skip to Main Content
0724.260.393 avocat_tudorion@yahoo.com

De ce a considerat instanta suprema ca este suficienta planificarea infractiunii,fara sa fie efectiv comisa pentru a constitui asocierea in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor in vederea obtinerii fara drept de sume de bani de la bugetul statului

De ce a considerat instanta suprema ca este suficienta planificarea infractiunii,fara sa fie efectiv comisa pentru a constitui asocierea in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor in vederea obtinerii fara drept de sume de bani de la bugetul statului

 

Ca avocat in domeniul evaziunii fiscale am cunoscut cazuri in care anumite persoane au fost cercetate pentru asociere in vederea savarsirii unei infractiuni reglementate de Legea nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

 

Se are in vedere ca o forma speciala de comitere a infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat este considerata asocierea in vederea savarsirii de infractiuni,prevazuta de art.8 alin.(2) din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Acest articol de lege dispune: constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1).

 

In ce priveste alineatul (1) al art.8 din Legea nr.241/2005 la care se face trimitere,in acesta se arata:”Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.”

 

In ultimul alineat al acestui articol se arata ca tentativa faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2) se pedepseşte.

 

Din analiza acestui text de lege se observa ca acesta se refera la o asociere de persoane,care pot fi  fizice sau juridice, in scopul savarsirii infractiunii prevazuta de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005.

Simpla intelegere sau asociere a mai multor persoane in vederea savarsirii de fapte penale realizeaza continutul constitutive al infractiunii.

 

Ca si conditii pentru existenta infractiunii,trebuie sa existe asocierea a cel putin doua persoane iar scopul sa fie pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005.

 

Desi,actele de pregatire a infractiunii nu sunt prevazute in textul de lege,acestea pot constitui infractiune,asa cum rezulta din speta ce se va analiza in continuare.

 

  • Ce a retinut instanta de fond

Infractiunea prevazuta de art.8 din Legea nr.241/2005 este o infractiune conexa infractiunilor de evaziune fiscala.

Avand de judecat o speta cu acest obiect instanta de fond a retinut ca societatea comerciala a inregistrat obligatii de plata la buget,a inregistrat in contabilitate aceste operatiuni fictive ca fiind reale,aceste obligatii si special TVA de plata au fost compensate si chiar s-au creat sume negative de TVA,cumulate cu posibilitate de rambursare,dar nesolicitat.

 

In ceea ce priveste inculpatul,instanta a retinut ca,in calitate de expert contabil la o societate comerciala,la initiativa altei persoane,cu complicitatea unor invinuiti,impreuna cu administratorii unor societati comerciale cu datorii la bugetul de stat,a caror evidenta contabila o tinea si in numele carora au fost emise facturi fiscale,fara a avea la baza operatiuni comerciale reale,beneficiarii acestor facturi diminuand taxele si impozitele datorate la bugetul de stat,a fost implicat in mai multe circuite evazioniste prin inregistrarea in evidentele fiscale a acestor facturi care aveau la baza operatiuni fictive,cunoscand acest lucru.

 

  • Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut:

Pluralitatea constituita este incriminata ca infractiune in art.8 alin.(2) din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in considerarea periculozitatii sale,decurgand din chiar scopul gruparii, si anume savarsirea infractiunii descrise in art.8 alin.(1) al aceluiasi text de lege.

 

Pentru existenta faptei este,asadar, suficient ca infractiunea prevazuta de art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005 sa fi fost planificata,si nu fi fost efectiv comisa,intrucat legiuitorul incrimineaza si actele de pregatire in acest caz.

Daca infractiunea ce intra in scopul asocierii a fost efectiv comisa,va exista un concurs de infractiuni intre infractiunea de asociere descrisa in art.8 alin.(1) din Legea nr.241/2005 si respectiva infractiune ce a intrat in scopul gruparii,prevazuta de art.8 alin.(20 din legea mentionata.

 

Inculpatii s-au asociat initial in vederea stabilirii cu rea credinta a taxelor si impozitelor in vederea obtinerii fara drept de sume de bani de la bugetul consolidat al statului,cu titlu de rambursari,restituiri sau compensari,insa prin activitatea infractionala desfasurata,ce caracterizeaza infractiunile prevazute de art. 9 alin.(1) lit.c) si art.8 alin.(2) din Legea nr.241/2005,s-a urmarit ca obligatiile,si in special TVA de plata,sa fie compensate,si chiar s-au creat sume negative de TVA,cumulate cu posibilitatea de rambursare,dar care,in final,nu a mai fost solicitat.

 

In speta,existenta scopului in vederea careia a fost initiat,constituit ori a fost sprijinit,respectiv,obtinerea fara drept de sume de bani de la bugetul consolidat al statului,cu titlu de rambursari,restituiri sau compensari,face sa fie indeplinita conditia tipicitatii in ceea ce priveste infractiunea prevazuta de art.8 alin.(20 din legea nr.241/2005.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

-In ce cazuri evaziunea fiscala este considerata legala si cand este sanctionata de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;

-Cum trebuie procedat pentru limitarea puterilor unui sot care prin actele sale afecteaza grav interesele familiei;

-Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele mandatului incredintat;–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;

–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;

-In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

–In ce consta infractiunea de frauda informatica;

–Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara

cu referire la procedura cercetării disciplinare;

-Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.

Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Avocat Bucuresti

Ne puteti contacta pentru orice detalii legate de serviciile oferite de cabinetul nostru de avocatura - 0724 260 393

Back To Top web hosting inregistrare domenii gazduire site hosting romania inregistrare domeniu gazduire domenii gazduire site gazduire domenii gazduire web host site magazin online gazduire web magazin online gazduire woocommerce redactare articole articole seo gazduire e-mail advertoriale seo pret advertoriale seo gazduire website gazduire email gazduire mail gazduire e-mail gazduire website agentie web design oferta creare site web oferta creare site web magazin online pret oferta magazin online agentie de web design