skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

De ce este important ca inca de urmarirea penala sa ai un material probator bine administrat

De ce este important ca inca de urmarirea penala sa ai un material probator bine administrat

Ca avocat in penal Baroul Bucuresti am intalnit situatii in care, din diferite motive, nu au fost administrate in mod corespunzator in aparare probele necesare la urmarirea penala.
S-a ajuns astfel ca, abia in fata instantei de judecata persoana in cauza sa se solicite administrarea de probe care sa dovedeasca nevinovatia sau o anumita imprejurare favorabila.
Este posibil ca instanta de judecata sa admita o astfel de cerere,dar este necesara o anumita pregatire in vederea sustinerii temeinice a cererii,chiar consultanta sau asistenta unui avocat specializat in drept penal, pentru a evita o surpriza neplacuta.

In mod evident ca era normal ca judecatorului sa i se furnizeze materialul probator necesar prin care inca de la urmarirea penala sa fie clarificate toate imprejurarile cauzei.

Legea impune procurorului obligatia sa stranga probe si in favoarea inculpatului,nu numai in acuzare. Se stie insa ca in practica nu se intampla totdeauna asa. Au fost exemple in care acesta se ocupa exclusiv de strangerea si administrarea de probe pentru a-l trimite in judecata pe inculpat.
Daca ar exista o astfel de situatie,cu atat mai mult trebuie ca persoana respectiva,eventual prin avocat,sa dovedeasca determinarea,preocuparea si staruinta necesara pentru ca inca de la urmarirea penala sa se stranga si administreze probele necesare prin care inculpatul sa demonstreze nevinovatia.

O alta situatie intalnita in activitate este cea a persoanelor care nu sunt vinovate de toate faptele pentru care sunt cercetate pentru ca la urmarirea penala nu au fost administrate toate probele in aparare prin care sa-si demonstreze nevinovatia. Odata ajunse in instanta,isi pun intrebarea daca sa recunoasca toate faptele,si astfel sa fie sigure ca se reduce pedeapsa sau sa ceara administrarea de probe in instanta,dar fara sa fie certa reusita. Sunt cazuri in care s-a ales prima varianta,doar pentru ca oferea siguranta unei pedepse reduse, ca urmare a textului de lege ce permite aceasta.

• De ce este importanta urmarirea penala
Pentru a intelege de ce este important ca inca de urmarirea penala sa aexiste un material probator bine administrat este necesar sa cunoastem unele aspecte despre urmarirea penala

In ce priveste importanta urmaririi penale,se stie ca,faptele penale se comit uneori de catre persoane bine informate,care in multe cazuri intentioneaza sa stearga urmele infractiunii.
Or,inainte ca instanta de judecata sa hotarasca cu privire la existenta sau inexistenta unor astfel de infractiuni este necesara o faza a procesului penal in care prin activitati specifice sa se descopere astfel de infractiuni,sa se identifice infractorii si sa se documenteze activitatea lor.

Asadar,urmarirea penala este necesara si are un rol determinant in solutionarea unui proces penal pentru ca in aceasta faza se aduna si se administreaza probele. Pe baza lor urmeaza ca judecatorul sa dea solutia in faza urmatoare a procesului penal,cea de judecata.
Dar sunt si alte considerente din care rezulta importanta urmaririi penale ca prima faza a procesului penal. De exemplu,este necesar ca un organ special,abilitat in acest scop si cu pregatire de specialitate sa desfasoare activitati premergatoare sedintei de judecata,de descoperire si documentare a activitatii infractionale.

• Ce este urmarirea penala.
Urmarirea penala,este prima faza a procesului penal si are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor,la identificarea faptuitorilor si la stabilirea raspunderii acestora,pentru a se constata daca este cazul sau nu sa se dispuna trimiterea in judecata.

• Ce activitati desfasoara organele de urmarire penala
Definitia de mai sus a urmaririi penale rezulta din dipozitiile art.285 din Codul de procedura penala. Din ea se deduc si activitatile mai importante pe care le desfasoara organul de urmarire penala,acestea fiind urmatoarele:
-strangerea probelor necesare cu privire la existenta sau inexistenta infractiunii. O sarcina importanta ce revine organului de urmarire penala este strangerea probelor in vederea aflarii adevarului.

Textul de lege vizeaza acele operatii de descoperire,ridicare,examinare si apreciere a elementelor probatorii pe baza carora sa poata fi stabili adevarul in cauza.
In ce priveste descoperirea infractiunilor,referirea respectiva trebuie inteleasa ca fiind acea obligatie a organelor judiciare de a avea in vedere infractiunile,indiferent de faza de desfasurare a activitatii infractionale,chiar si daca a ramas in faza de tentativa;

-identificarea faptuitorului sau faptuitorilor,are semnificatia ca organele de urmarire penala au obligatia ca pe baza probelor adunate sa realizeze o cunoastere directa si completa a celor suspecti;
-stabilirea raspunderii inseamna lamurirea imprejurarilor in care s-a comis fapta,cat si aspectele privitoare la vinovatie,la existenta sau inexistenta unei cauze de nepedepsire,la garantarea libertatii persoanei,la respectarea prezumtiei de nevinovatie si a demnitatii umane

Trebuie precizat insa ca,pe langa obligatiile de administrare a probelor si de identificare a faptuitorilor,organele de urmarire penala desfasoara si alte activitati importante in desfasurarea procesului penal.
In functie de obiectul lor,acestea ar fi urmatoarele:
-masura retinerii sau arestarii unui suspect sau inculpat;
-aplicarea sechestrului;
-efectuarea de perchezitii;
-activitati privitoare la martori:identificarea,citarea,ascultarea sau chiar dispunerea de aducere cu mandat;
-activitati in ce priveste partea vatamata,cum ar fi,identificarea victimei si stabilirea prejudiciului provocat prin infractiune.
-efectuarea de acte procesuale si procedurale in legatura cu activitatile pe care le desfasoara.
• Alte articole scrise de acelasi autor:
– Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
-Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
-In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
-Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă
profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design