skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

De ce obligatia medicului acuzat de malpraxis este cu privire la mijloacele folosite si nu de rezultat fata de pacient

De ce obligatia medicului acuzat de malpraxis este cu privire la mijloacele folosite si nu de rezultat fata de pacient

In situatia in care un pacient se prezinta pentru acordarea de ingrijiri medicale,medicul are independenta in ce priveste hotararea ce o va lua si metoda de investigare si tratament ce o va adopta.
Acest aspect rezulta din dispozitiile art.375 din Legea nr.95/2006,care dispune ca,in scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical.

In acelasi sens,in acelasi artiol de lege se arata ca,având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public.
În legătură cu exercitarea profesiei şi în limita competenţelor profesionale, medicului nu îi pot fi impuse îngrădiri privind prescripţia şi recomandările cu caracter medical, avându-se în vedere caracterul umanitar al profesiei de medic, obligaţia medicului de deosebit respect faţă de fiinţa umană şi de loialitate faţă de pacientul său, precum şi dreptul medicului de a prescrie şi de a recomanda tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical pacientului.

Medicul are insa obligatia sa utilizeze toate mijloacele disponibile si sa depuna diligenta ncesara pentru insanatosirea pacientului.
In literatura de specialitate s-a aratat ca medicul are obligatia sa acorde ingrijiri atente,constiincioase si in conformitate cu datele actuale ale stiintei medicale.

Cu toate ca are astfel de obligatii,medicul nu si obligatia de a garanta acest rezultat fata de pacient,astfel ca obligatia sa de ingrijire este una de mijloace, nu una de rezultat.
Dupa ce pacientul se prezinta la medic,obligatia medicului nu este precis determinata. In continuare insa,medicul are independenta hotararilor cu caracter medical,va alege acele remedii si tratamente eficace pentru insanatosirea pacientului. El este cel care in baza metodelor de diagnostic va stabili daca starea de sanatate a pacientului este afectata si ce anume remedii se impun.

Cu alte cuvinte,spre deosebire de obligatiile de rezultat,in care o persoana,debitorul obligatiei, se obliga sa actioneze pentru obtinerea unui anume rezultat,utilizand toate mijloacele de care dispune,medicul are o obligatie de mijloace,el nu se obliga sa obtina un rezultat,dupa cum am aratat mai sus.

In situatia in care pacientul va considera ca a fost prejudiciat prin actul medical,va trebui sa faca dovada ca medicul a gresit,ce anume prejudiciu a suferit precum si legatura de cauzalitate intre greseala facuta de medic si prejudiciul suferit. Astfel cum s-a arata in literatura de specialitate,pacientul va trebui sa probeze ca medicul nu a pus in practica toate mijloacele necesare dar si sa faca dovada culpei sale.

• Cum defineste legea malpraxisul medical

In acest sens,in lege se defineste in ce consta malpraxisul.
Anume,este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

• Cum defineste legea raspunderea personalului medical

Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, priii acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.
Personalul medical răspunde civil şi pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementărilor prezentului titlu privind confidenţialitatea, consimţământul informat şi obligativitatea acordării asistenţei medicale.

Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară.
Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracţiune conform legii.

• Alte articolescrise de autor:
-Cum procedeaza instanta daca parintii firesti refuza adoptia copilului;
–In ce conditii o persoana poate fi condamnata pentru punerea in circulatie;
-In ce situatii martorul care nu declara realitatea nu este condamnat pentru infractiunea de marturie minicinoasa;
-Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal;
-In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
-Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”.
Responsabilitate,pofesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design