skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com
Evaziune Fiscala
evaziunea fiscala se documenteaza prin expertiza

Evaziunea fiscala stabilita prin expertiza a permis achitarea, față de constatarea inspectorului antifraudă, care conducea la condamnare

Evaziunea fiscala stabilita prin expertiza a permis achitarea, față de constatarea inspectorului antifraudă, care conducea la condamnare

Evaziunea fiscala este prevazuta ca infractiune in Legea 241/2005. Cand exista o astfel de sesizare, A.N.A.F dispune sa se efectueze o inspectie fiscala. Daca stabileste ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala sesizeaza organul de cercetare penala. Totodata, se constituie parte civila cu suma constata ca fiind obligatie fiscala datorata.

Cercetarea infractiunii de evaziune fiscala poate sa nu fie completa la urmarirea penala
Procurorul dispune efectuarea unui raport de constatare. Obiectivul este determinarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, raportul fiind efectuat de catre un inspector antifrauda.

Raportul de inspectie fiscala efectuat de ANAF. poate stabili un prejudiciu mai mare decat cel real. De multe ori partile nu sunt convocate si nu exista apararea acestora.
Am intalnit cazuri in care si raportul inspectorului antifrauda nu a constatat valoarea reala a prejudiciului. Cu toate ca s-a mentionat ca a fost intocmit cu respectarea regulilor privind rigoarea si impartialitatea in analiza aspectelor evaluate pe perioada efectuarii constatarii. Sau, ca este facut pe baze stiintifice si prin valorificarea cunostintelor de specialitate.

Motivele pentru care la cercetarea pentru evaziune fiscala trebuie efectuata o expertiza

Raportul de inspectie fiscala intocmit de inspectorii ANAF precum si rapoartele inspectorilor antifrauda pot stabili date eronate pentru ca nu sunt efectuate de persoane neutre.

Persoanele numite din partea ANAF si a Parchetului pot fi corecte la cercetarea evaziunii fiscale. Nu poate fi insa exclusa subiectivitatea datorita apartanenta la cele doua institutii. De exemplu, ANAF se constituie parte civila , dar solicita si despagubiri.

De aceea, o persoana cercetata pentru infractiunea de evaziune fiscala care considera ca prejudiciul stabilit prin aceste rapoarte nu corespunde realitatii ar trebui sa solicite efectuarea unei expertize.

Cu ce va poate ajuta un expert la cercetarea evaziunii fiscale

Va fi desemnat un expert, iar cel in cauza va avea posibilitatea sa-si probeze mai bine apararea. Poate beneficia de un expert consilier, specialist , sa propuna obiective adecvate spetei si care sa conduca la stabilirea realitatii.

Studiu de caz evaziune fiscala achitare in urma expertizei

Speta urmatoare confirma cele afirmate mai sus. inculpatul a fost achitat pe motiv ca expertiza judiciară are valoare probatorie superioară față de constatările efectuate de inspectorul antifraudă .

Prin rechizitoriul Parchetului inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prev. de art.9 alin.1 lit.b din Legea 241/2005.
Inculpatul în calitate de administrator de fapt și responsabil cu operațiunile financiare în cadrul unei societati comerciale a oferit servicii de masă și cazare neînregistrând mai multe facturi în evidențele contabile. A creat un prejudiciu la bugetul consolidat al statului care trebuia colectat, declarat și virat la bugetul statului, și reprezentând impozit pe profit bugetului statului.

Care a fost pozitia partilor fata de evaziunea fiscala

Partea vătămată Direcția Regională a Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză.

Inculpatul în declarația dată în fața instanței nu a recunoscut comiterea infracțiunii reținute în sarcina sa . Inculpatul a îndeplinit calitatea de administrator în cadrul societatii comerciale. Era responsabil și cu operațiunile financiare în cadrul societăți , a oferit servicii de masă și cazare fiind emise facturi fiscale .
Inculpatului i se impută neînregistrarea acestor facturi în evidențele contabile ale societății comerciale..
Legat de aceste omisiuni ,în cauză a fost administrata proba cu raportul de expertiză contabilă.
A fost depus la dosar raportul de expertiză și completare la același raport.

De ce a retinut instanta raportul de expertiza si a inlaturat pe cel al inspectorului antifrauda

Datorită managementului necorespunzător societății comerciale i-a fost retrasă codul valid de TVA. In vederea gestionării corespunzătoare a acestei situații societatea nu mai trebuia să emită facturi cu TVA și să întocmească lunar declarația 311.
Din constatările expertului toate facturile emise în perioada de referință au fost evidențiate în contabilitatea societatii.la venituri curente .

Sunt deosebiri intre concluziile raportului de constatare întocmit de inspectorul antifraudă si cel de expertiza. La întocmirea primului s-a avut în vederea doar înscrisurile aflate la dosarul penal și interogarea evidențelor fiscale computerizate. Raportul de expertiză conține constatări mult mai ample cu o analiză strictă în privința omisiuni imputate inculpatului ca element material al infracțiunii de evaziune fiscală .
Raportul de constatare concluzionează la modul general neînregistrarea operațiunilor economice desfășurate.
Expertiza judiciară are valoare probatorie superioară față de constatările efectuate de inspectorul antifraudă .

Ce a retinut instanta despre evaziunea fiscala

Pentru aceste motive va înlătura din materialul probator raportul de constatare.
În sarcina inculpatului se va reține săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de evaziune fiscală. Consta in omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate .
Cum din principala probă administrată rezultă că facturile detaliate și care au format obiectul acuzației au fost înregistrate în contabilitatea societății se impune achitarea inculpatului .
În privința temeiului de achitare va reține forma continuată a infracțiunii de asemenea vom reține existența culpei inculpatului. Cu privirea la emiterea în perioada retrageri codului valid de TVA de facturi cu TVA activitate care nu constituie infracțiune.

Solutia instantei despre evaziunea fiscala
In baza art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 lit.b C.proc pen va dispune achitarea inculpatului de sub acuza comiterii infracțiuni de evaziune fiscală. Prevazuta de art.9 alin.1 lit.b din legea 241/2005 cu aplicarea art.41 alin.2 C.pen din 1969.
Întrucât partea vătămată Direcția Regională a Finanțelor Publice prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice s-a constituit părți civile în cauză, urmează ca instanța, să se pronunțe și asupra acțiunii civile.
Referitor la aceasta, instanța va reține temeiul achitării respectiv că fapta inculpatului nu constituie infracțiune. Nefiind infracțiune nu sunt îndeplinite condițiile angajări răspunderi civile delictuale pentru acest motiv va respinge cererea părți civile .
Având în vedere soluția de achitare plata cheltuielilor judiciare va rămâne în sarcina statului .

Alte articole de acelasi autor
In ce situatie nu este informata legal persoana despre prelucrarea datelor sale personale si are dreptul sa ceara stergerea acestora si cum rezulta din practica instantelor
• Alte articole de acelasi autor
-In ce situatie nu este informata legal persoana despre prelucrarea datelor sale personale si are dreptul sa ceara stergerea acestora si cum rezulta din practicainstantelor;
-Cum procedeaza instanta daca parintii firesti refuza adoptia copilului;
–In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;
-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie
minicinoasa;

Alte articole 
-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si
efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri
falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie
acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de
savarsirea unei infractiuni grave;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la se
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design