skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

In caz de malpraxis medical prin refuzului fotocopierii dosarului ce dispozitii legale se incalca

In caz de malpraxis medical prin refuzului fotocopierii dosarului ce dispozitii legale se incalca

Ca avocat malpraxis medical am constatat ca in unele cazuri in care in urma spitalizarii pacientii au constatat cazuri de malpraxis medical au intampinat dificultati in obtinerea de fotocopii de pe dosarele lor medicale.

In mod evident ca un caz de malpraxis medical nu poate fi documentat in cele mai bune conditii daca se tergiverseaza sau chiar se refuza fotocopierea dosarului medical.

Totodata, factorii responsabili care procedeaza astfel pot incalca dispozitiile art.8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la viata privata si de familie.

Intr-un astfel de caz s-a pronuntat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cazul KH. si altii impotriva Slovaciei(cererea nr.3288/04).

In acest caz, opt femei de etnie romă, au reclamat faptul ca nu au mai putut procrea după ce au fost tratate la secţiile de ginecologie din două spitale diferite, acestea suspectând că fuseseră sterilizate în perioada spitalizării lor. De asemenea, au reclamat faptul că nu au putut obţine fotocopii ale dosarelor lor medicale.

In acest caz Curtea a constatat că a fost încălcat art. 8 (dreptul la viaţa privată şi de familie) din Convenţie, în măsura în care reclamantelor nu li s-a permis să îşi fotocopieze dosarele lor medicale. A constatat că, deşi ulterior au fost introduse modificări legislative compatibile cu Convenţia, acestea au fost tardive pentru reclamante.

Art.8 CEDO prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

In literatura de specialitate s-a apreciat ca intr-un asemenea caz este restrictionat dreptul privind accesul la informații, acesta garantand persoanei obținerea de informații cu caracter personal și informații medicale privind starea lui de sănătate, cu excepția cazului când această informație ar putea fi dăunătoare pentru viața sau sănătatea lui.

S-a mai apreciat si ca statul ar trebui să ia măsurile necesare pentru a garanta accesul pacienților la informații privind sănătatea personală și să se asigure că accesul la această informație nu încălcă dreptul pacientului de a nu i se divulga informațiile confidențiale.

În consecință, refuzul autorităților unui stat de a oferi pacientului accesul la dosarul său medical a fost tratat ca o încălcare a acestui drept. Cu toate acestea, un pacient are dreptul de a nu fi informat , cu excepția cazului în care această dezvăluire este necesară pentru a proteja viața altei persoane.

În plus, accesul la informație a fost interpretat ca o parte esențială a componentei de accesibilitate a dreptului la sănătate.

De asemenea, Legea Nr. 46 din 21 ianuarie 2003, a drepturilor pacientului, garanteaza dreptul pacientului la informatia medicala.

In acest sens, in art.4 al legii se arata ca pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.

Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.

Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in cazul in care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.

Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.

Pacientul are dreptul de a cere in mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.

Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.

Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.

 In mod expres, in art.12 al legii se arata ca pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

In ce caz intervine raspunderea pentru malpraxis medical si motivarea instantei in acest sens;

In ce consta malpraxisul medical provenind din erori de tratament si ce prevede legea;

In ce situatii in caz de malpraxis medical intervine raspunderea pentru diagnosticul eronat;

Care sunt situatiile de malpraxis medical in care unitatea sanitara nu raspunde impreuna cu

personalul medical pentru prejudiciile cauzate de acesta;

A fost achitat pentru evaziune fiscala pentru ca expertiza judiciară are valoare probatorie

superioară față de constatările efectuate de inspectorul antifraudă;

-In ce situatie nu este informata legal persoana despre prelucrarea datelor sale personale si are

dreptul sa ceara stergerea acestora si cum rezulta din practicainstantelor;

-Cum procedeaza instanta daca parintii firesti refuza adoptia copilului;

–In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;

-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie
minicinoasa;

-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;

-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;

–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si

efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri

falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie

acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;

-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de
savarsirea unei infractiuni grave;

–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

–Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare,

fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediu.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Avocat Bucuresti

1
Step 1

Consultați un avocat online


keyboard_arrow_leftPrevious

Nextkeyboard_arrow_right

Back To Top