Spre exemplu,s-a stabilit ca si numai o singura abatere grava ar putea justifica desfacerea disciplinara a contractului de munca,asa cum ar fi in urmatoarele cazuri:
-absentele nemotivate pe o perioada de cel putin 3 zile;
-prezentarea la serviciu in stare de ebrietate ori consumul de bauturi alcoolice in timpul programului de lucru;
-neindeplinirea unei sarcini importante de serviciu;
-incalcarea obligatiei de fidelitate;
-sustragerea de bunuri;

Dupa cum am aratat,textul de lege din Codul muncii,mai sus aratat prevede ca si in cazul unor abateri repetate se poate dispune desfacerea contractului de munca din vina angajatului. Se intelege astfel ca ar trebui savarsite cel putin doua fapte ilicite.
Ar putea fi astfel de exemple incalcarile repetate ale obligatiilor de munca,ale normelor de comportare,absenta nemotivata de la serviciu o zi sau doua de munca,intarzierea la locul de munca.

De exemplu,intr-o speta s-a retinut ca abatere disciplinara grava,absenta nemotivata de la locul de munca dupa reintegrarea in functie.
Instanta a retinut ca angajatorul a emis decizie de reintegrare in functie si l-a instiintat pe angajat,totodata transmitandu-i ca are obligatia sa se prezinte la locul de munca.
Recurentul si-a incalcat insa aceasta obligatie si a lipsit nemotivat de la locul de munca o perioada de mai multe zile.
Din acest motiv,instanta de control judiciar a retinut ca decizia de concediere disciplinara dispusa cu privire la cel in cauza apare ca fiind temeinica si legala.
• Alte articole de acelasi autor:
-In ce conditii stabilirea cu rea credinta a impozitelor,taxelor si contributiilor constituie evaziune fiscala
CUM PROCEDATI DACA SUNTETI VICTIMA UNUI ACCIDENT PROVOCAT DE UN CONDUCATOR AUTO CE ARE AUTOVEHICULUL ÎNMATRICULAT ÎN ALTĂ ȚARĂ;
–Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
–Ce trebuie sa dovedesti daca esti sanctionat pentru taximetrie clandestina in scopul anularii procesului verbal;
– CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;
-Pentru ce fapte se pot aplica amenzi contraventionale soferilor care efectueaza transporturi rutiere si cine le aplica;
–In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;
–Activitatea unui avocat specializat in drept penal;
-CE ESTE MALPRAXISUL MEDICAL;
Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala;
–PEDEPSELE IN NOUL COD PENAL
–COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE;
–ARESTAREA PREVENTIVA

Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design bratari bratari barbati bratari femei bratari dama bratari ieftine seturi de bratari brățări bărbați agentie marketing reclame facebook reclame google agentie promovare site promovare online campanii google campanii facebook promovare seo servicii marketing promovare social media