skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In ce cazuri cererea de stramutare a unui dosar poate avea sanse mai mari de succes

In ce cazuri cererea de stramutare a unui dosar poate avea sanse mai mari de succes

 

  • Motivele strămutării.

Dispoziţiile art. 140 NCPC prevad existenţa a două motive de strămutare,bănuiala legitimă şi siguranţa publica.

Strămutarea pentru bănuială legitimă se poate cere atunci când una dintre părţi are suspiciuni întemeiate ori chiar indicii că judecătorii instanţei pe rolul căreia se află o cauză sunt părtinitori, influenţaţi fiind de anumite împrejurări de natura celor prevăzute de lege, respectiv circumstanţele procesului, calitatea părţilor ori relaţii conflictuale locale.

Constituie motiv de siguranţă publică împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.

 

  • Din practica instantelor precum si din literatura juridica au rezultatunele cazuri de admitere a cererilor de stramutare pentru motive de banuiala,  precum in urmatoarele exemple:

-aspecte legate de calitatea părţilor;

-când una dintre părţi este rudă apropiată cu unul dintre magistraţii ce deţin o funcţie de conducere la instanţa respectivă;

-partea adversă ar avea un înalt prestigiu în localitatea sau chiar zona în care funcţionează instanţa, datorită activităţii sale politice sau profesionale pe plan local.

-motive referitoare la circumstanţele procesului sau de relaţii conflictuale locale;

-procesul are o anumita notorietate pe plan local,astfel ca sunt motive serioase să se creadă că judecătorii instanţei nu pot fi imparţiali.

 

Din modul de redactare a textului de lege cu privire la motivele de stramutare,mai sus aratat, se observa ca acesta se refera si la cazuri de suspiciuni ca judecatorii cauzei sunt partinitori,la circumstantele procesului care determina ca acestia sa nu fie obiectivi.

Aceasta face ca,in mare parte cererile de stramutare sa se refere greseli de judecata,cereri respinse pe nedrept,imprejurari din care partea are reprezentarea ca la instanta respectiva judecatorul cauzei nu este obiectiv.

Desi reale,astfel de motive de stramutare nu se bucura insa intotdeauna de succes, considerandu-se,in opinia mea nejustificat, ca astfel de lipsuri pot fi indreptate in caile atac. Se pune insa intrebarea,cine poate asigura partea ca o greseala odata facuta de judecator va fi indreptata cu siguranta in calea de atac. Nu cumva,asa cum se mai intampla,dimpotriva, neatentia instantei si trecerea timpului fac ca aceasta greseala sa se repete si in calea de atac.

Aceasta,in ciuda faptului ca, partea chiar ar putea fi nedreptatita si s-ar evidentia impartialitatea si lipsa de obiectivitate a judecatorilor instantei de la care se cere stramutarea.

 

De mentionat ca strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă sau de siguranţă publică se poate cere în orice fază a procesului.

Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă poate fi cerută de către partea interesată, iar cea întemeiată pe motiv de siguranţă publică, numai de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

O precizare importanta este ca,la solicitarea celui interesat, completul de judecată poate dispune, dacă este cazul, suspendarea judecării procesului, cu darea unei cauţiuni în cuantum de 1.000 lei.

Pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusă în aceleaşi condiţii, fără citarea părţilor, chiar înainte de primul termen de judecată.

Încheierea asupra suspendării nu se motivează şi nu este supusă niciunei căi de atac.

Măsura suspendării judecării procesului va fi comunicată de urgenţă instanţei de la care se cere stramutarea.

 

În caz de admitere a cererii de strămutare, curtea de apel trimite procesul spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad din circumscripţia sa.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va strămuta judecarea cauzei la una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa de la care se cere strămutarea.

 

Hotărârea va arăta în ce măsură actele îndeplinite de instanţă înainte de strămutare urmează să fie păstrate.

In cazul în care instanţa de la care s-a dispus strămutarea a procedat între timp la judecarea procesului, hotărârea pronunţată este desfiinţată de drept prin efectul admiterii cererii de strămutare.

  • Alte articole de acelasi autor:

Filmarea faptei cu aparatul videoradar a fost combatuta cu alte probe si astfel anulat procesul verbal de contraventie

-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;

– Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala.

Pentru ce motive a fost achitat inculpatul care a recunoscut infractiunea de trafic de droguri si in probatiune au fost folositi martori protejati

 

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top